Начало » Новини » Коментари
16.09.2023 г.

Огромен фал за премиера, земеделците не са терористи!

Два дни преди протестите
Огромен фал за премиера, земеделците не са терористи!

Украинският президент Володимир Зеленски (вляво) благодари на българското правителство за вдигането на забраната за вноса Снимка: МС

Два дни преди началото на законния протест, за който земеделските производителите предупреждаваха още от началото на седмицата, с искане вносът от Украйна да не се възстановява, напрежението между власт и бизнес се изостри до краен предел. В едно от интервютата си днес министър председателят Николай Денков определи поведението на фермерите като терористично. Пред БиТиВи той заяви, че „през последните два дни те започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания сега, веднага нещо да се случи. Аз с терористи не преговарям!“.

Телефонът на редакцията прегря от обаждания на крайно разочаровани земеделски производители, които посочиха, че в цялата история на България няма управник, който да нарече хората на земеделския труд „терористи”.

От името на инициативния комитет на протестиращите фермери от всички подсектори на земеделието беше пусната кратка декларация, в която четем обръщението им към българската общественост - ”уважаеми граждани на правовата държава България, Министерство на вътрешните работи в момента упражнява натиск върху сектор селско стопанство, във връзка с провеждане на ЗАКОНЕН ПРОТЕСТ- ЗАЩИТА НА СЕКТОР СЕЛСКОСТОПАНСТВО!” Пред Синор.бг земеделци обясниха, че местните власти на МВР изискват от организаторите на местните протести да подпишат декларация, че с поведението си няма да нарушават обществения ред. В същото време протестиращите предупредиха гражданите, че на 18 и 19 септември ще бъдат блокирани доста важни пътни артерии и ако нямат належащи пътувания, да избягват определени зони.

В прессъобщение от Министерския съвет до медиите беше съобщено, че тази сутрин министър-председателят е потвърдил поканата си към земеделските организации за диалог по конкретните проблеми в сектора. Премиерът е съобщил още, че разговарял лично и с украинския си колега Денис Шмигал за вноса на продукти от Украйна. Преговори са водени и между Европейката комисия и Украйна. В резултат Киев е поел ангажимент да наложи временни ограничения при износа на селскостопанска продукция, като се съобрази с всяка държава, така че да не наводни съответния чужд пазар с излишни стоки.

В Украйна се готвят за масиран износ на слънчоглед

На финала на прессъобщението от МС четем заключителното изказване на Денков как „през последните дни земеделските производители използват фалшиви аргументи, поставят искания, които да се случат незабавно, и заплашват с блокади. Очаквам да дойдат на масата и да преговаряме по същество“. Очевидно, че тези констатации са дали мотивация на земеделците да откажат исканата от премиера среща.

Странно защо пред БиТиВи министър председателят е нарушил дипломатичния тон. Сигурното е едно – управниците на държавата би трябвало да се отнасят с уважение към всяко мнение, различно от тяхното. Защото зърненият внос е капката, която преля чашата на търпението на целия земеделски бранш, който от 2007 г. досега няма усещането за протекционистична политика спрямо българското земеделие.

Огромен фал за премиера, земеделците не са терористи!
11062
 

Последни материали
Виж
Състоянието на посевите остава най-лошото за последните 4 години
Повишиха прогнозата за крайните запаси от мека пшеница във Франция
Експерти на МЗХ представиха промените в еко-схемите пред стопани в Кюстендил
ДФЗ доплати над 186 млн. лв. по ОПДУ за Кампания 2023
Стоки с висок фискален риск - череши
НАП разяснява на черешопроизводители как да декларират реколтата
Еврокомисарят по селско стопанство Януш Войчеховски пристига утре в България
Годишен доклад
Икономиката на България се движи основно от вътрешното търсене
Свързани материали
Виж
Отчет
Девет месеца в агроминистерството решават проблеми, трупани с десетилетия
Договорката е постигната
Протестите спират, в понеделник ще се стигне и до споразумение
Национална биоасоциация - позиция
Все още не е чута думата на биофермерите
Премиерът не приема доводите за оставка на агроминистъра
Денков: С протестиращите се разминаваме само по доказване на загубите, очаквам преговорите да продължат
Митинг пред агроведомството
Върбанов: Ще протестираме на 13 февруари, ако министър Вътев не подаде оставка
Мнения
Собствениците на земеделски земи настояват за среща с агроминистъра
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини