Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.06.2023 г.

Как да прогоним къртиците от нашата градина?

Как да прогоним къртиците от нашата градина?

Сред най-неприятните обстоятелства за притежателите на насаждения в градините или обработваемите земи е наличието на къртици. Тези подземни гризачи са трудни за улавяне, а същевременно с това нанасят много вреди. С картичините, които копаят, те унищожават растенията и различните земеделски култури, служещи за прехрана, но и унищожават вида на двора. 

Как да разберете, че имате подземни вредители във вашата градина и кои са най-ефикасните средства за борба с тях?

Как живеят къртиците и как да разберете, че населяват двора ви?

Къртиците са насекомоядни животни, които са пригодени да живеят под земята. Чрез прокопаване на дупки, те се придвижват в почвата, в търсене на храна. Тяхното тяло е малко или средно по размер и има сребриста козина. Лапите им приличат на лопати, като именно те помагат да прокопават бързо и прецизно своите тунели. Рядко ще ги видите в надземната част на вашата градина, което възпрепятства бързите реакции за борба от страна на човека.

Най-ясните знаци, които доказват наличието на вредителите и сигнализират за необходимостта от провеждане на борба, са къртичините и увредените насаждения.

Естествени средства за борба с къртици

Има познати растения, които помогнат в борбата с подземните гризачи. При някои от тях луковиците, стъблата и корените излъчват миризма, непоносима за къртиците. Въпреки лошото си зрение, тези вредители притежават отлично обоняние, което използват за намирането на храна. Когато усетят отблъскващата миризма, те напускат територията, която провокира наличието ѝ. 

Сред натуралните репеленти, които може да помогнат в борбата с нашествениците, се открояват:

- рицин – познат със своите отровни свойства, рицинът е изключително полезен помощник в премахването на неканените гости. Засаждайки семена от това растение, може да се застраховате срещу наличието на тези вредители;

- фритилария – това е семейство цветя, което включва над 130 подвида. Сред най-ефикасните растения, които може да ви помогнат да прогоните неканените гости от градината си, са Импералис и Мелеагрис. Първият вид е познат още като Императорска Фритилария, която цъфти в жълто и оранжево. Луковиците на това растение, които се засаждат през есента, създава непоносима за подземните гризачи миризма, която ги кара да напуснат обитанията ви;

- турта – силната миризма на Туртата, позната още като Тагетис, е остра и много дразнеща за развитото обоняние на къртицата. Това природно средство е сред най-предпочитаните за защита, защото едновременно с неговата ефикасност се откроява и непретенциозността му на отглеждане.

Ако искате да засадите някое от тези растения, които да ви послужат в борбата с подземните гризачи, може да потърсите техни семена в агроаптеките, както и в специализираните онлайн магазини.

Професионални средства за справяне с тези вредители

Борба с къртици

Къртиците са устойчиви противници, чието прогонване е трудна задача, изискваща освен търпение, но и правилните средства. Според специалистите, комбинирането на два или повече начина за справяне с наличието на тези неприятели във вашия двор или градина, би повишило успеваемостта в мисията ви.

Сред най-подходящите и доказани във времето методи за борба с къртиците се открояват:

1. Уреди
Ако искате хуманно средство за борба с животните, живеещи във вашата градина, двор или обработваема земя, може да се възползвате от специално разработените средства за защита. Устройствата могат да бъдат ултразвукови и соларни, като и при двата типа целта е подземният обитател да напусне територията ви. Електронните устройства излъчват ултразвукови вълни и силни вибрации, които предизвикват страх и всяват паника сред гризачите. Те работят на различна честота, недостъпна за хората, а обхватът на действие, което притежават, е голямо – около и над 30 м, според модела. В зависимост от това дали уредът е електронен, или соларен, се определя и начинът на захранване.

2. Капани
Механичните капани са сред най-търсените и предпочитани средства за хващане на вредителите. Челюстните модели улавят къртицата, както и други подземни гризачи, като слепи кучета. Поставянето на челюстните капани е лесно, а резултатът – ефикасен. Отново се поставят в тунелите, откъдето преминават животните. При настъпване на спусъка, капанът се задейства. Те са издръжливи, висококачествени и предназначени за многократна употреба. Изработени са от стоманен материал, който не се деформира и осигурява сигурен захват. Механичните челюстни капани се предлагат единично или в комплект от няколко броя. 

3. Препарати

В онлайн и физическите магазини ще откриете голямо разнообразие от продукти, които имат отблъскващо действие и които ще ви помогнат в борбата с къртиците. Препаратите се различават под течна и гранулирана форма. Те съдържат етерични масла, които нямат отровно действие, но притежават силно отблъскващо такова и чрез миризмата си предизвикат непоносимост сред неприятелите от този вид. Прилагат се в тунелите на вредителите в точна дозировка, според вида на репелента. За целта трябва да обработите своята градина или двор прецизно, като прокопаете дупка и поставите от продукта в тунела. След прилагането, трябва отново да заровите дупката с пръст, като по този начин миризмата на репелента се концентрира изцяло в подземното пространство. Най-лесно ще откриете прокопаните тунели като разровите новосъздадените къртичини.

Независимо към кой от начините за борба и прогонване се насочите, старайте се да не разрушавате тунелите, защото в противен случай възможността за успеваемост ще намалее.

Съвети за борба с къртици

Когато искате да се доверите на ултразвукови или соларни устройства за премахване на подземните гризачи от градината и двора ви, съобразявайте плътността на почвата, както и нейния вид. Именно чрез почвата се разпространяват вълните и вибрациите. 

Най-подходящо е поставянето в плътна и твърда земя. Ако условията на вашата градина не го позволяват и почвата е по-рехава, комбинирайте уредите с друг метод – репеленти или капани.

След като вече сте спечелили борбата и сте прогонили тези животни от територията си, не забравяйте да вземете превантивни мерки срещу повторна поява. За целта трябва да се отървете от дъждовните червеи, с помощта на сапунен разтвор или да вкопаете алуминиева мрежа.

Възползвайте се от нашите съвети и оползотворете площите в двора си, както сте искали досега.

Как да прогоним къртиците от нашата градина?
14744
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
Практика
Как да се справим с къртиците в градината
Като защитени видове къртиците трябва да се прогонват от градината
С къртиците можем да се справим и без препарати
С димка против сляпото куче и къртицата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини