Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.11.2018 г.

Райската ябълка е храна на боговете и това не е клише

Лечебните плодове
Райската ябълка е храна на боговете и това не е клише

sinor

Райската ябълка е род тропично и субтропично листопадно растение от семейство Абаносови. Обединява около 300 вида, от които по-голям интерес представляват източната, виргинската, кавказката и хибридните форми с повишена студоустойчивост. При повечето  видове плодовете са годни за консумация – те са големи, оранжеви, месести. Средната продължителност на живот на дърветата е около 300 години, но някои живеят и до 500.

Райската ябълка произхожда от Китай. Ботаническото и наименование идва от гръцки – „diospyros“, което означава „божествен огън“. В Средиземноморието и Америка е пренесена през 18 век, а в нашата страна - към края на 30-те години на миналия век. В България се отглежда по-интензивно по Черноморието и в южните части на страната. Освен като райска ябълка е позната още като „медовина“. Дивите форми се срещат в Пловдивско – в района на Асеновград и Бачковския манастир.

Повечето сортове издържат без повреди до -20, а някои до -24 градуса. Цъфтят в късна пролет – през май. Дървото достига до 10-12 метра, а дивите форми до 30 метра височина. Започва да плододава на 3-4 годишна възраст, като плодовете могат да имат закръглена, закръглено-сплесната или овална форма. Характерен признак е четириделната елипсовидна чашака, която след узряването остава на плода.

Съществуват различни класификации, но основно сортовете се делят на две групи – вариращи и константни.

Вариращи се наричат тези сортове, плодовете на които, в зависимост от това, как се образуват – след оплождане и партенокарпно, имат различни потребителски качества.

Плодовете, които се образуват партенокарпно  не съдържат семена, при узряване не променят цвета и мекостта си, а тръпчивостта изчезва само след отлежаване.

Плодовете от един и същи сорт, даже на едно и също дърво, но формирани след оплождане имат семена и още по време на узряването губят тръпчивия си вкус и променят цвета си до по-тъмно.

Константните сортове са тези, чиито плодове независимо от оплождането и образуването на семена не променят цвета и плътността си. Те пък биват тръпчиви и сладки. При първата подгрупа тръпчивостта изчезва само след пълно биологично съзряване – в процеса на отлежаване и омекване. При сладките сортове, независимо от наличието на семена, плодовете стават сладки още след придобиване на характерната сортова окраска – все още твърди и неотлежали.

Според сроковете на узряване и прибиране на плодовете райските ябълки се разделят на три групи:

– ранни, които се прибират от средата на септември до средата на октомври;

– средноранни – от октомври до началото на ноември;

– късни – прибират се от втората половина на ноемви до началото на декември.

Времето за узряване се повлиява от метеорологичните условия. Плодовете могат да бъдат прибрани и по-рано, но качеството ще бъде значително по-лошо.

Характерното за райската ябълка е това, че растенията формират три вида цветове – женски, мъжки и двуполови (макар и рядко).

Някои сортове образуват само женски цветове и при благоприятни агротехнически условия дават плодове без оплождане.

Други сортове образуват едновременно женски и мъжки цветове – ежегодно и в голямо количество.

Има и сортове, които наред с женските образуват и мъжки цветове, но периодично – през 1-2 години.

Трябва да се има предвид, че оплождането се отразява съществено на консистенцията, плътността и вкусовите качества на плодовете. Тези, които имат семена, са винаги по-вкусни от безсеменните. Интересно е това, че в един и същи плод с 1-2 семена пулпът, който се намира около семената е винаги по-мек и по-вкусен от този, в който няма семена.

Избор на място и време за засаждане

Най-подходящи са алувиалните и глинесто-песъчливите почви с ниво на подпочвените води не по-малко от 0,75 м от повърхността. По-голямата част от кореновата система е на дълбочина 0,15-0,50 м.

Райската ябълка изисква достатъчно светлина, защото на сянка листата се деформират и плодовете падат. Поливането трябва да бъде регулярно, защото при преполиване се стимулира развитието на летораслите за сметка на храненето на плодовете и те започват да падат.

За нашите климатични условия подходящото време за засаждане е от ноември до 15 декември или ранна пролет.

Плодовете на райската ябълка съдържат калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, манган, мед и йод. Витамините, които съдържа са провитамин А, С, В1, В2, Е. Съдържа също пектин, 13-19% глюкоза и органични киселини.

Плодовете имат висока хранителна стойност. Количеството на захари е 17-18%.

В миналото подовете са били използвани за лечение на скорбут. Сокът действа отхрачващо и се използва за лечение на настинка и кашлица,  при стомашно-чревни нарушения, малокръвие, диабет, възпалени венци. 

Компресите от месестата част на плода ускоряват зарастването на рани, а голямото количество йод прави плодовете добро средство за борба със заболявания на щитовидната жлеза.

Райската ябълка е храна на боговете и това не е клише
19047
 

Последни материали
Виж
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Проверки
Проверка на БАБХ опровергава сигнал за вредни шоколади на пазара
Пукнатини в кората на дърветата – причини и мерки
Сдружаване
БФС учреди Северозападен аграрен съюз във Враца
Леща по индийски
Слънчогледът ще поскъпва в Украйна
Свързани материали
Виж
Защо капят плодовете на райската ябълка?
В Старозагорско
И райската ябълка си има празник – на 19 ноември в село Хрищени
Не оставяйте райската ябълка жадна
Цезалпиниите (Сaesalpinia) - райската птица
Райската ябълка обича влагата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини