Начало » Новини » Коментари
12.07.2023 г.

След 21 юли ще бъдат качени образците на плановете за паша и торене

Експерти разясняват
След 21 юли ще бъдат качени образците на плановете за паша и торене

sinor.bg

Веднага след като приключи приемът на заявления в тазгодишната кампания за директните плащания – 21 юли, на страниците на Министерството на земеделието и фонд „Земеделие” ще бъдат качени образците на плановете за екстензивна паша и за торене, които са изискуеми от фермерите при кандидатстването по някои от интервенциите във втория стълб от Стратегическия план. Това съобщи Лидия Чакръкчиева от Министерството на земеделието и храните в отговор на питания на биофермери по време на проведената на 11 юли извънредна среща с експерти от ведомството.

Първа част от въпроси и отговори за биофермерите

Основният въпрос на биоживотновъдите беше свързан със санкциите, които те биха понесли, в случай че в едногодишния срок на заявяването се получат промени в броя на отглежданите от тях животни. Биопроизводителят Веселина Ралчева припомни, че за тази кампания всеки биофермер трябва да заяви животните, отглеждани в стопанството му в периодо от 31 декември 2022 г. до 31 декември 2023 г. Препоръчително е броят им да не бъде намаляван, за да се получи и реалното подпомагане. 

Според последните промени в наредба 9, уреждаща това субсидиране, ставката за биологичните стада се определя в зависимост от броя на животинските единици на хектар фуражни култури, които стопаните отглеждат, обясни Христина Йорданова от земеделското министерство. За декар животинските единици трябва да бъдат от 0,15 до 1 животинска единица. Досега минималният праг беше по-висок от 0,3 животински единици, затова и някои от биофермерите заподозряха намеса от лобита, които искат да се субсидират хора без животни при подготовката на новите наредби. Реалните биологични животновъди в страната се броят на пръстите на двете ръце и веднага разпознават новопоявилите се, чията основна цел са единствено субсидиите. Именно затова са толкова подозрителни към подобни промени. От министерството обаче бяха категорични, че прагът е свален до 0,15 жив. единци, за да бъдат защитавани интересите и на малките екстензивни фермери, които разполагат с повече площ в планинските райони.

Колкото до въпроса в кои случаи цялата субсидия ще бъде орязвана, ако фермерите излязат извън този праг от 0,15-1 животинска единица, от фонд „Земеделие” простичко обясниха, че ако при заявени 100 декара за 100 животни се получи смъртност - примерно на 30 от тях, субсидията ще се плати за останалите 70 животни и няма да има цялостно орязване.

Изключително важно е също да се знае, че проверките на животните ще се извършват според заявената ушна марка на всяко едно от тях. И ако през годината вие имате намаление в стадото, в резултат на което падате под границата от 1,5 жив. единици, сте длъжни да замените умрелите животни с нови, но това изрично трябва да бъде съобщено във фонд „Земеделие”, съобщи Христо Вълов, експерт по биологичното производство.

„Ако при кандидатстването пък се окаже, че биофермерът е сгрешил с броя на животните, тогава е по-лесно той да намали размера на заявената от него площ, тъй като при сегашното заявяване тези оттегляния стават лесно и по електронен път”, обясни и Христина Йорданова. Вълов от своя страна дебело подчерта, че е препоръчително в рамките на календарната година 31 декември 2022 – 31 декември 2023 г. кандидатите за подпомагане да запазят заявения брой животни един и същ.

Другият основен проблем за животновъдите е, че цели 7 хиляди животни в България все още нямат задължителния паспорт и това се е разбало една тази година. Именно затова при кандидатстването за субсидии фермерите са длъжни да осигурят този паспорт, ако поради незнание са пропуснали този важен документ.

Стоилко Апостолов от Фондация „Биоселена” попита в случаите, когато биостопаните не успеят да заявят животните си като био заради липсата на площи, дали е възможно тези животни да бъдат заявени по други интервнеции – примерно за екстензивна паша или за хуманно отношение към животните.

Лидия Чакръкчиева обясни, че няма пречки за това, но стопаните трябва да знаят, че докато при биоживотновъдството не се изисква да представят бизнес планове, то при екстензивната паша са длъжни да го направят. И припомни, че образци на тези планове ще бъдат качени след 21 юли и след като ги попълнят, те трябва да бъдат заведени от дипломиран агроном, с биоспециализация. Вече попълнените планове ще бъдат представяни във фонд "Земеделие" от фермерите в датите, определени с наредбата – през август.

(Очаквайте още по темата)

Екатерина Стоилова

След 21 юли ще бъдат качени образците на плановете за паша и торене
11108
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини