Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.06.2023 г.

Млякото подхранва и предпазва краставиците от болести

Като се развали млякото
Млякото подхранва и предпазва краставиците от болести

Разреденото мляко с изтекъл срок на годност е чудесен начин да дадем хранителна и здравословна напитка на зелените градински обитатели. Правилното използване на млечните смеси може да носи само полза за растенията, но не и вреда.

Възможно ли е да се поливат краставиците с мляко?

Отговорът е положителен, но тази опция е подходяща и за други растения. В летните горещини млякото се разваля много бързо, а е твърде разточително да го изхвърлим просто така.

Независимо дали е прясно, кисело или пресечено, то е толкова полезно за растенията, колкото и за нас, но остава уговорката да го използваме правилно.

Как да използваме содата и дървесната пепел в борбата с вредителите?

Веществата, съдържащи се в киселото мляко, като калций, аминокиселини и витамини от група В, са полезни за растенията. Калцият е важно хранително вещество, отговарящо за поддържане на клетъчните стени. Той се използва също в някои ферменти за изпращане на сигнали, задействащи определена клетъчна активност. Недостигът на калций е свързан с потискане на растежа при краставиците, а при доматите и пипера провокира върхово гниене.

Микрофлората, съдържаща се в киселото мляко също играе съществена роля. Млечнокиселите бактерии ускоряват процеса на разлагане на органичната материя на прости съставни, които растенията усвояват лесно и бързо.

Добре известно е поливането и пръскането на краставиците с кисело мляко срещу брашнеста мана – гъбична болест, чиято проява е наличие на бяло прахообразно вещество по листата, стъблата и плодовете.

Пръскане с подходящи фунгициди безспорно решава проблема. Ако не искаме да използваме химични препарати по време на плододаване, тогава можем да отстраним по-силно заразените листа и плодове, да полеем растенията и напръскаме надземните им части с кисело мляко.

Важно е да спазваме правилото, че всичко е добро в умерени количества. Млякото преди поливане или пръскане трябва да се разрежда с вода. За поливане се използва базов разтвор в съотношение 1:10 или 2:10. Към него може да се добавят 20 капки йод или една чаша дървесна пепел. За всяко растение е необходим около 1 л, като се внимава да не се мокрят листата и стъблото.

При по-високи концентрации на разтвора киселото мляко променя рН на почвата, като я подкиселява. Добавянето на пепел може да компенсира киселата реакция.

Добре е за пръскане да използваме кисело мляко – разбито и прецедено, а пресеченото прясно мляко да оползотворяваме за поливане.

Неразреденото пълномаслено мляко е податливо на гниене и образува петна върху листните петури на краставиците. То се разрежда за листно обработване в съотношение 1:2 (за нискомаслените млека) или 1:3 с вода.

Ако поливаме и пръскаме като превантивна мярка срещу брашнеста мана, тогава процедурата се провежда на всеки 7-10 дни. Млечният разтвор не трябва да се комбинира с последваща употреба на фунгициди, които убиват млечните бактерии.

Пръскането с мляко привлича ли листните въшки?

Да, листните въшки могат да бъдат привлечени от млякото, но когато го погълнат, те не могат да го преработват и умират.

За листно обработване на краставиците може да се използва и суроватка в съотношение 1:2 или 1:3, като на 10 л готов разтвор се добавят 20 капки йодна тинктура. Установено е, че при добавяне на меден сулфат (3л суроватка, 7 л вода и 10 г меден сулфат) могат да се контролират и други заболявания, като фузариоза, вирусна мозайка, бяло и сиво гниене.

Млечните разтвори трябва да се използват непосредствено след приготвянето им.

Млякото подхранва и предпазва краставиците от болести
383465
 

Последни материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
МЗХ ще продължи да подкрепя животновъдството, увери замминистър
За втория транш от украинската помощ ще трябва актуализиране на бюджета
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Свързани материали
Виж
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Предстоящо
Как с обикновена суроватка може да преборите маната по зеленчуците
Накиснете фуража за птиците и прасетата с цвик
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини