Начало » Новини » Страната
30.01.2024 г.

Суперлативи за „умното стопанство“ на „Балевски и Киров“ след мисия от Еврокомисията за изпълнението на ПРСР

Добрите примери след европодпомагането
Суперлативи за „умното стопанство“ на „Балевски и Киров“ след мисия от Еврокомисията за изпълнението на ПРСР

Снимка: Министерство на земеделието и храните

За първи път мисия от Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ (DG AGRI) към Европейската комисия е посетила едно от най-модерните български предприятия за преработка на шипки в тревневското село Черновръх „Балевски и Киров“, финансирано и с евросредства по Програмата за развитие на селските райони, чиито инвестиции са пример за устойчиво управление. Бенджамин Феърбрадър, представител на DG AGRI, който е част от екипа отговарящ за ПРСР на България, е изтъкнал, че видяното в предприятието в Черновръх е най-добрият възможен сценарий за развитие след изпълнението на грантови проекти, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Повод за посещението на евроекспертите е годишната среща за оценка на напредъка по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Ще припомним, че страната ни очаква да се минимизират рисковете от неусвояване на средства. Пред депутати от земеделската комисия зам. министърът на земеделието и храните Таня Георгиева посочи, че заради блокираните доставки на суровини в периода на ковид пандемията и последвалата война в Украйна голяма част от българските предприемачи имаха обективни проблеми с редовните доставки на техника, в резултат на което доста инвестиционни намерения бяха провалени.

Именно затова и при сегашната визита от Еврокомисията е посетено точно предприятие, изпълнило новативен проект за изграждане на нова производствена сграда и покупка на технологичното оборудване на обща стойност над 3,5 млн. лева, от които 50 % са безвъзмездно финансово подпомагане по ПРСР и 50% самоучастие.

Предприемачите са демонстрирали постигнатото „умно производство“ на биопродукти, получени в резултат на преработката на биологични шипки. В предприятието са внедрени нови технологии и редица иновации, които спомагат за ефективното използване на ресурсите и местните суровини. Производството е био сертифицирано - от суровината до крайния продукт, като се използва доставка на биошипки само от български производители. Технологията е разработена така, че максимално да щади полезните вещества на плода чрез създаването на специални процеси на сушене, преработка и съхранение на плода и са разработени специални машини. Процесите по пресоване на семената и добиване на маслото, неговото съхранение и бутилиране за първи път в света протича изцяло в азотна (безкислородна) среда, което елиминира възможността от протичане на окислителни процеси. „Ефективното управление на производствения процес е постигнато благодарение на използваните цифрови решения за мониторинг и контрол на операциите в предприятието“, четем в прессъобщението. Допълнителен принос за околната среда е създаден и чрез използване на горивна инсталация с основен енергоизточник мъха от шипковия плод, като липсата на каквито и да било остатъчни продукти в предприятието напълно съответства на европейските цели за кръгова икономика, зелено производство и опазване на природните ресурси.

Крайните продукти, които предприятието реализира от преработката на биошипков плод, са сушени шипки, брашно, студено пресовано масло, мармалад и хранителни добавки, чиито продажби постига основно благодарение на онлайн търговия и активен маркетинг.

Суперлативи за „умното стопанство“ на „Балевски и Киров“ след мисия от Еврокомисията за изпълнението на ПРСР
3116
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини