Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.07.2023 г.

Топло е, но доматите не узряват, защо?

Топло е, но доматите не узряват, защо?

Отглеждането на различни култури винаги е придружено с известно вълнение – така е и с доматите. Всички действия през сезона (засяване, засаждане, поливане, подхранване, мулчиране и др.) водят до важен и очакван момент – узряването на плодовете и получаване на добра реколта, а това започва още с появата на първия зелен плод. Понякога периодът на чакане отнема твърде много време.

Ако това се случва в края на сезона или температурите са ниски – можем да намерим логично обяснение и да намерим решение.

Какво да правим, когато времето е топло, а развиващите се плодове упорито остават зелени?

Узряването на доматите не става за една нощ. Процесът зависи от много фактори. Сред тях са умерени температури, постоянна влажност и подходящи нива на хранителните вещества. Важна роля играят сортовите особености и зоната на отглеждане. След опрашване на цветовете са необходими от 6 до 8 седмици за достигане на фаза зрелост.

Системи за подхранване на растенията в горещините

След формирането на доматите те имат зелен цвят. Това се дължи на високото съдържание на хлорофил. Когато започнат да съзряват, плодовете отделят газообразно вещество – етилен, който разтваря хлорофила. В замяна на това се образуват пигменти от семейството на каротеноидите. Ликопенът и каротинът придават типичния цвят на доматите.

Решението можем по-лесно да намерим, ако сме изяснили причините за забавяне на узряването, а те могат да бъдат повече от една.

1. Екстремни температурите

Обикновено метеорологичните условия са най-вероятната причина за преустановяване на узряването на доматите. Оптималният температурен диапазон за узряване на доматите е 20-25 градуса по Целзий. Те все още могат да зреят извън този диапазон, но процесът ще бъде забавен.

При температури над 29 градуса се преустановява производството на ликопен. Ако температурите се задържат високи за продължителен период, тогава узряването може да спре напълно. Това може да се случи и ако температурите паднат под 10 градуса.

Няколко необичайни в температурно отношение дни няма да окажат съществено влияние, но продължителните периоди спират зреенето на доматите.

Борбата с атмосферните условия е забавна, но и трудна. При продължително високи температури не можем да чакаме времето да се върне в благопрятния диапазон. От прегряване трябва да защитим растенията чрез засенчване, мулчиране или допълнително поливане. Използването на капково напояване ще поддържа постоянна влажност на почвата. Избягвайте прекомерното подрязване, като го сведете до минимално необходимото.

2. Пренаторяване на доматите

Доматите се радват на добро подхранване, но високите дози азот в почвата подтикват растенията да изразходват енергия за формиране на голямо количество листа и узряването на плодовете остава на заден план. Цветовете започват да опадат, а образувалите се вече домати остават малки и зелени продължителен период от време. Когато към този проблем добавим и високите температури, тогава решението е трудно.

В този период на развитие доматите, както и повечето зеленчукови култури, се нуждаят от фосфор и калий. За неутрализиране на излишните количества азот е необходимо да се внесе допълнително количество костно брашно или дървесна пепел. Промиването на почвата също ще помогне, след което може да се покрие с компост. Друга възможност е листно подхранване, но с минимални количества подходящ калиев тор.

3. Преовлажняване или недостиг на вода

Доматите са влаголюбива култура, но независимо от това, твърде много вода по време на плододаване ще забави узряването и ще влоши вкусовите качества на плодовете. Почвата да не трябва да изсъхва напълно, а още по-малко да пресъхва, защото това ще доведе до допълнително стресиране растенията, които вече се намират под влияние на високите температури.

Поливането трябва да бъде регулярно и балансирано, но не се допуска и преполиване. При високи температури и недостиг на вода ще бъде преустановено не само зреенето на плодовете, но ще спре формирането на нови завръзи, ще опадат цветовете, а малкото останали ще бъдат деформирани.

Преди поливане се проверява задължително състоянието на горния почвен слой, който на дълбочина 2,5-5 см трябва да бъде умерено сух. Когато се наблюдава и леко увяхване на листата, тогава трябва да се следи състоянието на почвата. Полива се само в утринните или вечерни часове на деня, а преполиването може да бъде толкова вредно, колкото и недостига на вода.

Топло е, но доматите не узряват, защо?
423432

Последни материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Свързани материали
Виж
Фактори за растежа
Защо е важно растенията да са на светло и да бъдат предпазени от горещини?
Иновативни сортове от Синджента обещават успешна реколта в зеленчукопроизводството през 2024 г.
Агростатистика
Срив в добивите при всички зеленчуци това лято, с изключение на доматите
Полезно за градинарите
Сеитбообращение на градинските култури и важни препоръки
Вирусът на кафявото набраздяване по доматите (ToBRFV) вече може да се пребори с устойчив сорт
Износа е главно реекспорт на цитруси
Регистраме увеличен внос в страната на домати и пипер
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини