Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.01.2024 г.

Европа отваря вратите за новите геномни техники в земеделието, но забранява патентите

Няма да има задължително етикетиране на ниво потребител
Европа отваря вратите за новите геномни техники в земеделието, но забранява патентите

В сряда комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент прие позицията си по предложението относно новите генни техники (НГТ) с 47 гласа "за", 31 гласа "против" и 4 гласа "въздържал се".

Членовете на ЕП са съгласни с предложението да има две различни категории и два набора от правила за растенията, използващи новите генни техники (НГТ). Растенията с НГТ, считани за еквивалентни на конвенционалните (растения с НГТ 1), ще бъдат освободени от изискванията на законодателството за ГМО, докато за растенията с НГТ 2 да се прилага законодателството за ГМО.

Незаконно отглеждани домати вкараха италиански фермер в затвора

Членовете на ЕП също така са съгласни, че всички НГТ растения трябва да останат забранени в биологичното производство, тъй като тяхната съвместимост изисква допълнително разглеждане.

За растенията НГТ 1 членовете на ЕП измениха предложените правила за размера и броя на модификациите, необходими, за да може модификация с НГТ да се счита за еквивалентна на конвенционалните инсталации. Членовете на ЕП искат също така семената НГТ да бъдат съответно етикетирани и да се създаде публичен онлайн списък на всички растения НГТ 1.

Въпреки че няма да има задължително етикетиране на ниво потребител за растенията НГТ 1, членовете на ЕП искат Комисията да докладва как се развива възприятието на потребителите и производителите за новите техники седем години след влизането им в сила.

За растенията НГТ 2 депутатите са съгласни да запазят изискванията на законодателството за ГМО, включително задължителното етикетиране на продуктите.

За да се стимулира въвеждането им, членовете на ЕП се съгласяват и с ускорена процедура за оценка на риска, като се отчита потенциалът им да допринесат за по-устойчива хранително-вкусова система, но подчертават, че трябва да се спазва т.нар. принцип на предпазливостта.

Забрана на всички патенти, подадени за растения НГТ

Членовете на ЕП внесоха изменения в предложението, за да въведат пълна забрана на патентите за всички НГТ растения, растителен материал, части от него, генетична информация и технологични характеристики, които те съдържат, за да се избегне правната несигурност, увеличените разходи и новите зависимости за земеделските стопани и селекционерите.

Членовете на ЕП също така изискват до юни 2025 г. да бъде изготвен доклад за въздействието на патентите върху достъпа на селекционерите и земеделските стопани до разнообразен растителен репродуктивен материал, както и законодателно предложение за съответно актуализиране на правилата на ЕС за правата върху интелектуалната собственост.

Европейският парламент се очаква да гласува проекта за регламент по време на пленарна сесия от 5 до 8 февруари, след което е готов да започне преговори с държавите - членки на ЕС.

Нови геномни техники

НГТ са различни техники, които променят генетичния материал на даден организъм. При новите геномни техники категория НГТ1 се извършва корекция на съществуващия геном на организма или се пренася генетичен материал от близкородствен организъм, които са полово съвместими. Понастоящем всички растения, получени чрез НГТ, подлежат на същите правила като ГМО, които са сред най-строгите в света.  

Няколко продукта на НГТ вече са на разположение на пазара извън ЕС или са в процес на предлагане (например банани във Филипините, които не кафявят, с потенциал да намалят хранителните отпадъци и емисиите на CO2). Европейският орган за безопасност на храните е направил оценка на потенциалните проблеми, свързани с безопасността на NGT.

Европа отваря вратите за новите геномни техники в земеделието, но забранява патентите
4228
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Линкове за презентациите
БАН представи новите геномни техники за земеделски производители
Информационен ден за новите геномни техники за земеделски производители
Обсъжданията по бъдещия еврорегламент продължават
България и Германия „се въздържат” за новите геномни техники
Предстоящо
Обществеността се вдига срещу проекторегламента на ЕК за новите ГМО
България се въздържа за новите геновни практики
С още 4 държави искаме да има украинска помощ за фермерите през цялата 2024 г.
Министър Вътев прес Съвета на министрите
Употребата на геномни техники не трябва не трябва да пренебрегва стандартите за безопасност
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини