Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.06.2023 г.

Млякото подхранва и предпазва краставиците от болести

Като се развали млякото
Млякото подхранва и предпазва краставиците от болести

Разреденото мляко с изтекъл срок на годност е чудесен начин да дадем хранителна и здравословна напитка на зелените градински обитатели. Правилното използване на млечните смеси може да носи само полза за растенията, но не и вреда.

Възможно ли е да се поливат краставиците с мляко?

Отговорът е положителен, но тази опция е подходяща и за други растения. В летните горещини млякото се разваля много бързо, а е твърде разточително да го изхвърлим просто така.

Независимо дали е прясно, кисело или пресечено, то е толкова полезно за растенията, колкото и за нас, но остава уговорката да го използваме правилно.

Как да използваме содата и дървесната пепел в борбата с вредителите?

Веществата, съдържащи се в киселото мляко, като калций, аминокиселини и витамини от група В, са полезни за растенията. Калцият е важно хранително вещество, отговарящо за поддържане на клетъчните стени. Той се използва също в някои ферменти за изпращане на сигнали, задействащи определена клетъчна активност. Недостигът на калций е свързан с потискане на растежа при краставиците, а при доматите и пипера провокира върхово гниене.

Микрофлората, съдържаща се в киселото мляко също играе съществена роля. Млечнокиселите бактерии ускоряват процеса на разлагане на органичната материя на прости съставни, които растенията усвояват лесно и бързо.

Добре известно е поливането и пръскането на краставиците с кисело мляко срещу брашнеста мана – гъбична болест, чиято проява е наличие на бяло прахообразно вещество по листата, стъблата и плодовете.

Пръскане с подходящи фунгициди безспорно решава проблема. Ако не искаме да използваме химични препарати по време на плододаване, тогава можем да отстраним по-силно заразените листа и плодове, да полеем растенията и напръскаме надземните им части с кисело мляко.

Важно е да спазваме правилото, че всичко е добро в умерени количества. Млякото преди поливане или пръскане трябва да се разрежда с вода. За поливане се използва базов разтвор в съотношение 1:10 или 2:10. Към него може да се добавят 20 капки йод или една чаша дървесна пепел. За всяко растение е необходим около 1 л, като се внимава да не се мокрят листата и стъблото.

При по-високи концентрации на разтвора киселото мляко променя рН на почвата, като я подкиселява. Добавянето на пепел може да компенсира киселата реакция.

Добре е за пръскане да използваме кисело мляко – разбито и прецедено, а пресеченото прясно мляко да оползотворяваме за поливане.

Неразреденото пълномаслено мляко е податливо на гниене и образува петна върху листните петури на краставиците. То се разрежда за листно обработване в съотношение 1:2 (за нискомаслените млека) или 1:3 с вода.

Ако поливаме и пръскаме като превантивна мярка срещу брашнеста мана, тогава процедурата се провежда на всеки 7-10 дни. Млечният разтвор не трябва да се комбинира с последваща употреба на фунгициди, които убиват млечните бактерии.

Пръскането с мляко привлича ли листните въшки?

Да, листните въшки могат да бъдат привлечени от млякото, но когато го погълнат, те не могат да го преработват и умират.

За листно обработване на краставиците може да се използва и суроватка в съотношение 1:2 или 1:3, като на 10 л готов разтвор се добавят 20 капки йодна тинктура. Установено е, че при добавяне на меден сулфат (3л суроватка, 7 л вода и 10 г меден сулфат) могат да се контролират и други заболявания, като фузариоза, вирусна мозайка, бяло и сиво гниене.

Млечните разтвори трябва да се използват непосредствено след приготвянето им.

Млякото подхранва и предпазва краставиците от болести
381290
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Предстоящо
Как с обикновена суроватка може да преборите маната по зеленчуците
Накиснете фуража за птиците и прасетата с цвик
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини