Начало » Новини » Света
29.09.2023 г.

Глобална конференция на ФАО за устойчива механизация на селското стопанство

Глобална конференция на ФАО за устойчива механизация на селското стопанство

Снимка на пресцентъра на ФАО

Механизацията може да бъде мощен двигател на промяната, но само ако е екологично устойчива и не оставя никого настрана, особено жените и дребните земеделски производители, заяви генералният директор на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) Ку Донгю при откриването на първата по рода си Глобална конференция на ФАО за устойчива механизация на селското стопанство, която се провежда в Рим от 27 до 29 септември.

В условията на неприемливо високи нива на глада и продоволствената несигурност в световен мащаб и при положение, че повече от 3 милиарда души все още не могат да си позволят здравословно хранене, трансформирането на нашите селскостопански хранителни системи с цел подобряване на тяхната ефективност, всеобхватност, устойчивост и устойчивост е по-спешно от всякога.

"Дейността, както обикновено, просто няма да проработи. Трябва да въвеждаме иновации и да сме добре подготвени", заяви Ку в речта си при откриването на тридневната конференция, която беше предшествана от конференция на ФАО за устойчива трансформация на животновъдството.

Най-съвременните технологии като сателитни системи и GPS, роботика, изкуствен интелект и автоматизирано оборудване вече оформят бъдещето на земеделието. Така например автономни безпилотни летателни апарати следят състоянието на посевите, роботи идентифицират и премахват плевели и дори извършват деликатни задачи като подрязване и бране на плодове. Автоматизираното оборудване засажда, прилага торове и прибира реколтата със забележителна прецизност, а сензорите и сателитите направиха революция в селското стопанство, като предоставят информация, базирана на данни, която подобрява вземането на решения от земеделските стопани.

С повече от 8000 регистрирани участници от цял свят, конференцията има за цел да осигури неутрален форум за членовете на ФАО, земеделските производители, университетите, селскостопанските учени, доставчиците на услуги в областта на механизацията, агенциите за развитие, политиците, специалистите по разпространение на знания, гражданското общество, лидерите на мнение и частния сектор, за да проведат целенасочен диалог по темата за устойчивата механизация на селското стопанство.

Той има за цел също така да повиши осведомеността за приноса на устойчивата селскостопанска механизация за изпълнението на Стратегическата рамка на ФАО и за постигането на Целите за устойчиво развитие; да сподели информация и знания за стратегическата насока и техническите постижения в областта на механизацията по света; и да демонстрира техническото лидерство на ФАО и нейната способност за свикване на срещи в подкрепа на своите членове за използване на устойчивата селскостопанска механизация. Дискусиите са разпределени в поредица от тематични сесии по теми като Механизация за растениевъдството и Автоматизация и изкуствен интелект.

Конференцията е съпътствана от уникална изложба, на която са представени примери за най-новите технически разработки в областта на земеделската техника по цялата верига на стойността на храните, както и селскостопанско оборудване, което предоставя иновативни решения на икономически, социални и екологични предизвикателства във всички мащаби. Фокусът на изложението е да покаже ролята, която иновативните постижения в областта на механизацията играят за осигуряването на устойчиви и ефективни земеделски решения, които са специално пригодени за нуждите на земеделските стопани. В единственото по рода си изложение са показани повече от 40 различни вида машини и оборудване от 13 различни държави.

Глобална конференция на ФАО за устойчива механизация на селското стопанство
7300

Последни материали
Виж
Предложенията на компанията за 2024 и 2025 г.
Тайтън Машинъри изненадва с техника, базирана на изкуствен интелект
До 31 декември стопаните предоставят дневник за паша по интервенция „Хуманно отношение към животните“
Форум
Обещават лесен достъп за повече производители до пазара
АЗПБ
Браншовици с призив за диалог по нов Закон за арендата
Управителен съвет ДФЗ
Утвърден е новият таван от 280 хил. евро за украинската помощ
Според прогнозите на експерти на ЕК
Ръстът на потреблението за фуражни цели ще натисне запасите от пшеница в ЕС
Свързани материали
Виж
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Сектора генерира над 400 млрд. долара годишен търговски оборот
ФАО открива Глобален форум за фуражите
До март 2024 г
Заради феномена „Ел Ниньо” ФАО иска спешно 160 милиона долара
Според нов анализ на ФАО
Скритите разходи на световните селскостопански и хранителни системи възлизат на поне 10 трилиона долара
Загубите при зърнените култури възлизат средно на 69 млн. тона годишно
ООН разкрива загубите за селското стопанство, причинени от природни бедствия
Заседание на Съвета на министрите по земеделие
Съветът на ЕС подкрепя приоритетите на ФАО, свързани с продоволствената сигурност
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини