Начало » Важно за фермера » Пчеларство
05.08.2023 г.

Удължават срока на пчеларите за заявления за плащане за финансовата 2023 г

Промени в Наредба 8
Удължават срока на пчеларите за заявления за плащане за финансовата 2023 г

В мотивите за промените в наредба № 8 се посочва, че на 07.12.2022 г. Европейската комисия одобри Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023 – 2027 г. (Стратегическия план), в който са заложени интервенциите в сектора на пчеларството. С приемането на Закона за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители (обн., ДВ, бр. 102 от 23.12.2022 г.) е създадена законовата рамка, която дава възможност за прилагане на Стратегическия план от началото на 2023 година. Със същия е въведена и законовата делегация за издаване на подзаконовите нормативни актове за видовете интервенции за отделните сектори. В тази връзка е приета Наредба № 8 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 г. в сектора на пчеларството (oбн., ДВ, бр. 54 от 23.06.2023 г.) (Наредба № 8 от 2023 г.).

Съгласно изискването на чл. 44, ал. 1 от Наредба № 8 от 2023 г. изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФ „Земеделие“) определя със заповед периода на прием на заявления за подпомагане, който е не по-кратък от пет работни дни. Предвид факта, че интервенциите от Стратегическия план в сектора на пчеларството се прилагат за първа година и с оглед на това, че съгласно изискванията на Закона за подпомагане на земеделските производители подаването на заявления за подпомагане ще се осъществява само с квалифициран електронен подпис чрез Системата за електронни услуги (СЕУ), изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ определи период за прием от 17.07.2023 г. до 26.07.2023 г. Във връзка с това, че в периода на прием кандидатите имат право да променят и оттеглят заявленията си, то обработката на заявленията от ДФ „Земеделие“ започна на 27.07.2023 г.

Съгласно изискванията на чл. 46 от Наредба № 8 от 2023 г. след подаване на заявленията за подпомагане, но не по-късно от два месеца след края на съответния период на прием на заявления, ДФ „Земеделие“ извършва всички административни проверки и проверки на място, и одобрява или отхвърля подадените заявления. Горепосоченият срок може да бъде удължаван, когато е изпратено уведомително писмо за отстраняване на нередовности, като се удължава със срока на получаване на отговор, както и в други случаи. Предвид обстоятелството, че кандидатите ще подават за първи път заявления чрез СЕУ, ДФ „Земеделие“ очаква броят на изпратените писма за отстраняване на нередовности да бъде голям.

С оглед на гореизложеното, оптималният срок за обработка на заявленията за подпомагане и сключването на договори с одобрените кандидати може да приключи на 30.09.2023 г., когато ще бъде изтекъл срокът за подаване на заявление за плащане, който съгласно чл. 52, ал. 1 от Наредба № 8 от 2023 г. е до 31 август 2023 г. Посоченото ще доведе до невъзможност за отчитане на извършените разходи с подаване на заявления за плащане от кандидатите, което от своя страна създава опасност от неусвояване на предвидените финансови средства (в размер на 40 % от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и 60 % от националния бюджет). В тази връзка в предложения проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 8 от 2023 г. е променен срока за подаване на заявления за плащане от 31 август на 30 септември за финансовата 2023 г., която е първата година на прилагане на интервенциите от Стратегическия план в сектора на пчеларството.

Допълнително в проекта на Наредба е прецизирана разпоредба, свързана с реда за връщане на недължимо платена финансова помощ по интервенциите, като се препраща към Закона за подпомагане на земеделските производители, с оглед постигане на по-голяма яснота. Прецизирани са и разпоредби в приложение № 1 и приложение № 4 от Наредба № 8 от 2023 г. с оглед отстраняване на техническа грешка.

Удължават срока на пчеларите за заявления за плащане за финансовата 2023 г
27864
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
В Деня на Земята
От WWF дават съвети на фермерите как да се предпазват от набези на мечки
Кани и други браншови организации да се включат
Пчеларска асоциация започва борба срещу подправения мед в Европа
Като потребители е време да помогнем!
С мед на световно ниво пчеларският ни бранш бавно потъва под морското равнище
Според най-проспериращия млад пчелар у нас
Българският мед е най-добрият в света
Вижте условията за кандидатстване
Фонд Земеделие ще кредитира пчеларите
С участието и на български представители
Учредиха Европейска пчеларска асоциация
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини