Начало » Новини » Страната
09.01.2024 г.

Край Ихтиман е сложено началото за ремонти по напоителните системи

Проекти ПРСР
Край Ихтиман е сложено началото за ремонти по напоителните системи

Снимка: Министерство на земеделието

Магистралната инфраструктура за напояването тепърва ще започне да се възстановява от държавата, след като днес беше сложен край на 35-годишен застой в политиките за възстановяване на хидромелиорациите в страната. „Успяхме след толкова години да направим нещо, което реално ще увеличи достъпа до вода за напояване за земеделските стопани”, посочи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който направи първа копка на два канала на предприятието „Напоителни системи” край Ихтиман.

Финансирането се осигурява по 24 проекта, одобрени по подмярка 4.3 „Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство“ от ПРСР 2014-2020 г.

Цялостната реконструкция по тези проекти трябва да се случи през 2025 година. „Надяваме се с цялата организация, която е създадена със строителния надзор, с всичкия контрол, който е подготвен, да имаме една качествена рехабилитация, така че да се увеличи капацитетът на каналите”, изтъкна министър Кирил Вътев. И добави, че с новите каанли ще се доставят водни маси от язовир Бакър дере за картофени насаждения в община Ихтиман.

"Интересът от земеделските производители е огромен, но големият проблем е в разрешителния режим за ползване на вода за напояване", посочи министър Вътев. Екипът на агроинистерството работи усилено с Министерство на околната среда и водите и четирите Басейнови дирекции, които контролират този режим. Земеделският министър изрази увереност, че „в скоро време ще имаме споразумение, като целта е не да имаме разрешителен режим, а задължителен режим за доставка на вода за напояване за земеделските производители".

Към момента общо за страната се напояват само 0,7 % от всички земеделски площи, но с реализацията на 24-те проекта ще се облекчи достъпът до вода за земеделците. „Там, където няма достъп до водоизточник, е редно да има сондажи. рябва да се уредят необходимите правила и те да бъдат спазвани от земеделските стопани”, обясни още агроминистърът.

Предстои до дни да бъде създаден и Консултативен съвет по хидромелиорации, който ще изработи точни и ясни правила. "Нашето желание е наистина да нямаме повече земеделие без напояване", изтъкна министър Кирил Вътев.

Изпълнителният директор на „Напоителни системи” Снежина Динева съобщи, че към момента в района се напояват 4 300 дка. След рехабилитацията на двата канала ще има възможност да се захранват с вода общо 31 хиляди дка. „В следващия програмен период по Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони 2023-2027 г., се предвижда и деривация, за да гарантираме и водата, която ще потече по каналите, които сега рехабилитираме.

На събитието присъстваха заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев и кметът на Община Ихтиман Калоян Илиев.

Край Ихтиман е сложено началото за ремонти по напоителните системи
2919
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Финансиране
Инспектирани са възстановени диги край Пловдив
Срещи с институти от БАН
Работи се активно за възстановяване на поливното земеделие
Срещи
„Напоителни системи” е увеличило с 10,7% поливните площи това лято
„Напоителни системи”
Отводнени са три къщи в плевенското село Лепица
От 10 март фермерите са в стачна готовност с очакване за решение на проблема
Ще има протести за скъпото напояване – на 21 март!
Недоволство от монополиста
На 10 март фермери излизат на протест заради драстичното поскъпване на водата за напояване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини