Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.07.2023 г.

Топло е, но доматите не узряват, защо?

Топло е, но доматите не узряват, защо?

Отглеждането на различни култури винаги е придружено с известно вълнение – така е и с доматите. Всички действия през сезона (засяване, засаждане, поливане, подхранване, мулчиране и др.) водят до важен и очакван момент – узряването на плодовете и получаване на добра реколта, а това започва още с появата на първия зелен плод. Понякога периодът на чакане отнема твърде много време.

Ако това се случва в края на сезона или температурите са ниски – можем да намерим логично обяснение и да намерим решение.

Какво да правим, когато времето е топло, а развиващите се плодове упорито остават зелени?

Узряването на доматите не става за една нощ. Процесът зависи от много фактори. Сред тях са умерени температури, постоянна влажност и подходящи нива на хранителните вещества. Важна роля играят сортовите особености и зоната на отглеждане. След опрашване на цветовете са необходими от 6 до 8 седмици за достигане на фаза зрелост.

Системи за подхранване на растенията в горещините

След формирането на доматите те имат зелен цвят. Това се дължи на високото съдържание на хлорофил. Когато започнат да съзряват, плодовете отделят газообразно вещество – етилен, който разтваря хлорофила. В замяна на това се образуват пигменти от семейството на каротеноидите. Ликопенът и каротинът придават типичния цвят на доматите.

Решението можем по-лесно да намерим, ако сме изяснили причините за забавяне на узряването, а те могат да бъдат повече от една.

1. Екстремни температурите

Обикновено метеорологичните условия са най-вероятната причина за преустановяване на узряването на доматите. Оптималният температурен диапазон за узряване на доматите е 20-25 градуса по Целзий. Те все още могат да зреят извън този диапазон, но процесът ще бъде забавен.

При температури над 29 градуса се преустановява производството на ликопен. Ако температурите се задържат високи за продължителен период, тогава узряването може да спре напълно. Това може да се случи и ако температурите паднат под 10 градуса.

Няколко необичайни в температурно отношение дни няма да окажат съществено влияние, но продължителните периоди спират зреенето на доматите.

Борбата с атмосферните условия е забавна, но и трудна. При продължително високи температури не можем да чакаме времето да се върне в благопрятния диапазон. От прегряване трябва да защитим растенията чрез засенчване, мулчиране или допълнително поливане. Използването на капково напояване ще поддържа постоянна влажност на почвата. Избягвайте прекомерното подрязване, като го сведете до минимално необходимото.

2. Пренаторяване на доматите

Доматите се радват на добро подхранване, но високите дози азот в почвата подтикват растенията да изразходват енергия за формиране на голямо количество листа и узряването на плодовете остава на заден план. Цветовете започват да опадат, а образувалите се вече домати остават малки и зелени продължителен период от време. Когато към този проблем добавим и високите температури, тогава решението е трудно.

В този период на развитие доматите, както и повечето зеленчукови култури, се нуждаят от фосфор и калий. За неутрализиране на излишните количества азот е необходимо да се внесе допълнително количество костно брашно или дървесна пепел. Промиването на почвата също ще помогне, след което може да се покрие с компост. Друга възможност е листно подхранване, но с минимални количества подходящ калиев тор.

3. Преовлажняване или недостиг на вода

Доматите са влаголюбива култура, но независимо от това, твърде много вода по време на плододаване ще забави узряването и ще влоши вкусовите качества на плодовете. Почвата да не трябва да изсъхва напълно, а още по-малко да пресъхва, защото това ще доведе до допълнително стресиране растенията, които вече се намират под влияние на високите температури.

Поливането трябва да бъде регулярно и балансирано, но не се допуска и преполиване. При високи температури и недостиг на вода ще бъде преустановено не само зреенето на плодовете, но ще спре формирането на нови завръзи, ще опадат цветовете, а малкото останали ще бъдат деформирани.

Преди поливане се проверява задължително състоянието на горния почвен слой, който на дълбочина 2,5-5 см трябва да бъде умерено сух. Когато се наблюдава и леко увяхване на листата, тогава трябва да се следи състоянието на почвата. Полива се само в утринните или вечерни часове на деня, а преполиването може да бъде толкова вредно, колкото и недостига на вода.

Топло е, но доматите не узряват, защо?
431289
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Кладоспориозата
Кафявата петнистост при доматите е болест на небалансираната технология
Практика
Правилното формиране на растенията повишава добивите
Комисия по стоковите борси и тържища
Вносните краставици са по-евтини от българските
Полезни съвети
Премахването на част от листата на доматите не трябва да бъде самоцелно
Борба с неприятелите
Памуковата нощенка е сериозен враг на доматите
Можем точно и лесно да определим дефицита на влага при оранжерийните домати
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини