„Моля за съвет как да спасим плодовете на райската ябълка да не капят? Дървото ни е младо, плододава за трета година. Миналата година останаха десетина ябълки. Тази година имаше много плодове, но усилено падат и има опасност да не останат. Как да ги опазим? Каква е причината? Ще ви бъдем благодарни ако ни дадете правилен съвет.
Поздрави от Ямбол!”
Иванка Петрова
Облагородените дървета от райска ябълка започват да плододават след 3-та-4-та година. Видът има различен тип цветове – повечето дървета са само с женски цветове, без развити прашници, има и такива с мъжки и женски цветове. Това обаче не е пречка, тъй като плододаването е партенокарпно, т. е. плодовете се образуват и без да са оплодени. Характерно за райската ябълка е, че тя е много влаголюбива култура, като най-големи са потребностите и към вода по време на наедряване на плодовете. Това е една от възможните причини за опадването на плодовете, в случай че точно тогава не сте поливали. Друга причина могат да са и високите летни температури през тази година, които в съчетание с липса на почвена влага доведоха до стрес и други овощни видове. В резултат на това дърветата отхвърлиха голяма част от плодовия си товар. Райската ябълка не се напада от болести и неприятели и не се налага пръскане. Есента след листопада направете основно торене на дървото с комбиниран тор, съдържащ фосфор и калий.
Райската ябълка (Diospyros kaki), наречена още източна или японска хурма, е растение на субтропичния климат и е най-студоустойчивия вид сред овощните видове от тази климатична зона. Дървото е листопадно с дълъг зимен период на покой. Произхожда от Китай и е един от най-дълголетните видове - 500 годишни дървета се срещат в Пекин. У нас е разпространена по Черноморското крайбрежие, в Стара Загора, Хасково, Пловдив, Шумен. Названието райска ябълка се среща само у нас, латинското и име диоспирос означава храна на боговете.
Плодовете на райската ябълка са големи и са оцветени от жълто до оранжавочервено. Те са с богато съдържание на захари, витамини, включително витамин Е, пектин, каротин и минерални соли. Този състав им придава високи хранителни, диетични и лечебни свойство. Използуват се за консумация в прясно състояние, за сушене или преработка в сладка, желета, мармалади, сиропи, напитки.
Плодовете се употребяват и при лечение на скорбут, малокръвие, базедова болест, стомашно-чревни заболявания, за заздравяване на кървящи венци и като очистително средство.
Ценна е и дървесината на райската ябълка, която се използува за направа на мебели, музикални инструменти и др.
Фиданките се засаждат през ноември
Засаждането на дръвчетата обикновенно е през ноември и декември в предварително подготвени посадъчни дупки. На дъното се поставя оборски тор - около кофа и половина и 0,5 кг суперфосфат, които се размесват добре с почвата. Обогатеният с торове почвен слой се поставя на дъното на дупката. Върху него се поставя един пласт почва, върху който се разполагат корените. Засаденото дръвче задължително се полива.
Присадените дървета започват да плододават на 3-4-а година, а в пълно плододаване райската ябълка встъпва на 10-12-ата година. Дърветата плододават до 50-60 годишна възраст.
Райската ябълка предпочита добре осветени и защитени от вятър места с плодородна почва. Тя има ясно изразен продължителен период на зимен покой и издържа студове до -20 С.
На снимката райска ябълка засадена от семка в саксия: