Начало » Новини » Страната
27.10.2023 г.

Ще има общински магазини само с български стоки

Срещи с бранша
Ще има общински магазини само с български стоки

Снимка: Министерство на земеделието

На среща с представители на Българската аграрна камара министърът на земеделието и храните Кирил Вътев е съобщил, че се очаква решение на Европейската комисия във връзка с таваните на украинската помощ, за които България настоява за увеличение. Кабинетът има готовност веднага след отговора изплащането да бъде извършено.

Единствено след положителен отговор може да се пристъпи към превеждане на средствата. Ако се изплатят средства, без такова разрешение, страната ни ще влезе в наказателна процедура. Не трябва да нарушаваме правилата“, категоричен бе Вътев.

Министърът е съобщил, че се обмисля създаване на общински магазини, в които да се предлага само местна, българска продукция. „Ние сме на един пазар, който се разширява и трябва да съумеем да устоим на него и да останем конкурентни, като изградим механизми за подкрепа на нашите производители и най-вече да подкрепим нашето първично производство на плодове, зеленчуци, месо, мляко“, подчерта още министър Вътев, като даде примери за добри модели в Румъния, Испания, Германия и Франция.

Работи се и по нормативни промени, с които да се защитят в по-висока степен българските производители, като се подобри взаимодействието по веригата за доставки на храни за постигане на баланс и прозрачност в търговските отношения при стриктно спазване правилата за конкуренция, като инициативата е подкрепена и от останалите участници в срещата – министерствата на финансите и икономиката, НАП, Агенция Митници, КЗК, КЗП, ДКСБТ, ИАЛВ, БАБХ.

„Само през тази седмица проведохме и две други работни срещи, на които Браншова камара „Плодове и зеленчуци“ и браншови организации на оранжерийни производители подкрепиха разбирането, че секторът има необходимост от по-добра пазарна организация на веригата на доставки на земеделски и хранителни продукти и потвърдиха готовност за активно сътрудничество с МЗХ“, информира от своя страна заместник-министър Александър Йоцев.

Браншова камара „Плодове и зеленчуци“ вече е излъчила контактна група за работа в процеса на изготвяне на проектозакон за организацията и правилата на веригата на доставки на земеделски и хранителни продукти, като се разчита на експертизата и на всички останали представители на Българската аграрна камара, за да има резултати от тази законодателна инициатива.

Зам.-министърът информира, че интерес към работа по законопроекта е заявен и от Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция и Национална асоциация на оранжерийните производители, които отправиха предложения за сътрудничество и по отношение прилагането на провежданите политики в сектора, в това число задържането на работната ръка и инструментите за подкрепа, вкл. обвързаната подкрепа и държавните помощи. Йоцев е заявил, че процесът на изготвяне на проектозакона все още е на начален етап, като се работи по очертаване на неговия обхват, приложно поле и структура, както и по анализ на добри практики на други страни. Когато бъде изготвен, първият проект на документа ще бъде представен на заинтересованите организации за бележки, коментари и предложения, както и че предстоят и други срещи с браншови организации, на които работата по проекта да бъде представена.

Ще има общински магазини само с български стоки
8248
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
ДФЗ
Бюджетът стигат за 76 от общо одобрените 90 общински проекта за енергийна ефективност
Анализ на Института по пазарна икономика
Цели 26 малки общини водят София по ръст на собствените си приходи
Защо протестират в Генерал Тошево
Уедряване на земята е възможна с непотърсените от реституцията земи
Фонд „Земеделие”
Подписани са 32 проекта за общинска инфраструктура
ПРСР 2014-2020
Кандидатстването за обновяване на селата се удължава до Коледа
Фонд „Земеделие”
За един ден са преведени над 44 млн. лв. по 13 подмерки от ПРСР
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини