Райската ябълка е род тропично и субтропично листопадно растение от семейство Абаносови. Обединява около 300 вида, от които по-голям интерес представляват източната, виргинската, кавказката и хибридните форми с повишена студоустойчивост. При повечето видове плодовете са годни за консумация – те са големи, оранжеви, месести. Средната продължителност на живот на дърветата е около 300 години, но някои живеят и до 500.
Райската ябълка произхожда от Китай. Ботаническото и наименование идва от гръцки – „diospyros“, което означава „божествен огън“. В Средиземноморието и Америка е пренесена през 18 век, а в нашата страна - към края на 30-те години на миналия век. В България се отглежда по-интензивно по Черноморието и в южните части на страната. Освен като райска ябълка е позната още като „медовина“. Дивите форми се срещат в Пловдивско – в района на Асеновград и Бачковския манастир.
Повечето сортове издържат без повреди до -20, а някои до -24 градуса. Цъфтят в късна пролет – през май. Дървото достига до 10-12 метра, а дивите форми до 30 метра височина. Започва да плододава на 3-4 годишна възраст, като плодовете могат да имат закръглена, закръглено-сплесната или овална форма. Характерен признак е четириделната елипсовидна чашака, която след узряването остава на плода.
Съществуват различни класификации, но основно сортовете се делят на две групи – вариращи и константни.
Вариращи се наричат тези сортове, плодовете на които, в зависимост от това, как се образуват – след оплождане и партенокарпно, имат различни потребителски качества.
Плодовете, които се образуват партенокарпно не съдържат семена, при узряване не променят цвета и мекостта си, а тръпчивостта изчезва само след отлежаване.
Плодовете от един и същи сорт, даже на едно и също дърво, но формирани след оплождане имат семена и още по време на узряването губят тръпчивия си вкус и променят цвета си до по-тъмно.
Константните сортове са тези, чиито плодове независимо от оплождането и образуването на семена не променят цвета и плътността си. Те пък биват тръпчиви и сладки. При първата подгрупа тръпчивостта изчезва само след пълно биологично съзряване – в процеса на отлежаване и омекване. При сладките сортове, независимо от наличието на семена, плодовете стават сладки още след придобиване на характерната сортова окраска – все още твърди и неотлежали.
Според сроковете на узряване и прибиране на плодовете райските ябълки се разделят на три групи:
– ранни, които се прибират от средата на септември до средата на октомври;
– средноранни – от октомври до началото на ноември;
– късни – прибират се от втората половина на ноемви до началото на декември.
Времето за узряване се повлиява от метеорологичните условия. Плодовете могат да бъдат прибрани и по-рано, но качеството ще бъде значително по-лошо.
Характерното за райската ябълка е това, че растенията формират три вида цветове – женски, мъжки и двуполови (макар и рядко).
Някои сортове образуват само женски цветове и при благоприятни агротехнически условия дават плодове без оплождане.
Други сортове образуват едновременно женски и мъжки цветове – ежегодно и в голямо количество.
Има и сортове, които наред с женските образуват и мъжки цветове, но периодично – през 1-2 години.
Трябва да се има предвид, че оплождането се отразява съществено на консистенцията, плътността и вкусовите качества на плодовете. Тези, които имат семена, са винаги по-вкусни от безсеменните. Интересно е това, че в един и същи плод с 1-2 семена пулпът, който се намира около семената е винаги по-мек и по-вкусен от този, в който няма семена.
Избор на място и време за засаждане
Най-подходящи са алувиалните и глинесто-песъчливите почви с ниво на подпочвените води не по-малко от 0,75 м от повърхността. По-голямата част от кореновата система е на дълбочина 0,15-0,50 м.
Райската ябълка изисква достатъчно светлина, защото на сянка листата се деформират и плодовете падат. Поливането трябва да бъде регулярно, защото при преполиване се стимулира развитието на летораслите за сметка на храненето на плодовете и те започват да падат.
За нашите климатични условия подходящото време за засаждане е от ноември до 15 декември или ранна пролет.
Плодовете на райската ябълка съдържат калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, манган, мед и йод. Витамините, които съдържа са провитамин А, С, В1, В2, Е. Съдържа също пектин, 13-19% глюкоза и органични киселини.
Плодовете имат висока хранителна стойност. Количеството на захари е 17-18%.
В миналото подовете са били използвани за лечение на скорбут. Сокът действа отхрачващо и се използва за лечение на настинка и кашлица, при стомашно-чревни нарушения, малокръвие, диабет, възпалени венци.
Компресите от месестата част на плода ускоряват зарастването на рани, а голямото количество йод прави плодовете добро средство за борба със заболявания на щитовидната жлеза.