Начало » Новини » Страната
09.01.2024 г.

Край Ихтиман е сложено началото за ремонти по напоителните системи

Проекти ПРСР
Край Ихтиман е сложено началото за ремонти по напоителните системи

Снимка: Министерство на земеделието

Магистралната инфраструктура за напояването тепърва ще започне да се възстановява от държавата, след като днес беше сложен край на 35-годишен застой в политиките за възстановяване на хидромелиорациите в страната. „Успяхме след толкова години да направим нещо, което реално ще увеличи достъпа до вода за напояване за земеделските стопани”, посочи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който направи първа копка на два канала на предприятието „Напоителни системи” край Ихтиман.

Финансирането се осигурява по 24 проекта, одобрени по подмярка 4.3 „Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство“ от ПРСР 2014-2020 г.

Цялостната реконструкция по тези проекти трябва да се случи през 2025 година. „Надяваме се с цялата организация, която е създадена със строителния надзор, с всичкия контрол, който е подготвен, да имаме една качествена рехабилитация, така че да се увеличи капацитетът на каналите”, изтъкна министър Кирил Вътев. И добави, че с новите каанли ще се доставят водни маси от язовир Бакър дере за картофени насаждения в община Ихтиман.

"Интересът от земеделските производители е огромен, но големият проблем е в разрешителния режим за ползване на вода за напояване", посочи министър Вътев. Екипът на агроинистерството работи усилено с Министерство на околната среда и водите и четирите Басейнови дирекции, които контролират този режим. Земеделският министър изрази увереност, че „в скоро време ще имаме споразумение, като целта е не да имаме разрешителен режим, а задължителен режим за доставка на вода за напояване за земеделските производители".

Към момента общо за страната се напояват само 0,7 % от всички земеделски площи, но с реализацията на 24-те проекта ще се облекчи достъпът до вода за земеделците. „Там, където няма достъп до водоизточник, е редно да има сондажи. рябва да се уредят необходимите правила и те да бъдат спазвани от земеделските стопани”, обясни още агроминистърът.

Предстои до дни да бъде създаден и Консултативен съвет по хидромелиорации, който ще изработи точни и ясни правила. "Нашето желание е наистина да нямаме повече земеделие без напояване", изтъкна министър Кирил Вътев.

Изпълнителният директор на „Напоителни системи” Снежина Динева съобщи, че към момента в района се напояват 4 300 дка. След рехабилитацията на двата канала ще има възможност да се захранват с вода общо 31 хиляди дка. „В следващия програмен период по Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони 2023-2027 г., се предвижда и деривация, за да гарантираме и водата, която ще потече по каналите, които сега рехабилитираме.

На събитието присъстваха заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев и кметът на Община Ихтиман Калоян Илиев.

Край Ихтиман е сложено началото за ремонти по напоителните системи
2588
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Финансиране
Инспектирани са възстановени диги край Пловдив
Срещи с институти от БАН
Работи се активно за възстановяване на поливното земеделие
Срещи
„Напоителни системи” е увеличило с 10,7% поливните площи това лято
„Напоителни системи”
Отводнени са три къщи в плевенското село Лепица
От 10 март фермерите са в стачна готовност с очакване за решение на проблема
Ще има протести за скъпото напояване – на 21 март!
Недоволство от монополиста
На 10 март фермери излизат на протест заради драстичното поскъпване на водата за напояване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини