Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.06.2023 г.

Необходимо ли е да се режат част от листата и стъблата на тиквичките?

Има разлики с други зеленчуци
Необходимо ли е да се режат част от листата и стъблата на тиквичките?

sinor.bg

Всяко плодоносно растение първо изгражда зелена маса – стъбла и листа, а след това, натрупало сили и възможности, започва да цъфти, образува завръзи и дава плодове. Тиквичките не правят изключение. Ако растат на подходящо място и почвата е добре обогатена с органична материя, тогава те се развиват прекрасно и имат буйни и красиви листа.

Трябва ли да режем част от листата?

В природата всичко е устроено много разумно – всяка част на растенията им е необходима и има много важна роля в процеса на вегетация. Този въпрос неизбежно възниква, защото при отглеждане на различни родствени на тиквичките зеленчуци, производителите прищипват върховете или отстраняват част от страничните разклонения и листата. Целта е да се придаде една или друга форма на растенията, за да се увеличи плододаването.

За разлика от близките им роднини – краставици и тикви, при тиквичките не се прищипват върховете.

Големите красиви листа са прикрепени към стъблото с дълги кухи дръжки. Храстовидните и полухрастовидни сортове растат до 1 м в диаметър и височина 40-60 см. Дългостъблените сортове образуват едно или няколко стъбла, които могат да бъдат разположени на земята или изправени на опора. Стъблата им са по-крехки от тези на краставиците и по тази причина по-рядко се изправят.

Листата осигуряват сянка, като същевременно задържат влагата, която тиквичките обичат толкова много. Ако почвата е добре наторена, растението има достатъчно достатъчно хранителни вещества и вода, тогава листата растат големи и много на брой. Те не само пречат за изпаряване на влагата, но не позволяват на земята да се затопли, закривайки я от слънчевите лъчи. В такава хладна и влажна среда се създават условия за развитие на голи и черупчести охлюви и други вредители. Топлолюбивите тиквички, при обилна листна маса, сами понижават температурата на почвата, а така отслабва кореновата им система. Ако завали студен или продължителен дъжд и температурата на въздуха се понижи дори за кратко, тогава ще възникне опасност от развитие на гъбични заболявания. За да предотвратим подобни проблеми, трябва да отстраним няколко листа, като по този начин ще дадем възможност на слънчевите лъчи да проникнат вътре в храста.

Да прогоним къртиците от градината

Когато засаждаме тиквичките, е важно да спазваме необходимото разстояние между отделните растения, а при необходимост да ги разредим. Ако листата покриват цветовете, това ще е една причина да премахнем няколко листа, така че да се осигури достъп на опрашителите до тях. Завръзите също се нуждаят от слънчева светлина, за да могат да се развиват нормално.

При дългостъблените сортове понякога можем да премахнем цели странични разклонения, ако върху тях няма образуван нито един завръз, а растението изразходва сили да ги поддържа. В този случай е по-разумно енергията да се пренасочи към стъблата с плодове.

Ето кои листа и кога е най-добре да се отрежат

Обикновено за първи път премахваме листа в началото на цъфтежа на тиквичките, за да се открият цветовете за светлината и опрашителите. Не трябва да се късат, защото в кухите дръжки може да се събере вода, ще започнат да загниват и ще се превърнат в източник на инфекция за цялото растение. Необходимо е внимателно да се отрязват листата с остър нож в основата, възможно най-близо до стъблото. Желателно е да се направи сутрин и в слънчево време, за да има възможност разрезът да засъхне, което ще предотврати вредни последици за растенията.

Долните листа, когато започнат да засъхват, повяхват или са повредени, могат да бъдат отстранени по всяко време, като това няма да навреди, но може да спаси растението, като го предпази от зарази или просто да запази силите му. Могат да се отстраняват всички деформирани листа и тези, които закриват плодовете от слънцето.

Проучванията показват, че на сянка плодовете растат по-бавно, имат по-малко захари и полезни вещества в състава си и се нараняват по-лесно (кората им е много тънака) в сравнение с техните събратя, пораснали на слънце.

Млякото предпазва краставиците от болести

За пълноценно развитие и плододаване тиквичките се нуждаят от достатъчно светлина и въздух, като за целта обръщаме повече внимание на зелената маса (листа и стъбла). Ако храстът е много нараснал и вътре цари здрач, време е да се прореди. Важно е да се спазва правилото, че тиквичките се прореждат само при необходимост. Растението лесно ще издържи загубата на няколко листа веднъж на 10-15 дни. Не трябва да бъдем много усърдни в отстраняването на листа, защото те са цяла лаборатория за фотосинтеза и престараването може да доведе до загуба на реколта.

Необходимо е да се отстраняват листа и разклонения, ако те са засегнати от гъбична или бактериална болест. В този случай, без никакво съжаление, трябва да се премахнат напълно заразените части, да се унищожат и да се третира останалата част с подходящи средства, което ще помогне да запазим растението. 

Необходимо ли е да се режат част от листата и стъблата на тиквичките?
146598
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Пълнени тиквички
Кюфтета от тиквички и патладжани
Практично
Бърза реакция при върховото гниене на тиквичките
Грешки при отглеждане на тиквичките могат да ни оставят без реколта
Практика
Когато тиквичките цъфтят, но не дават плодове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини