Начало » Новини » Страната
04.01.2024 г.

Около 12% от кандидатите за търговски аташета са българи, живеещи в чужбина

Конкурс за СТИВ
Около 12% от кандидатите за търговски аташета са българи, живеещи в чужбина

sinor.bg

По повод избора на нови търговски аташета, направен от Министерството на икономиката и индустрията, съобщиха, че 12 на сто от кандидатите, подали документи за нови търговски представители на България в чужбина, са сънародници, които живеят извън страната. Процедурата беше отворена през 2023 г. за избор на аташета за 23 свободни позиции в 21 държави по света.

Изборът се провежда в три направления – „Европейски страни”, „Страни от ОНД” и „Азия, Африка, Америка и Австралия”, съобщиха от икономическото ведомство. Припомняме, че и Министерството на земеделието и храните очаква активизиране на местните търговски представители, в търсене на нови пазари за българските храни.

Процедурата по подбор на нови търговски представители в момента е във втория си етап, съобщиха от министерството на икономиката. След първия, по проверка на подадените документи за това дали кандидатите отговарят на първоначално обявените изисквания, от подадените 194 заявления са одобрени 147.

Общият профил на кандидатите, допуснати до втория етап, показва, че те са с икономическо образование, с множество допълнителни специализации, курсове, обучения, с доказан опит в областта на стопанските дейности, външноикономическите и търговските отношения и владеещи поне 3 чужди езика.

До 22 декември 2023 г. те трябваше да представят анализ на съществуващите двустранни външноикономически и търговски отношения на Република България с държавата, за която кандидатстват. От участващите в конкурсите се очакваше и да акцентират върху потенциалните възможности за развитие, инвестиции и търговия през следващите четири години.

В момента комисията за избор на кандидати за дългосрочно командироване в службите по търговско-икономическите въпроси към задграничните представителства на Република България оценява изпратените анализи. За първи път в нея се осигурява участие на представители на Министерството на външните работи, на национално представените работодателски организации, на експерти от научните среди, на образователните институции и на неправителствените организации. В разработките на претендентите ще се търси пълнота на обхвата, точност, актуалност, аргументиране и личен подход.

Кандидатите, преминаващи втория етап, ще бъдат изпитани по езикови познания и дигитални умения, преди да бъдат поканени на събеседване, в което ще се включат всички членове на обновената конкурсна комисия по подбора. Очаква се новите представители в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) на България да бъдат излъчени в рамките на първото тримесечие на 2024 г.

Около 12% от кандидатите за търговски аташета са българи, живеещи в чужбина
2037
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Първо интервю на новия министър
Кирил Вътев: Чрез аташетата скоростно ще търсим пазари за реализация на зърното!
Министерство на икономиката и индустрията
Благодарение на търговските аташета износът през 2021 г. надхвърля 68 млрд. лв.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини