Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.10.2023 г.

Вирусът на кафявото набраздяване по доматите (ToBRFV) вече може да се пребори с устойчив сорт

Вирусът на кафявото набраздяване по доматите (ToBRFV) вече може да се пребори с устойчив сорт

Доматите са една от най-традиционните култури за България, а болестите, засягащи плодовете, са проблем на дневен ред за много земеделски производители. Една от новопоявилите се -и вече често срещаните зарази е вирусът на кафявото набраздяване по плодовете на доматите (ToBRFV). Той е особено опасен, тъй като веднъж появил се, може да намали добива до 70%. Неприятното при този вирус е, че унищожава всички заразени плодове, както и тези в радиус от 150 м, и всички трябва да бъдат изкоренени. За целта трябва да се използват устойчиви сортове домати. Синджента разработи такъв сорт – „Баросор“, който е устойчив срещу една от най-упоритите зарази по доматите, а именно (ToBRFV). Това е и едно от най-добрите решения за земеделските производители.

Какво е ToBRFV?

От 2015 г. вирусът на кафявото набраздяване (ToBRFV) оказва отрицателно въздействие върху производството на домати в много страни по света, като всяка година се появяват повече случаи. Той е един от тобамовирусите, свързан тютюневата мозайка вирус (TMV), и доматената мозайка (ToMV). За него е известно, че разгражда широко разпространения ген Tm2-2 в доматите, който по принцип осигурява устойчивост на TMV и ToMV. Името му произлиза от кафявото набраздяване, което се наблюдава върху заразените плодове. Симптомите, причинени от ToBRFV в доматите, са подобни на тези, причинени от други тобамовируси - мозайка върху листата, стесняване на листата, некроза на педикулата, чашките или дръжките и жълти петна по плодовете. Вирусът нанася трайни щети, включително деформация на плодовете, неравномерно узряване и лош търговски вид.

В повечето случаи е изключително трудно да се локализира наличието му просто чрез наблюдение. Като представител на тобамовирусите, инфекциите при него също са латентни – без видими симптоми в началото. Има голям риск симптомите да се разгледат като PepMV или TSWV. Затова вирусът на кафявото набраздяване се диагностицира с точност само по лабораторен път – чрез PCR тест.

Това прави вирусите един от най-опасните, тъй като може да се засече, когато вече е заразил голяма част от плодовете. Прослдявайки пътя на разпространяване на болеста, Синджента стига до заключения как би било оптимално да се подходи към заразата. 

Семе домат

Как се разпространява ToBRFV?

Като представител на тобамовирусите, ToBRFV основно се пренася чрез контакт. Заразените растения и плодовете са основният фактор за разпространението на тобамовирусите върху новите култури. Може да се пренесе и чрез човешка ръка или чрез допир до контактни дрехи и инструменти. Вариант за предаване на близки разстояния има и от други растения преносители, например плодове, тютюн или декоративни растения. Вирусът може да „пропътува“ и дълги разстояния чрез внос на заразени семена или чрез опрашване от насекоми. Дори едно инфектирано с кафяво набраздяване растение, би могло да предизвика епидемия в оранжерията.

По отношение на устойчивостта, вирусът на кафявото набраздяване е стабилен на променливи природни условия и със сравнително висока поносимост към горещина, което го прави труден за контролиране. Отличава се с висока устойчивост, тъй като запазва своята способност да заразява по няколко месеца дори в инертна среда.

Няма открито лечение, което да работи успешно. Единственият вариант да се минимизира рискът от пренасяне на кафяво набраздяване е чрез стриктно спазване на висока хигиена на ръцете, облеклото и инструментите, които са в контакт с растенията. Честата и детайлна проверка на всяко растение също е важна част от предотвратяването на евентуална епидемия. При забелязване на симптоми, следва да се отстранят всички растения в радиус от 1,5 м от заразеното растение, а съдовете и инструментите, с които са се отглеждали, трябва да преминат стерилизация.

Предпазване от ToBRFV с устойчиви сортове

Разработване на сорт, устойчив на ToBRFV, е най-логичната превенционна стъпка. Затова Синджента вече предлага нов сорт с тези качества – „Баросор“, който е първият червен оранжериен домат в България с устойчивост на  вируса  на кафявото набраздяване по плодовете на доматите (ToBRFV). „Баросор“ има силно растение с висок добивен потенциал и къси междувъзлия. Плодовете му имат наситен червен цвят, идеална форма и изравнени размери. Текстурата им е плътна и сочна, а липсата на зелен кочан прави отлично впечатление и на потребителите.

За по-голяма сигурност, „Баросор“ притежава устойчивост на 5 вирусни заболявания, като освен на кафяво набраздяване, това включва ивисока устойчивост на бронзовост (TSWV). Освен това сортът предлага устойчивост на на нематоди, фузариум, вертицилиум и листна плесен. Подходящ е за целогодишно отглеждане, както за първа, така и втора култура. „Баросор“ вече е наличен в дистрибутосрката мрежа за зеленчукови семена на Синджента и може да бъде поръчан за новия сезон тук! .

Вирусът на кафявото набраздяване по доматите (ToBRFV) вече може да се пребори с устойчив сорт
5367
 

Последни материали
Виж
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Свързани материали
Виж
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Биопестицидите – вируси срещу вредителите
Вирусът ToBRFV може да намали с до 70% добива на домати
Съвети за справяне с вируса на кафявото набраздяване ToBRFV се предлага в новия информационен център на Синджента
Сбъднатата мечта на един учен
Откриха нова лаборатория по вирусология в Института по земеделие – Кюстендил
В министерството работели приоритетно и за утвърждаването на потенциала за износ на сектора
Розопроизводителите ще получат около 5 милиона лева по коронавирусната мярка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини