Начало » Новини » Коментари
18.09.2023 г.

Земеделците излизат на протест, премиерът да потърси медиатор в диалога!

Протестът започна в 10 часа
Земеделците излизат на протест, премиерът да потърси медиатор в диалога!

sinor.bg

След вчерашното обръщение на министър председателя Николай Денков към земеделските производители, с което за пореден път ги призова да се откажат от стачните действия и да преговарят с правителството по исканията им, той отново допусна грешка. И вместо да се извини за по-рано отправеното обвинение към тях, според което „земеделците се държели като терористи”, вчера Денков се обърна за извинение само към част от тях. Цитат - „уважавам труда на хората, които произвеждат продуктите, с които всички ние се храним. Винаги съм готов да работя с тези от тях, които искат да работят с правителството, за да намираме заедно решения на техните проблеми. На тези хора съм готов да се извиня, ако са се почувствали засегнати, въпреки че думите ми не бяха насочени към тях“, посочи премиерът в отговор на журналистически въпрос.

Веднага след това обаче направи разделение между тях, свръзвайки техния протест с този на на други структури - „не виждам за какво да се извинявам на другите, които въпреки милиардните годишни субсидии и помощи, с които си построиха вили и си купиха яхти и скъпи автомобили, забравиха помощта от Европейския съюз и от държавата, отказаха диалог с правителството и поставиха ултиматуми за блокади на гранични пунктове, пътни артерии и центъра на столицата“, посочи Денков. И призова в следващите дни всеки земеделски производител да реши към коя от тези две групи принадлежи.

Земеделците ще запомнят Денков с репликата му за терористите

Веднага след това „извинение”, приложено на принципа „разделяй и владей”, негативната реакция на земеделците се разгоря и днес пред всички медии представители на протестиращите определяха като спекулативни някои от тезите за същността на техните искания. В същото време инициаторите на този протест нееднократно заявяваха, че от години секторът не е бил толкова обединен – защото в блокадите по пътищата днес ще излязат не само само представители от зърнопроизводството, но и на сектора плодове и зеленчуци, на пчеларството и животновъдството.

Във вчерашното си изказване Николай Денков съобщи обеч и две много важни новини за бранша. Първата е, че Украйна е поела ангажиметн пред Еврокомисията да въведе временни ограничения при износа на селскостопанска продукция за всяка отделна държава членка на ЕС, така че да не наводни нейния пазар с излишни стоки. В тази връзка премиерът два пъти лично е разговарял с украинския си колега Денис Шмигал. „От нас се очаква да определим какви количества от кои продукти може да поеме българският пазар. Искаме да направим оценката след разговор с браншовите организации в съответните подсектори. Именно по тази тема първо министърът на земеделието и храните, а след това и аз поканихме земеделските производители на среща, която те отказаха“, обясни министър-председателят.

Жекова: Вторачват се в субсидиите , а не в загубите ни

Второто важно за земеделците решение (което трябваше да бъде въведено от властта преди 10 години), за което едва се е стигнало до политическо решение, е, че експерти работят по нова методика за диференцирано определяне на субсидиите, така че малкият и среден фермер да получава по-голям процент подпомагане от крупните стопанства. Пред една от националните телевизии днес изпълнителният директор на Българската аграрна камара Светлана Боянова съобщи, че колегите й биха коментирали това предложение едва след се започнаят с него.

Тоест, вариант за преговори има. За да се стигне до разрешаване на споровете, очевидно, че министър председателят спешно се нуждае от посредници (медиатори) в комуникацията с бранша. Така че икономическите искания на земеделския бранш да намерят съответните решения.

Земеделците излизат на протест, премиерът да потърси медиатор в диалога!
9941
 

Последни материали
Виж
Мечтата на бранша
Земеделският бранш се обединява около исканата оставка
Румънската царевица също е „изгоряла“
Суша и аномална жега съсипва реколтите от царевица и слънчоглед в Украйна
Българското зърно отново е с най-атрактивната цена
Египет напазарува 770 хил.тона черноморска пшеница
По време на сеитбата торът и семената се разделят прецизно чрез система с двоен нож
От Канада до Европа: No-till сеялките Vаderstad Seed Hawk стъпват в България
Мотивирана критика
От НАЗ настояват за оставката на зам. министър Таня Георгиева поради несправяне с работата
Актуално по темата
Основни правила за поливане на растенията в горещините
Свързани материали
Виж
В защита на бранша
Притиснати до стената, фермери ще протестират всеки ден заради ограничената паша в Стара планина
Политики
Европейски фермери обграждат Брюксел преди заседанието на Съвета на ЕС по земеделие
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Вътев е пред споразумение с друга част от земеделците
Хиляда фермери от Западна България
Вътев се среща днес с обединени земеделци, предложили аргументирани искания
Ще блокират подхода към ГКПП Илинден-Екзохи между 11 и 14 часа
Производителите на картофи продължават протестите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини