Начало » Новини » Страната
31.07.2023 г.

ЕК одобри и българското саламурено сирене като защитено наименование за произход

Преди лятната ваканция
ЕК одобри и българското саламурено сирене като защитено наименование за произход

sinor.bg

Само седмица след като Европейската комисия включи българското кисело мляко в регистъра на защитените наименования за произход (ЗНП), днес е дала одобрение и за саламуреното ни сирене. Новото географско означение е вписано като „Българското бяло саламурено сирене“ (Bulgarsko byalo salamureno sirene), съобщиха от ЕК.

В характеристиките на продукта е записано, че „Българското бяло саламурено сирене“ е ферментирал млечен продукт, произведен от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко с добавка на закваски, съдържащи Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, както и симбиотични закваски от бактериите Lactoba-cillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, получени чрез подсирване с мая за сирене, преминали необходимата обработка, отлежали в саламура и са предназначени за консумация.

Киселото мляко също е със защита

Това ново наименование ще бъде добавено към списъка с 1 648-те вече защитени земеделски продукта. Списъкът на всички защитени географски означения може да бъде намерен в базата данни eAmbrosia. 

Сиренето е третото родно географско означение за продукт след ЗГУ „Българско розово масло“ и ЗНП „Българско кисело мляко“, което съдържа името на държавата в себе си. Признанието се получава в изключителни случаи за наименования с широка популярност и доказан международен авторитет, съобщиха и от Министерството на земеделието и храните.

При тези означения се посочва очертаният географски район на производство, също както при ЗНП „Българско кисело мляко“. Използваната суровината е мляко само от този район – краве, овче, биволско, козе или смесено. Благоприятните климатични и природни условия в страната спомагат за развитието на млечнокиселите бактерии, които се използват при производството на продукта и оказват влияние на неговите специфични характеристики от най-дълбока древност.

След влизане в сила на регламента само производителите, които произвеждат в съответствие с одобрената продуктова спецификация и това е удостоверено от контролиращо лице – сертифициращо дружество, могат да използват регистрираното наименование, означението „защитено наименование за произход“ или абревиатурата ЗНП, както и специалния символ (лого) на ЕС, с който се обозначават продуктите със ЗНП. За целта следва да са преминали процедура по одобрение от МЗХ и да са вписани в регистъра на производителите на дадения продукт на уебсайта на министерството.

Продуктите със защитени географски означения са вид интелектуална собственост и поради това се ползват с особено висока степен на закрила от неправомерна употреба на наименованието, включително посредством двустранни търговски споразумения между ЕС и трети страни.

ЕК одобри и българското саламурено сирене като защитено наименование за произход
6071
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Приета е наредба за специфичните изисквания към млечните продукти
Традиционни продукти
България ще защитава сиренето и киселото мляко като географски имена
Бизнес и държавна политика
Симеон Присадашки: България има шанс да пробие в Европа с овче саламурено сирене
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини