Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.07.2023 г.

Топло е, но доматите не узряват, защо?

Топло е, но доматите не узряват, защо?

Отглеждането на различни култури винаги е придружено с известно вълнение – така е и с доматите. Всички действия през сезона (засяване, засаждане, поливане, подхранване, мулчиране и др.) водят до важен и очакван момент – узряването на плодовете и получаване на добра реколта, а това започва още с появата на първия зелен плод. Понякога периодът на чакане отнема твърде много време.

Ако това се случва в края на сезона или температурите са ниски – можем да намерим логично обяснение и да намерим решение.

Какво да правим, когато времето е топло, а развиващите се плодове упорито остават зелени?

Узряването на доматите не става за една нощ. Процесът зависи от много фактори. Сред тях са умерени температури, постоянна влажност и подходящи нива на хранителните вещества. Важна роля играят сортовите особености и зоната на отглеждане. След опрашване на цветовете са необходими от 6 до 8 седмици за достигане на фаза зрелост.

Системи за подхранване на растенията в горещините

След формирането на доматите те имат зелен цвят. Това се дължи на високото съдържание на хлорофил. Когато започнат да съзряват, плодовете отделят газообразно вещество – етилен, който разтваря хлорофила. В замяна на това се образуват пигменти от семейството на каротеноидите. Ликопенът и каротинът придават типичния цвят на доматите.

Решението можем по-лесно да намерим, ако сме изяснили причините за забавяне на узряването, а те могат да бъдат повече от една.

1. Екстремни температурите

Обикновено метеорологичните условия са най-вероятната причина за преустановяване на узряването на доматите. Оптималният температурен диапазон за узряване на доматите е 20-25 градуса по Целзий. Те все още могат да зреят извън този диапазон, но процесът ще бъде забавен.

При температури над 29 градуса се преустановява производството на ликопен. Ако температурите се задържат високи за продължителен период, тогава узряването може да спре напълно. Това може да се случи и ако температурите паднат под 10 градуса.

Няколко необичайни в температурно отношение дни няма да окажат съществено влияние, но продължителните периоди спират зреенето на доматите.

Борбата с атмосферните условия е забавна, но и трудна. При продължително високи температури не можем да чакаме времето да се върне в благопрятния диапазон. От прегряване трябва да защитим растенията чрез засенчване, мулчиране или допълнително поливане. Използването на капково напояване ще поддържа постоянна влажност на почвата. Избягвайте прекомерното подрязване, като го сведете до минимално необходимото.

2. Пренаторяване на доматите

Доматите се радват на добро подхранване, но високите дози азот в почвата подтикват растенията да изразходват енергия за формиране на голямо количество листа и узряването на плодовете остава на заден план. Цветовете започват да опадат, а образувалите се вече домати остават малки и зелени продължителен период от време. Когато към този проблем добавим и високите температури, тогава решението е трудно.

В този период на развитие доматите, както и повечето зеленчукови култури, се нуждаят от фосфор и калий. За неутрализиране на излишните количества азот е необходимо да се внесе допълнително количество костно брашно или дървесна пепел. Промиването на почвата също ще помогне, след което може да се покрие с компост. Друга възможност е листно подхранване, но с минимални количества подходящ калиев тор.

3. Преовлажняване или недостиг на вода

Доматите са влаголюбива култура, но независимо от това, твърде много вода по време на плододаване ще забави узряването и ще влоши вкусовите качества на плодовете. Почвата да не трябва да изсъхва напълно, а още по-малко да пресъхва, защото това ще доведе до допълнително стресиране растенията, които вече се намират под влияние на високите температури.

Поливането трябва да бъде регулярно и балансирано, но не се допуска и преполиване. При високи температури и недостиг на вода ще бъде преустановено не само зреенето на плодовете, но ще спре формирането на нови завръзи, ще опадат цветовете, а малкото останали ще бъдат деформирани.

Преди поливане се проверява задължително състоянието на горния почвен слой, който на дълбочина 2,5-5 см трябва да бъде умерено сух. Когато се наблюдава и леко увяхване на листата, тогава трябва да се следи състоянието на почвата. Полива се само в утринните или вечерни часове на деня, а преполиването може да бъде толкова вредно, колкото и недостига на вода.

Топло е, но доматите не узряват, защо?
443507
 

Последни материали
Виж
Крайният срок за изпълнение на договорите по ПВУ се удължава до 31 март 2026 г.
МЗХ договори увеличение с 30 000 000 евро от Плана за възстановяване и устойчивост
Алармират премира
14 организации: Законът за агрохранителната верига е незаконен, опасен и единствен в Европа
Месечната помощ за отопление ще бъде повече спрямо миналата година
Фермерите засяли царевица ще получат помощ и от националния бюджет за щетите от сушата
И двете са на ръба
Две дружества към МЗХ се сливат. Задлъжнялото „Врана“ поглъща губещото „Сортови семена-Елит“
Петото съвместно проучване
Мащабен проект по Дунав ще наблюдава повърхностните води
Свързани материали
Виж
Практика
Пръскане на доматите с борна киселина в летните жеги
Подхранване на доматите по време на цъфтеж и плододаване
Преди лятото
Съвети как правилно да поливате доматите при жега
Събитието започва на 10 юни
ИЗК Марица показва устойчиви сортове домати на 21-то издание на Eucarpia
Подхранване на доматите без риск за растенията
От 5 до 7 юни посетете демонстрационното поле на „Опора Заден“ в Цалапица
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини