Начало » Новини » Интервю
20.11.2015 г.

Симеон Присадашки: България има шанс да пробие в Европа с овче саламурено сирене

Бизнес и държавна политика

Sinor.bg

На запад от Централна Европа интересът към българското саламурено сирене, особено овчето, е изключително голям и се препоръчва като основна храна на потребителите. За разлика от европейските кашкавалени сирена то се различава на вкус и е изключително полезно, затова за българските мандри тази ниша остава незаета и е важно да се инвестира в овцевъдството. Това препоръча на форум в София собственикът на млекопреработвателното предприятие „Жоси” Симеон Присадашки, коментирайки въздействието на кризата върху българския млечен сектор. Бизнесменът е в бранша повече от две десетилетия, познава до болка проблемите и на животновъди, и на преработватели. През последните години инвестира в стадо млечни крави, избран е да председателства асоциацията за развъждане на черно-шареното говедо.

Затова и неговите съвети не са пренебрегване, ако администрацията иска наистина да промени статистиката по отношение на броя на животните в страната, посочват негови колеги. Пред ръководството на министерството на земеделието Присадашки посочи неотложни за разрешаване проблеми, които биха помогнали в тежки години като тази.

Присадашки припомни мрачната статистика за минималните количества краве мляко, които се преработват от мандрите в страната и наблегна на факта, че сивият сектор в производството на сирене и кашкавал остава твърде висок, без да има реални стъпки за премахването му.

Според статистиката годишно мандрите преработват около и под 500 хил. тона мляко. Общото производство на мляко в страната по официални данни надхвърля 800 хил. тона и разликата от 300 хил. тона не се предлага като директни продажби, както обясняват държавните служители, а отиват в сивия сектор. Според бизнесмена тези количества са дори повече, тъй като неофициално в бранша се знае, че годишно се добива около 1 млн. т мляко. Само за сревнение – в останалите държави от Европейския съюз годишно в мандрите се преработва 95% от издоеното мляко.

С други думи, българската администрация при желание би могла да почерпи опит и да се справи с незаконната преработка на суровината в страната, посочват хора от бизнеса.

От името на колегите си Присадажши обясни, че е назряла необходимостта да се работи и за понижаване на данъка върху добавената стойност ДДС върху храните. На този етап обаче кабинетът отказва да прави промени в тази посока.

Симеон Присадашки: България има шанс да пробие в Европа с овче саламурено сирене
8988
 

Последни материали
Виж
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Проверки
Проверка на БАБХ опровергава сигнал за вредни шоколади на пазара
Пукнатини в кората на дърветата – причини и мерки
Сдружаване
БФС учреди Северозападен аграрен съюз във Враца
Леща по индийски
Слънчогледът ще поскъпва в Украйна
Свързани материали
Виж
Къде се крие проблемът?
Симеон Присадашки: Бизнесът трябва да воюва за ниска данъчна ставка върху храните
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини