Начало » Новини » Интервю
20.11.2015 г.

Симеон Присадашки: България има шанс да пробие в Европа с овче саламурено сирене

Бизнес и държавна политика

Sinor.bg

На запад от Централна Европа интересът към българското саламурено сирене, особено овчето, е изключително голям и се препоръчва като основна храна на потребителите. За разлика от европейските кашкавалени сирена то се различава на вкус и е изключително полезно, затова за българските мандри тази ниша остава незаета и е важно да се инвестира в овцевъдството. Това препоръча на форум в София собственикът на млекопреработвателното предприятие „Жоси” Симеон Присадашки, коментирайки въздействието на кризата върху българския млечен сектор. Бизнесменът е в бранша повече от две десетилетия, познава до болка проблемите и на животновъди, и на преработватели. През последните години инвестира в стадо млечни крави, избран е да председателства асоциацията за развъждане на черно-шареното говедо.

Затова и неговите съвети не са пренебрегване, ако администрацията иска наистина да промени статистиката по отношение на броя на животните в страната, посочват негови колеги. Пред ръководството на министерството на земеделието Присадашки посочи неотложни за разрешаване проблеми, които биха помогнали в тежки години като тази.

Присадашки припомни мрачната статистика за минималните количества краве мляко, които се преработват от мандрите в страната и наблегна на факта, че сивият сектор в производството на сирене и кашкавал остава твърде висок, без да има реални стъпки за премахването му.

Според статистиката годишно мандрите преработват около и под 500 хил. тона мляко. Общото производство на мляко в страната по официални данни надхвърля 800 хил. тона и разликата от 300 хил. тона не се предлага като директни продажби, както обясняват държавните служители, а отиват в сивия сектор. Според бизнесмена тези количества са дори повече, тъй като неофициално в бранша се знае, че годишно се добива около 1 млн. т мляко. Само за сревнение – в останалите държави от Европейския съюз годишно в мандрите се преработва 95% от издоеното мляко.

С други думи, българската администрация при желание би могла да почерпи опит и да се справи с незаконната преработка на суровината в страната, посочват хора от бизнеса.

От името на колегите си Присадажши обясни, че е назряла необходимостта да се работи и за понижаване на данъка върху добавената стойност ДДС върху храните. На този етап обаче кабинетът отказва да прави промени в тази посока.

Симеон Присадашки: България има шанс да пробие в Европа с овче саламурено сирене
8927
 

Последни материали
Виж
Система за електронно управление
Инструкции как да получите своето УРН за електронно кандидатстване в ДФЗ
Въпреки негативните ефекти от войната в Украйна
България е значим фактор в международния пазар на изделия от дървесина
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
19-22.11.2024 г.
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
От януари до октомври включително на годишна база
Молдова вдигна двойно приходите от износа на ябълки за ЕС
Насоки кандидатстване
Автоматично одобряват проектите на много малки фермери, натрупали 52 точки
Свързани материали
Виж
Къде се крие проблемът?
Симеон Присадашки: Бизнесът трябва да воюва за ниска данъчна ставка върху храните
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини