Начало » Новини » Страната
29.07.2021 г.

Приета е наредба за специфичните изисквания към млечните продукти

Приета е наредба за специфичните изисквания към млечните продукти

Министерският съвет прие Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти. В нея са допълнени някои разпоредби от сега действащата такава. Те имат за цел да регламентират изискванията по отношение етикетирането на храните, при чието производство или приготвяне са използвани имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.

Проверките в животновъдните обекти за Кампания 2021 ще се извършват само до 10 часа

С нормативния акт се въвеждат и изисквания по отношение наименованията, характеристиките, етикетирането и предлагането в търговската мрежа на най-масово присъстващите на пазара в страната сирена - саламурените.

Въвежда се дефиниция на продукта „бяло саламурено сирене“, както и критерии относно неговите основни характеристики. Съдържанието на сухо вещество и маслеността в него не трябва да бъдат по-малко от 40%. Посочените критерии са в пълно съответствие с изискванията на международния стандарт Кодекс Алиментариус за сирене в саламура - Codex Group Standard for Cheeses in Brine (CODEX ST AN 208- 1999). За този тип сирена се са заложени изисквания за използване на означенията „високомаслено“, ,,пълномаслено“, ,,със средна масленост“, ,,частично обезмаслено“ и ,,обезмаслено“.

С Наредбата се въвежда и дефиниция за „саламурено сирене с повишено водно съдържание“. Тя има за цел да намали предпоставките за подвеждане на потребителя и отговаря на техните нагласи, които бяха предварително обществено коментирани. Предвижда се саламуреното сирене с повишено водно съдържание да се предлага в обектите за дистрибуция (търговия) на храни само предварително поставено от производителя в опаковки, които не могат да бъдат отстранявани в търговския обект.

Предвиден е преходен период във връзка с въведените нови изисквания по отношение на етикетирането и опаковането, с цел даване на възможност на бизнеса за адаптиране към направените промени. Наредбата ще влезе в сила три месеца след обнародването й в Държавен вестник.

 

Приета е наредба за специфичните изисквания към млечните продукти
9579
 

Последни материали
Виж
Отговор от БАБХ
От юни проблемът с виртуалните животни ще изчезне, уверяват от БАБХ
Опитът на първенците
В Австрия не може да си биофермер без аграрно образование
Предстоящо
Промяна в местоположението на българо-китайски форум, организиран на 5 юни
Председател на Асоциация
Мартин Балулов: Снеговете във Варненско спасиха посевите, има надежда за реколтата
Как да изберем подходящ инкубатор за яйца?
Другата седмица продължава да вали
От „Напоителни системи“ откриват поливния сезон за годината
Свързани материали
Виж
Преди лятната ваканция
ЕК одобри и българското саламурено сирене като защитено наименование за произход
Традиционни продукти
България ще защитава сиренето и киселото мляко като географски имена
Бизнес и държавна политика
Симеон Присадашки: България има шанс да пробие в Европа с овче саламурено сирене
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини