Съдържанието на протеин в меката пшеница във Франция през тази година е между 10,5% и 11,5%, което е среден показател, отразяващ въздействието на сухото време и високите добиви, се посочва в първата оценка за качеството на новата реколта на френския Национален институт за селскостопански и морски продукти (FranceAgriMer), цитирани от международни информационни агенции. Данни на ведомството, публикувани съвместно с института за приложни изследвания в областта на полските култури Arvalis и селскостопанския институт за приложни изследвания при маслодайните и протеиновите култури Terres Inovia, показват, че хектолитровото тегло – друг показател за качеството на пшеницата за издръжливост, пострадал значително от дъждовете през миналата година – е като цяло висок и достига от 77 до 80 килограма. Оттам обаче уточняват, че хектолитровото тегло на реколтата, прибрана след дъждовете в края на юни, може да бъде и по-малко. Числото на падане на Харберг като цяло се оказва добро при меката пшеница, посочват още от института.
Фермерите приключват жътвата на пшеницата, като се очаква реколтата да нарасне рязко спрямо слабата миналогодишна. До момента отзивите по места бяха за повишаване и на качеството, макар да бяха изказани опасения за ниско съдържание на протеин. Мелниците във Франция често изискват пшеницата да съдържа поне 11% протеин и показателят се използва и от борсата Euronext във френската столица Париж за пазара на фючърси на зърнената култура. Но част от купувачите, особено на външните пазари, търсят пшеница с протеин поне 11,5%.
Същевременно по отношение на рапицата данните на FranceAgriMer показват отлично качество на тазгодишната реколта за разлика от миналата, като се очаква съдържанието на масло да надхвърли 45%.