Начало » Новини » Страната
24.08.2022 г.

Благодарение на търговските аташета износът през 2021 г. надхвърля 68 млрд. лв.

Министерство на икономиката и индустрията
Благодарение на търговските аташета износът през 2021 г. надхвърля 68 млрд. лв.

Снимка: Министерство на икономиката

Българският износ през 2021 г. надхвърля 68 милиарда лева, като немалка роля за тези постижения имат търговските аташета зад граница.  Това е посочил министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов при награждаването на икономическите съветници, дългосрочно командировани в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ), която Българската търговско-промишлена палата традиционно организира.

Министър Стоянов е връчил и голямата награда за най-успешно търговско аташе за 2021 г. на икономическия съветник в Румъния Ивайло Маринов. „Румънските инвестиции у нас отбелязват ръст от 370% през 2021 г. Въпреки че това увеличение е на фона на пандемичната 2020 г. то е показателно за активната работа по представяне на възможностите за инвестиции в България“, посочи икономическият министър. Припомняме, че през последните години производството на плодове и зеленчцуци от Северна България масово се търгуват в Румъния.

Фермерите са изнесли стоки за 6 млрд. евро

Регистриран е и сериозен ръст на износа ни от близо 40%, като общата му стойност надхвърля 6,8 млрд. лв. Икономическият министър обърна внимание и на всички предизвикателства свързани с мигрантската криза, по които също съдействие е оказвано от представителя на министерството в северната ни съседка.

Дейността на икономическия съветник в Австрия Емилиан Абаджиев е оценена на второ място, а на трето – на аташето ни в Полша Йордан Драганчев.

Като позитивна тенденция Стоянов е посочил и скока от 50% при експорат на родните стоки за Австрия. Министърът изрази надежда този резултат да бъде надграден през настоящата година.  Той обърна внимание и на резултатите в Полша, където също се отбелязва значителен ръст на стокообмена. България е изнесла стоки за над 1,7 млрд. лв., или това е ръст от близо 30% .

Насърчителни награди са получили още Божидар Патинов – акредитиран СТИВ в Люксембург, Александър Ангелов - СТИВ Сърбия и Тошко Томов - СТИВ Турция.

„Всяка методика за определяне на победителите ще има доза субективизъм. Затова искам да подчертая, че ценя работата на всеки от вас. Това е един формален повод да се поздравим за всички успехи, които постигате като екип“, подчерта министър Стоянов по време на церемонията.

Наградите за най-успешните търговски аташета (Служби по търговско-икономически въпроси) се връчват за 11-ти път. Класацията на БТПП е разработена съвместно с Министерството на икономиката и е изготвена въз основа на увеличаване на българския износ за съответната страна и привлечени чуждестранни инвестиции в България. Отчетени са и резултатите от допитването до  членове на БТПП за удовлетвореността им от работата на търговските аташета в различните държави.

Благодарение на търговските аташета износът през 2021 г. надхвърля 68 млрд. лв.
4199
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Конкурс за СТИВ
Около 12% от кандидатите за търговски аташета са българи, живеещи в чужбина
Първо интервю на новия министър
Кирил Вътев: Чрез аташетата скоростно ще търсим пазари за реализация на зърното!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини