Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.01.2024 г.

Овощарите трябва да познават рисковете от топлите зими

Практика
Овощарите трябва да познават рисковете от топлите зими

sinor.bg

Предполага се, че меката зима гарантира надеждно презимуване на овощните дървета и храсти. За съжаление, дори в топла зима те могат да замръзнат и да бъдат сериозно повредени. Колкото по-лошо е подготвена градината за зимуване, толкова по-голяма е вероятността да възникне такава неприятност. Защото опасността от силни студове, необичайно топли зими и внезапни температурни промени е затормозяваща за дърветата.

В тези случаи трябва да предприемем специални спешни мерки за защита на градината. Понякога и меката зима с равномерни температури може да се превърне в истинско изпитание за неподготвените дървета.

Промените, които наблюдаваме в топлите месеци на годината са забележими, но не такива са тези, които протичат през зимата, когато растенията се намират в покой. В своето развитие те се приспособяват към сезонната промяна на времето, като изграждат видови и сортови специфични изисквания както към положителните, така и към отрицателните сумарни температури. Недостатъчното застудяване през зимата може да създаде сериозни затруднения и проблеми с развитието на дърветата, а това от своя страна води до загуба на реколта и лошо качество. Освен районирането на сортовете е необходима и адаптация към променящия се климат.

Някои костилкови видове (предимно прасковата и черешата) развиват своите вегетативни и плодни пъпки през лятото, а с наближаването на зимните месеци преминават в състояние на покой. Това се случва в отговор на застудяването и по-кратката продължителност на деня. Те не се събуждат при последвало зимно затопляне, защото се нуждаят от повече студено време (специалистите го измерват в охлаждащи единици).

Нематоди по оранжерийните краставици

Когато охлаждането е достатъчно, пъпките се освобождават от покой и се развиват нормално. В противен случай развиват физиологични симптоми като забавено разлистване, намалено закрепване на плодовете и увеличено окапване, ниско качество на реколтата.

Покоят при плодните дървета е един много сложен процес, за който все още няма напълно изчерпателни отговори.

Нарушена вегетация

Животът на дърветата е сложен процес и е важно да протича правилно на всички етапи. Понякога те не успяват да узреят до зимата и съответно да се подготвят за зимуване. Студените и влажни лета могат сериозно да забавят вегетационния период. Болестите и вредителите също допринасят за нарушаване на процесите на развитие. Листопадът настъпва ненавременно и растенията нямат време да натрупат хранителни вещества. В такива случаи те могат да измръзнат дори при сравнително топли зими.

За да намалим загубите, не трябва да пропускаме мероприятията по подготовка на дърветата за зимния период. Контролирането на болестите и вредителите трябва да се провежда системно. Листното подхранване, което се провежда през пролетта и началото на лятото, също играе важна роля за правилното развитие на дърветата.

Неадекватни есенни грижи

Правилните грижи в есенния сезон ще ни помогнат да избегнем много зимни проблеми. Те включват няколко процедури. В началото на есента овощните дървета трябва да се подхранят с фосфорни, калиеви или комплексни торове, но последните не бива да съдържат азот, който може да провокира процеси на растеж, особено при топла зима.

Друга важна есенна процедура е влагозарядното поливане, което защитава кореновата система от замръзване и предотвратява изсъхването на дърветата.

Есенното третиране на овощните дървета с карбамид намалява възможността от разпространение на инфекции.

Варосването на стволовете и скелетните клони не само спомага за унищожаването на вредителите, но също предпазва от измръзване и слънчево увреждане. То се провежда след опадане на листата, но при положителни температури.

Повишени температури през втората половина на зимата

През първата половина на зимата дърветата се намират в стадий на биологичен покой и дори най-топлото време не е в състояние да ги изведе от него. През втората половина настъпва етап на принудителен покой. След размразяване и продължително затопляне овощната градина е напълно способна да се събуди и да стартира вегетационния период. Като цяло в този случай можем само да се надяваме времето да се нормализира, защото нашата намеса не е в състояние да промени много ситуацията, но могат да се предприемат някои мерки.

Варосването помага за намаляване на нагряването, а ако слоят е вече частично нарушен – може да се поднови.

Невъзможно е да се подготвим за всички изненади на природата, но най-доброто, което можем да направим е да се грижим за нея целогодишно. Доброто подхранване и борбата с болестите и вредителите ще поддържа дърветата здрави и силни, а тогава те ще могат да се справят с много от проблемите самостоятелно.

Овощарите трябва да познават рисковете от топлите зими
11506
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Близо 2 млн. лева изплати ДФЗ за зимни пръскания
Иглолистна настойка за популярни растения, които цъфтят през зимата
Практика
Резници за предзимно вкореняване на овошки или малини
Грешки и последствия при резитба на овощната градина през есента и зимата
Новите правила за сечи в горите улесняват държавата и общините в осигуряването на дърва за огрев
Полезни съвети
Как зимуват голите охлюви и начини за предзимна борба
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини