Начало » Новини » Страната
14.09.2023 г.

Унгария, Словакия и Полша не вдигат ветото за украинския внос, българският парламент решава днес

Браншът готви протести
Унгария, Словакия и Полша не вдигат ветото за украинския внос, българският парламент решава днес

sinor.bg

Унгарският министър на земеделието е съобщил, че страната ще продължи забраната върху вноса на някои селскостопански продукти от Украйна, подобно е решението на Словакия и Полша. Румъния ще обяви решението си едва след като Европейската комисия обяви на 15 септември общата позиция на ЕС. Тази информация от междунардния обмен изтече късно вчера и е свързана с решенията на петте държави-членки, между които досега беше и България, дали ще продължат да защитават родните производители, като налагат вето върху вноса на някои дъмпингови селскостопански стоки.

Неочакваният обрат в политиката на България по повод тази забрана буквално взриви земеделската общност, която близо година работеше усилено с колегите си от Източна Европа, за да докажат негативните последствия върху доходността на сектора от въвеждането на транспортните коридори.

Пикът в шокиращите за фермерите новини дойде вчера и от Министерския съвет, когато преди вчерашното заседание на кабинета премиерът Николай Денков обяви подкрепа за внесеното в Народното събрание проекторешение за освобождаване на вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна. Самото решение ще бъде гласувано днес в пленарна зала.

В мотивите на правителството четем, че „вносът ще стимулира конкуренцията на пазара. Тя от своя страна ще доведе до намаляване на цените на основни хранителни продукти и на инфлацията, какъвто е един от основните приоритети на кабинета. Това ще се отрази благоприятно на българските потребители, най-вече на хората с ниски доходи, и ще помогне за изпълнение на критериите за присъединяване на България към еврозоната, което е друг важен приоритет на правителството. Отпадането на ограниченията би увеличило допълнително приходите в бюджета. „От началото на 2023 г. досега пропуснатите ползи за бюджета от внос и износ са за 146 млн. лева. Тези средства биха могли да се използват за образование, здравеопазване и култура или за подпомагане на земеделския сектор“, е посочил министър-председателят. Освобождаването на вноса ще осигури дейността на заводите за рафинирано олио и био дизел, които работят за българските и чужди пазари".

Аргументите на фермерите защо ще блокират пътищата с техника

Премиерът опровергал с числа твърденията на земеделски производители за „липса на каквато и да било държавна подкрепа за сектора“. През 2022 г. селското стопанство е получило около 1,6 млрд лв. субсидии и помощи. През 2023 г. са изплатени и предвидени за изплащане около 2 млрд. лв. От тях чрез фонд „Земеделие“ 890 млн. лв. европейски средства и 388 млн. лв. национално съфинансиране. Отделно от това 390 млн. лв. от централен бюджет и 290 млн. лв. от бюджета на Министерството на земеделието и храните.

Твърдението, че държавата няма грижа за сектора е невярно. Добре е и секторът да има грижа за държавата, когато формулира исканията си“, цитират думите на премиера от пресцентъра на МС.

Готвят се протести

Голяма част от земеделската общност обаче не приема тези аргументи. Именно затова и днес в 15 часа земеделците ще обявят началото на протестните си действия. „Дали ще дойдем с трактори пред Народното събрание или ще блокираме Дунав мост, това решение ще вземе координационният комитет”, съобщи за БНР председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Унгария, Словакия и Полша не вдигат ветото за украинския внос, българският парламент решава днес
8929
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
От 15 април 2024 г. влиза в сила забраната за улов на риба
Списък със свободните за риболов водоеми през 2024 г. по области
Разрешени обекти за нощен риболов от 1 април до 1 ноември 2024 година
Загрижени за собствените си износители
Властите в Унгария вече нямат нищо против вноса на украински мед
Основните клиенти от Близкия изток и югоизточна Азия изпищяха
Индия удължи забраната за износ на кромид за неопределено време
Нечестната ценова конкуренция влошава положението на фермерите в общността
ЕП призова за спешна забрана за внос в ЕС на селскостопанска продукция от Русия
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини