Начало » Новини » Страната
31.07.2023 г.

ЕК одобри и българското саламурено сирене като защитено наименование за произход

Преди лятната ваканция
ЕК одобри и българското саламурено сирене като защитено наименование за произход

sinor.bg

Само седмица след като Европейската комисия включи българското кисело мляко в регистъра на защитените наименования за произход (ЗНП), днес е дала одобрение и за саламуреното ни сирене. Новото географско означение е вписано като „Българското бяло саламурено сирене“ (Bulgarsko byalo salamureno sirene), съобщиха от ЕК.

В характеристиките на продукта е записано, че „Българското бяло саламурено сирене“ е ферментирал млечен продукт, произведен от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко с добавка на закваски, съдържащи Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, както и симбиотични закваски от бактериите Lactoba-cillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, получени чрез подсирване с мая за сирене, преминали необходимата обработка, отлежали в саламура и са предназначени за консумация.

Киселото мляко също е със защита

Това ново наименование ще бъде добавено към списъка с 1 648-те вече защитени земеделски продукта. Списъкът на всички защитени географски означения може да бъде намерен в базата данни eAmbrosia. 

Сиренето е третото родно географско означение за продукт след ЗГУ „Българско розово масло“ и ЗНП „Българско кисело мляко“, което съдържа името на държавата в себе си. Признанието се получава в изключителни случаи за наименования с широка популярност и доказан международен авторитет, съобщиха и от Министерството на земеделието и храните.

При тези означения се посочва очертаният географски район на производство, също както при ЗНП „Българско кисело мляко“. Използваната суровината е мляко само от този район – краве, овче, биволско, козе или смесено. Благоприятните климатични и природни условия в страната спомагат за развитието на млечнокиселите бактерии, които се използват при производството на продукта и оказват влияние на неговите специфични характеристики от най-дълбока древност.

След влизане в сила на регламента само производителите, които произвеждат в съответствие с одобрената продуктова спецификация и това е удостоверено от контролиращо лице – сертифициращо дружество, могат да използват регистрираното наименование, означението „защитено наименование за произход“ или абревиатурата ЗНП, както и специалния символ (лого) на ЕС, с който се обозначават продуктите със ЗНП. За целта следва да са преминали процедура по одобрение от МЗХ и да са вписани в регистъра на производителите на дадения продукт на уебсайта на министерството.

Продуктите със защитени географски означения са вид интелектуална собственост и поради това се ползват с особено висока степен на закрила от неправомерна употреба на наименованието, включително посредством двустранни търговски споразумения между ЕС и трети страни.

ЕК одобри и българското саламурено сирене като защитено наименование за произход
6605
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приета е наредба за специфичните изисквания към млечните продукти
Традиционни продукти
България ще защитава сиренето и киселото мляко като географски имена
Бизнес и държавна политика
Симеон Присадашки: България има шанс да пробие в Европа с овче саламурено сирене
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини