Начало » Новини » Страната
03.09.2024 г.

План за намиране на нови пазари с участието на търговските аташета зад граница

От 2023 г. бяха активизирани
План за намиране на нови пазари  с участието на търговските аташета зад граница

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Министърът на икономиката Петко Николов проведе онлайн среща с иконоическите съветници по търговско-икономическите въпроси на България, на която съобщи, че важен приоритет за нашите аташета трябва да бъде активната работа за насърчаване на износа и за привличането на чуждестранни инвестиции. Важн акцент в дейностите на службите министър е откриването на нови пазарни възможности и подпомагането на българските компании в навлизането им на чужди пазари, а също и разширяването на присъствието във вече доказани дестинации. Припомняме, че през миналата година земеделският министър Кирил Вътев се обърна специално към търговските ни представители в търесене на нови пазари за българските зърнени и маслодайни култури. 

Министър Николов е обърнал внимание на необходимостта от полагането на максимални усилия за представянето на възможностите на страната, за разширяване на контактите и за отключване на нереализирания потенциал на множество близки или далечни дестинации. "От изключително значение е активизирането на усилията за утвърждаването на страната ни като разпознаваем, стабилен и надежден инвестиционен и търговски партньор, както и за разширяването на възможностите за българските предприятия зад граница“, подчерта икономическият министър.

Министър Петко Николов обърна внимание и на необходимостта от ускоряване на процесите по приемане на страната ни в Шенген и за присъединяването й към ОИСР, което ще даде значителен стимул и тласък на българската икономика. „Всяко отлагане на пълното ни приемане в Шенгенското пространство ще е причина за по-големи пропуснати ползи, както за българската и румънската, така и за икономиките в региона“, зави министър Николов. Той посочи данните на различни доклади и изследвания, според които общият ефект от пълното присъединяване на България към Шенгенското пространство се оценява на над 1 милиард лева годишно.

В рамките на онлайн срещата бяха споделени добри практики и опит за стъпването на България в иновационните и високотехнологични пазари и вериги за доставка. Взето е решение за активен подход в посока участието на страната ни в международни изложения и панаири чрез национални щандове.

В онлайн срещата взеха участие всички икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) на България в цял свят, заместник-министър Николай Павлов и представители на икономическото ведомство.

План за намиране на нови пазари  с участието на търговските аташета зад граница
862
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
Конкурс за СТИВ
Около 12% от кандидатите за търговски аташета са българи, живеещи в чужбина
Първо интервю на новия министър
Кирил Вътев: Чрез аташетата скоростно ще търсим пазари за реализация на зърното!
Министерство на икономиката и индустрията
Благодарение на търговските аташета износът през 2021 г. надхвърля 68 млрд. лв.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини