Начало » Новини » Страната
31.10.2023 г.

Ще споделяме аржентински опит в кооперирането

Търговски връзки
Ще споделяме аржентински опит в кооперирането

Снимка: Министерство на земеделието

Въпреки че до този момент стокообменът на България и Аржентина не бил голям, има голям потенциал за развитие на търговията, научното и практическо сътрудничество. Това е посочил заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев по време на среща със секретаря по земеделие на провинция Ла Риоха, Република Аржентина Ернесто Перес, извънредния и пълномощен посланик на Република Аржентина в Република България Н. Пр. Алфредо Нестор Атанасóф и представители на аржентинския бизнес в МЗХ.

„Отдавна вече менюто на съвременния човек не се съобразява със сезоните и мястото, където е произведено. Съществува резерв за взаимен обмен на стоки и опит, предвид потребностите от пресни плодове и зеленчуци през всеки сезон поради променените хранителни навици на българския и европейския потребител и предвид на разминаването в сезоните в Северното и Южното полукълбо“, е посочил още Йоцев.

„Латинска Америка има богат опит и традиции в земеделието и в кооперирането на фермерите, от който можем да почерпим добри примери. Ние активно насърчаваме нашите земеделски производители да се сдружават, за да са по-силни и успешни на пазара. В момента подготвяме нормативни промени, свързани с организацията на доставките до пазара, като проучваме опита на различни страни и всяка добра идея, стига да е приложима, е ценна за нас“, допълни още заместник-министър Йоцев. Същевременно имаме изключително висококачествени продукти, които можем да предложим на южноамериканския пазар като пчелен мед, розово и лавандулово масло и други, подчерта заместник-министърът, като припомни, че търговията е преди всичко взаимноизгоден обмен на стоки и опит между партньори. 

Внос на техника - срещи на БАТА АГРО

„Аржентина е световна сила в земеделието. 80% от плодовете, които се консумират в Северното полукълбо извън сезона, са от Аржентина, а Провинция Ла Риоха, която представлявам, се намира в Северозападна Аржентина и има близък излаз до пристанища както в страната, така и в съседно Чили. Така ние имаме висок експортен потенциал да предлагаме пресни плодове и зеленчуци в сезон, в който тук, в Европа, вие не ги произвеждате. Предвид на добрите климатични условия, имаме производство на богата гама от продукти – зърно, зехтин, олио, зеленчуци, плодове, ядки, месо“. Това увери от своя страна секретарят по земеделие на провинция Ла Риоха Ернесто Перес. Той допълни, че производството в провинцията е с грижа за околната среда и е изцяло с енергия от възобновяеми източници, като на територията й са изградени 3 големи ветрогенератора, 4 соларни парка и се строи един по-мащабен хибриден ветросоларен парк.

Секретарят по земеделие на провинция Ла Риоха посочи също, че там има силно развито кооперативно стопанство и предстои подписване на Меморандум за разбирателство между организации на кооперативи в двете страни.

„България има стратегическо географско положение и пряк достъп до пристанища и инфраструктура по море и по река Дунав, чрез които е свързана както със страните от Източна Европа, така и през Румъния на север. Това беше нашата аргументация да предприемем стъпки за изграждане на хъб за наши продукти тук“, допълни извънредният и пълномощен посланик на Република Аржентина в Република България Н.Пр. Алфредо Нестор Атанасóф, като посочи, че Аржентина дълги години е била най-големият износител на цветния метал мед за България.

„Страните ни имат повече общи черти, отколкото разлики като манталитет и култура и това е отразено в историческите артефакти, свързани с обработката на земята, производството на вино и други земеделски продукти“,  потвърди от своя страна заместник-министър Йоцев. Той отбеляза, че Аржентина е колкото далечна географски, толкова и близка, доколкото в страната има голяма българска диаспора, успешно интегрирана в обществения и икономически живот на страната, а извънредният и пълномощен посланик на Република Аржентина в Република България г-н Алфредо Нестор Атанасóф припомни, че Аржентина е първата латиноамериканска държава, с която България е установила дипломатически отношения.

Ще споделяме аржентински опит в кооперирането
2845
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Лукресия Вани, председател на Аржентинско-българската търговска камара
Аржентина избира България за агробизнеса си в Европа
И в Аржентина поскъпването гони 2000 долара за тон
Рекордни цени на слънчогледовото олио в турските пристанища
Благодарение на рекордните добиви от 344 килограма от декар
Аржентина прибра рекордна реколта от пшеница
За предотвратяване на недостиг и сдържане на цените на вътрешния пазар
Аржентина въведе квота върху износа на пшеница и царевица
Партньорства
Аржентина с интерес към вноса на българско розово масло
Слабата реколта и стремителното поскъпване в региона правят изгодни дори далечните доставки
Румъния за пръв път ще внесе слънчоглед от Аржентина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини