Начало » Новини » Света
20.10.2023 г.

Програмата на Еврокомисията за 2024 г. акцентира върху ограничаване на бюрокрацията

Документът поставя задачите до изборите за Европейски парламент през 2024 г.
Програмата на Еврокомисията за 2024 г. акцентира върху ограничаване на бюрокрацията

sinor.bg

Всяка година Комисията приема работна програма, определяща списъка с действия, които ще предприеме през следващата година. Тя се подготвя съвместно с Европейския парламент, държавите членки и консултативните органи на ЕС и има за цел да информира обществеността за политически ангажименти, нови инициативи, оттегляне на висящи предложения или преглед на съществуващото законодателство на ЕС. Поради факта, че през май следващата година са насрочени избори на новия европарламент, затова и тази програма е с по-кратки перспективи.

Преди дни ЕК прие своята работна програма за 2024 г., която поставя силен акцент върху опростяването на правилата за гражданите и бизнеса в целия Европейски съюз.

Работната програма отразява постиженията от последните четири години, очертава новите предложения на Комисията за следващите месеци и представя важни инициативи, насочени към намаляване на бюрокрацията. Някои от тези инициативи за опростяване вече са представени (15 предложения и инициативи от март 2023 г.), докато други са представени на 17 октомври т.г. (26 предложения за рационализация) или ще последват. Те са изложени в специално приложение заедно с оценките и проверките за годност, обявени днес.

След като над 90% от ангажиментите, поети в политическите насоки от 2019 г., са изпълнени и остават само няколко месеца до европейските избори през 2024 г., новите инициативи, очертани в работната програма, са ограничени до тези, които все още са необходими за изпълнение на ангажиментите на Комисията или за справяне с възникващи предизвикателства. Новопредложените инициативи се основават на речта за състоянието на Съюза и писмото за намерения на президента фон дер Лайен от 2023 г.

Намаляване на тежестта и намаляване на бюрокрацията

Комисията се опита да опрости изискванията за докладване от страна на държавите-членки например за реформата на Митническия кодекс на Съюза, което ще доведе до около 2 милиарда евро икономии на разходи за търговците. Предложеното преразглеждане на правилата за статистическите проучвания има за цел да намали разходите – включително за МСП – с 450 милиона евро.

Работната програма за 2024 г. предлага допълнителни предложения за опростяване в редица области на политиката, без да се занижават социалните стандарти, стандартите за безопасност, защитата на потребителите, екологичните или икономическите стандарти. Предвидените опростявания ще рационализират изискванията за докладване, които са с ограничена употреба, например чрез консолидиране на припокриващи се задължения, намаляване на броя на засегнатите предприятия и увеличаване на цифровизацията.

Примерите за предложения за опростяване включват отлагането на крайния срок за приемане на специфични за сектора европейски стандарти за докладване на устойчивостта (Директива за корпоративно докладване за устойчивост), както и промени в обхвата на прилагане на Счетоводната директива и Регламента за показателите.

Държавите членки ще докладват за напредъка, постигнат към целта за намаляване на 25% на тежестта, започвайки с изданието за 2023 г., което ще бъде публикувано следващата година.

Изпълнение на ангажиментите на ЕК

Комисията ще продължи да изпълнява Европейския зелен пакт, програмата за растеж, като гарантира, че зеленият преход е справедлив, интелигентен и приобщаващ. Това ще включва диалози с гражданите и промишлеността и подготвителна работа за подкрепа на уязвимите граждани и предприятия в прехода, също благодарение на Фонда за социален климат. Ще започнат и стратегически диалог за бъдещето на селското стопанство в ЕС. За да продължи да прави Европа годна за цифровата ера, ЕК ще приеме инициативи за отваряне на нашите високопроизводителни компютри за стартиращи фирми с ИИ и ще предложи европейски закон за космоса.

Икономиката на ЕС демонстрира устойчивост пред лицето на безпрецедентен набор от кризи. През 2024 г. Комисията ще се съсредоточи върху предизвикателствата, свързани с недостига на работна ръка и умения, образованието, социалния диалог, инфлацията и лесното правене на бизнес.

Комисията ще работи в тясно сътрудничество с Европейския парламент и Съвета и ще ги подкрепя, за да улеснят постигането на бързи споразумения до края на мандата на тази Комисия.

На 17 октомври ЕК е отправила покана за представяне на доказателства за събиране на обратна информация по отношение на тежките изисквания за докладване от страна на заинтересованите, ще бъдат организирани и  допълнителни консултации с компаниите – включително с мрежата от представители на МСП – експерти от държавите-членки и други заинтересовани страни.

Програмата на Еврокомисията за 2024 г. акцентира върху ограничаване на бюрокрацията
3115
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Няма такава държава
Фермерите ще осигуряват себе си върху 710 лева, а работниците си – върху 780 лева
Поредното обещание на служебния кабинет
Фермерите чакат решение на проблема с липсата на работна ръка
Докладът за ТРГ
Земеделието ни все още се крепи на семейната работна сила
Предстоящо
Уебинар за заетите в дървопреработката очаквайте на 18 ноември!
Институт пазарна икономика
В цели 12 области от страната неграмотните са повече от образованите
Решения на Министерския съвет
Цял месец се бави нормативът, допускащ браншовици да участват в подготовката на стратегическия план
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини