Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.11.2018 г.

Райската ябълка е храна на боговете и това не е клише

Лечебните плодове
Райската ябълка е храна на боговете и това не е клише

sinor

Райската ябълка е род тропично и субтропично листопадно растение от семейство Абаносови. Обединява около 300 вида, от които по-голям интерес представляват източната, виргинската, кавказката и хибридните форми с повишена студоустойчивост. При повечето  видове плодовете са годни за консумация – те са големи, оранжеви, месести. Средната продължителност на живот на дърветата е около 300 години, но някои живеят и до 500.

Райската ябълка произхожда от Китай. Ботаническото и наименование идва от гръцки – „diospyros“, което означава „божествен огън“. В Средиземноморието и Америка е пренесена през 18 век, а в нашата страна - към края на 30-те години на миналия век. В България се отглежда по-интензивно по Черноморието и в южните части на страната. Освен като райска ябълка е позната още като „медовина“. Дивите форми се срещат в Пловдивско – в района на Асеновград и Бачковския манастир.

Повечето сортове издържат без повреди до -20, а някои до -24 градуса. Цъфтят в късна пролет – през май. Дървото достига до 10-12 метра, а дивите форми до 30 метра височина. Започва да плододава на 3-4 годишна възраст, като плодовете могат да имат закръглена, закръглено-сплесната или овална форма. Характерен признак е четириделната елипсовидна чашака, която след узряването остава на плода.

Съществуват различни класификации, но основно сортовете се делят на две групи – вариращи и константни.

Вариращи се наричат тези сортове, плодовете на които, в зависимост от това, как се образуват – след оплождане и партенокарпно, имат различни потребителски качества.

Плодовете, които се образуват партенокарпно  не съдържат семена, при узряване не променят цвета и мекостта си, а тръпчивостта изчезва само след отлежаване.

Плодовете от един и същи сорт, даже на едно и също дърво, но формирани след оплождане имат семена и още по време на узряването губят тръпчивия си вкус и променят цвета си до по-тъмно.

Константните сортове са тези, чиито плодове независимо от оплождането и образуването на семена не променят цвета и плътността си. Те пък биват тръпчиви и сладки. При първата подгрупа тръпчивостта изчезва само след пълно биологично съзряване – в процеса на отлежаване и омекване. При сладките сортове, независимо от наличието на семена, плодовете стават сладки още след придобиване на характерната сортова окраска – все още твърди и неотлежали.

Според сроковете на узряване и прибиране на плодовете райските ябълки се разделят на три групи:

– ранни, които се прибират от средата на септември до средата на октомври;

– средноранни – от октомври до началото на ноември;

– късни – прибират се от втората половина на ноемви до началото на декември.

Времето за узряване се повлиява от метеорологичните условия. Плодовете могат да бъдат прибрани и по-рано, но качеството ще бъде значително по-лошо.

Характерното за райската ябълка е това, че растенията формират три вида цветове – женски, мъжки и двуполови (макар и рядко).

Някои сортове образуват само женски цветове и при благоприятни агротехнически условия дават плодове без оплождане.

Други сортове образуват едновременно женски и мъжки цветове – ежегодно и в голямо количество.

Има и сортове, които наред с женските образуват и мъжки цветове, но периодично – през 1-2 години.

Трябва да се има предвид, че оплождането се отразява съществено на консистенцията, плътността и вкусовите качества на плодовете. Тези, които имат семена, са винаги по-вкусни от безсеменните. Интересно е това, че в един и същи плод с 1-2 семена пулпът, който се намира около семената е винаги по-мек и по-вкусен от този, в който няма семена.

Избор на място и време за засаждане

Най-подходящи са алувиалните и глинесто-песъчливите почви с ниво на подпочвените води не по-малко от 0,75 м от повърхността. По-голямата част от кореновата система е на дълбочина 0,15-0,50 м.

Райската ябълка изисква достатъчно светлина, защото на сянка листата се деформират и плодовете падат. Поливането трябва да бъде регулярно, защото при преполиване се стимулира развитието на летораслите за сметка на храненето на плодовете и те започват да падат.

За нашите климатични условия подходящото време за засаждане е от ноември до 15 декември или ранна пролет.

Плодовете на райската ябълка съдържат калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, манган, мед и йод. Витамините, които съдържа са провитамин А, С, В1, В2, Е. Съдържа също пектин, 13-19% глюкоза и органични киселини.

Плодовете имат висока хранителна стойност. Количеството на захари е 17-18%.

В миналото подовете са били използвани за лечение на скорбут. Сокът действа отхрачващо и се използва за лечение на настинка и кашлица,  при стомашно-чревни нарушения, малокръвие, диабет, възпалени венци. 

Компресите от месестата част на плода ускоряват зарастването на рани, а голямото количество йод прави плодовете добро средство за борба със заболявания на щитовидната жлеза.

Райската ябълка е храна на боговете и това не е клише
17373
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Защо капят плодовете на райската ябълка?
В Старозагорско
И райската ябълка си има празник – на 19 ноември в село Хрищени
Не оставяйте райската ябълка жадна
Цезалпиниите (Сaesalpinia) - райската птица
Райската ябълка обича влагата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини