Начало » Пазари » Зърно
23.01.2024 г.

Превозваните количества пшеница през Суецкия канал намаляха с 40 на сто

Египет ще се напъва да увеличи вноса през държавния сектор при спад на бюджетните приходи
Превозваните количества пшеница през Суецкия канал намаляха с 40 на сто

Промяната на използваните маршрути от все повече кораби заради нападенията на йеменските хути срещу плавателни съдове, преминаващи през Червено море, доведе до спад с почти 40% на превозваните количества пшеница през Суецкия канал през първата половина на януари спрямо същия период на 2023 г., сочат данни на Световната търговска организация (СТО). Информационният инструмент Wheat Dashboard, разработен от организацията и Международния съвет по зърното, отчита, че през декември 2023 г. около 8% от количествата пшеница от Европейския съюз, Русия и Украйна, изпратени за страни от Азия и източна Африка, са използвали маршрути, които не включват Суецкия канал, докато преди декември този показател е бил едва 3%. През първата половина на януари обаче делът на превозите по други маршрути е скочил до 42%.

От началото на декември до средата на януари доставките на пшеница от ЕС по маршрути, изключващи Суецкия канал, достигнаха 330 хил. тона при 50 хил. тона през същия период година по-рано. За същото време около 190 хил. тона пшеница са изпратени от Русия по други маршрите при положение, че година по-рано изцяло са преминавали през Суецкия канал. Всички доставки на пшеница от Украйна обаче са продължили да използват късия опасен маршрут.

Оценки на СТО сочат, че всяка година около 76 млн. тона зърно, маслодайни култури и продукти от преработката им се изпращат от ЕС, Русия и Украйна за Азия и източна Африка, като техният дял в световната търговия с тези стоки достига 17%.

Wheat Dashboard започна да действа през май 2023 г. като част от международната реакция на нарастващата загриженост за продоволствената сигурност в световен мащаб.

Намалелият трафик през Суецкия канал очаквано води до спад на приходите в държавния бюджет на Египет и това започва да поражда опасения сред анализаторите на пазара на зърно за възможността на страната да внася необходимите количества пшеница за задоволяване на вътрешното потребление. На този фон изглежда странно намерението на министерството на снабдяването и вътрешната търговия на страната, представлявано на пазара от Египетската държавна Главна агенция за снабдяване със суровини (GASC), да увеличи покупките на зърнената култура на международни търгове, използвана в субсидираното производство на хляб за социални групи с ниски доходи, до 5 млн. тона през 2024 г. при положение, че през миналата година вносът е бил 4,5 млн. тона, включително 780 хил. тона от Румъния, 360 хил. тона от Франция, 270 хил. тона от България и 120 хил. тона от Румъния. Числата са посочени в официален документ, с копие от който са се сдобили от египетския ежедневник Al-Masry Al-Youm.

Според Номани Насър Номани, съветник на министъра на снабдяването и вътрешната търговия на Египет по въпросите на борсово търгуваните селскостопански продукти, общото потребление на пшеница в Египет от държавния и частния сектор достига 20 млн. тона годишно. От тях около 9 млн. тона са местно производство, а вносът е около 11 млн. тона. По думите му през последните няколко години делът на вноса на пшеница през частния сектор е бил 45% от целия, докато през миналата година се увеличил до 55%. Съветникът отдава спада на вноса през държавния сектор (GASC) на подготовката на база данни за египетските граждани, които имат право на подпомагане от държавата с храни, а това допълнително поставя под въпрос изразеното намерение от министерството за увеличаване на покупките на пшеница за внос през държавния сектор. 

Превозваните количества пшеница през Суецкия канал намаляха с 40 на сто
3031
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Министър Вътев: Реализацията на проектите за възстановяване на хидромелиоративната система в страната се движи по план
Реконструират необлицовани участъци от магистрален канал от язовир Тракиец
Увеличават площта за напояване в област Хасково с проект по старата селска програма
Близо 7 млн. лв. струва реконструкцията на напоителния канал „Алеко Потока“ край Съединение
След сигнал на спешния телефон 112
Горски спасиха сръндак, паднал в напоителен канал на казанлъшки язовир
Парламентарен контрол
Гечев: Търсим алтернативи за износ на зърно към Средиземно море
Уловената риба е пусната обратно във водата
Пресякоха бракониерски риболов с хрилни мрежи край Свищов
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини