Начало » Новини » Интервю
23.05.2023 г.

Аржентина избира България за агробизнеса си в Европа

Лукресия Вани, председател на Аржентинско-българската търговска камара
Аржентина избира България за агробизнеса си в Европа

Лукресия Вани по време на изложението БАТА АГРО Снимка: sinor.bg

От назначаването му като посланик на Аржентина в България през 2020 г. досега Алфредо Нестор Атанасоф (който е с български корени) посещава изложението за селскостопанска техника в Стара Загора БАТА АГРО, където се представят търговци и дистрибутори от цял свят. За първи път тази пролет правителството на Аржентина организира и специален щанд в рамките на изложението, където бяха представени седем компании, търсещи партньорство с аграрния бизнес в България.

„Идеята ни е да изградим икономически връзки между двете държави, особено в областта на селското стопанство, където имаме утвърдени позиции”, съобщи в интервю за читателите на Синор.бг Лукресия Вани, председател на Аржентинско-българската търговска камара, създадена през 2021 г. Сред изложителите бяха производители и търговци на комбайни, косачки и прикачен инвентар като сеялки, хедери и др.

„Технологията за директна сеитба е аржентински патент и разполагаме с разнообразна техника, която със сигурност би представлявала интерес за българските фермери. Важното е, че тази техника може да се използва едновременно и за директна сеитба, и за конвенционалното орно земеделие. Именно затова и възнамеряваме да влезем на българския пазар с тези машини”, посочи още Лукресия Вани.

Въпреки голямата конкуренция, която южноамериканските компании срещат на българския пазар, а това личи и от широкото представителство на световните брандове на изложението в Стара Загора, още в първия ден на БАТА АГРО аржентинските производители на техника са направили и добри контакти с потенциални български партньори. Основно интересът е бил към сеялките, косачките и хедерите.

Българският пазар е сравнително малък за голям вносител на техника като Аржентина, затова целта на камарата е да създаде в България индустриален виртуален хъб, през който да изнася и в съседните балкански и европейски държави. Правителството на Аржентина вече е одобрило проекта и ще подпомогне финаново онези компании, които биха изнасяли за нашия регион. Аржентинската външнотърговска банка също ще участва, посочи още председателят на камарата.

На въпрос на Синор. в кои градове от България ще функционира този хъб, Лукресия Вани посочи, че търговията с машини за зърнени и маслодайни култури ще се извършва онлайн през центрове в Бургас, Варна и София. А техниката за производство на зеленчуци ще се търгува през виртуален хъб в Пловдив.

„Много ще се радвам, ако нашата идея се осъществи, защото се разбираме изключително добре с българските фермери и тук се чувстваме като у дома си. В тази връзка очаквам да направим крачка напред в нашите икономически връзки”, заключи Лукресия Вани.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Аржентина избира България за агробизнеса си в Европа
7708
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
Търговски връзки
Ще споделяме аржентински опит в кооперирането
И в Аржентина поскъпването гони 2000 долара за тон
Рекордни цени на слънчогледовото олио в турските пристанища
Благодарение на рекордните добиви от 344 килограма от декар
Аржентина прибра рекордна реколта от пшеница
За предотвратяване на недостиг и сдържане на цените на вътрешния пазар
Аржентина въведе квота върху износа на пшеница и царевица
Партньорства
Аржентина с интерес към вноса на българско розово масло
Слабата реколта и стремителното поскъпване в региона правят изгодни дори далечните доставки
Румъния за пръв път ще внесе слънчоглед от Аржентина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини