Начало » Новини » Света
02.04.2016 г.

Насекоми-киборги ще сменят дроновете

Наука и техника

Снимка: Уикипедия

Учени от Технологичния университет „Нанян” в Сингапур и Калифорнийския университет показаха нагледно резултатите си в успешното направляване на насекоми, върху които монтирали механични и електронни елементи, превръщайки ги по този начин в киборги, съобщи списание Current Biology. Насекомите са контролирани и управлявани чрез електроди и поставени на гърбовете им раници с електронни карти. Шестте електрода, прикрепени към крайниците, зрителния дял на мозъка и мускулите на бръмбарите от вида Mecynorrhina torquata, се активират с радиосигнали и биороботите започват да се движат със завидна скорост, да излитат и кацат, да завиват във въздуха. Не е необходим и постоянен контрол от страна на оператора – бръмбарите поддържат самостоятелно зададения курс, като човешката намеса е необходима само при смяна на маршрута.

Експериментът бил извършен на два етапа. Най-напред учените поставили върху гърбовете на бръмбарите електронни карти, тежащи между 1 и 1,5 грама. Картите съдържат предавател-приемник, който осигурява обмен на данни с компютър, и малка батерия от 3,9 волта. Електродите пък информирали изследователите за мускулите, които участват в полета на Mecynorrhina torquata. Така станало ясно, че един от мускулите, за който се смятало, че е използван единствено за свиване на крилете след приключване на полета, е активен и при промяната на посоката на движение. След това изследователите използвали електродите, за да стимулират въпросния мускул, потвърждавайки хипотезата, че той играе роля и в управлението на полета.

В публикацията се подчертава, че използването на живите роботи осигурява големи възможности за икономия на апаратура. „За разлика от металните роботи, за които са необходими стотици детайли, датчици и сервомотори, хибридните системи от типа „насекомо-компютър” използват живи организми като готови природни роботи”, обясняват авторите на статията. Стойността на допълнително монтираните върху бръмбарите компоненти не надхвърля 7 долара.

Изборът на инженерите паднал върху вида Mecynorrhina torquata, тъй като тежащите около 8 грама насекоми са в състояние за понесат тежкия товар – микрофон и датчик за температурата. Електрониката пък се прикрепя към тях чрез безвреден восък. В бъдеще изследователите планират да сменят литиевите акумулатори с батерии, зареждащи се със слънчева енергия. Именно създаването на подходяща миниатюрна батерия е сред основните предизвикателства за намаляване на размерите на съвременните дронове. Целта на учените, провели настоящото изследване, е създаването на управлявано от разстояние насекомо-дрон, което да е в състояние например да открие хора сред руините на срутена сграда или да проникне на места, които са недостъпни за спасителите и по-големите дронове.

Насекоми-киборги ще сменят дроновете
7396
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Отглеждане на насекоми
Nasekomo получи 8 милона евро за изграждането на фабрики за насекоми
Напаст по иглолистните
Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 44 от 2006 г.
Изисквания към животновъдните обекти за отглеждане на насекоми
Унгария въведе строги изисквания за храната от насекоми
Италия предлага забрана на лабораторното месо и брашно от насекоми в паста и пица
Как да се предпазим от насекомите
Опасността в мулча да зимуват и вредители
Ферма привлича дивите насекоми с осигуряване на храна през цялото лято
Пчелините в Украйна не стигат за пълноценно опрашване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини