Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.06.2023 г.

Новата селекция на „Енза Заден” удивително наподобява вкуса на родния розов домат

Борил Николов, управител на „Опора Заден България”
Новата селекция на „Енза Заден” удивително наподобява вкуса на родния розов домат

Вече седма година българското представителство на известната компания за семена „Енза Заден“ (Нидерландия) организира дни на отворените врати за градинари от цялата страна, които се провеждат в продължение на три дни (тази година от 22 до 24 юни) в оранжериите на компанията край пловдивското село Цалапица. Ако в началото предприемачите от „Опора Заден България” акцентираха основно върху представянето на качествата на холандски хибриди, разработени специално за климатичните условията на България, то през последните години по време на дните на отворените врати в събитието вече участват и техни партньори - вносители на торове, биологични средства за растителна защита или производители на опаковки, които представят пред фермерите новости от своята продукция.  

За читателите на Синор.бг управителят на „Опора Заден България” Борил Николов описа подробно предимствата на новите сортове домати и пипер, отгледани в оранажериите край Цалапица.

Борил Николов

Г-н Николов, на фона на кризата в родното градинарство нарастващият интерес към вашите открити дни силно опровергават песимистичните прогнози, че българинът се е отказал от производството на зеленчуци. Възможен ли е според Вас ренесанс в родното градинарство?

Интересът към организираните от нас открити дни наистина показват нови тендеции и проява на интерес дори от хора, които досега не са се занимавали с това производство. За пример ще дам бивш наш колега от плевенското село Малчика, който от миналата година започна професионално да отглежда зеленчуци, но на малки площи. Пожъна добър успех с един от нашите сортове домати „Роял пинк” и с карфиола „Синерджи”, които отглежда на открито. Вече възнамерява да инвестира и в малка оранжерия, така че да осигури няколко реколти от ранна пролет до късна есен. Други земеделци пък намират ниша в така нареченото бутиково производство на зеленчуци, което снабдява с прясна стока ресторанти или малки магазинчета в големите градове. Там обикновено се предлагат по-скъпи сортове домати, но с високо качество.

Тези тенденции са изключително добър сигнал за поява на едно ново поколение производители, затова и нашата компания се насочва към онези селекции, които да бъдат „добре дошли” и за земеделците, и за потребителите.

Кои са новите предложения в селекцията на доматите за тази година?

Освен двата нови сорта розови домати тази година фермерите успяха да се запознаят и с някои чери сортове, както и коктейлни домати. За първи път тази година си партнираме и с Института за зеленчукови култури „Марица” – Пловдив, които също представят свои сортове домати. Надявем се това партньорство в бъдеще да се задълбочи.

Що се отнася до нашите предложения, безспорно най-интересният сред розовите ни домати е хибридът „Мами пинк” (Mami Pink), който впечатлява с великолепния си вкус, силно наподобяващ сочността и добрата консистенция на българския селски розов домат. Селекционерите от „Енза Заден“ по традиция създават много устойчиви и високодобивни сортове. Този път идеята им е да се наблегне повече на вкусовите качества и при този сорт те успешно са го постигнали. Още провече, че той вече се оценява високо и от българските потребители.

Розов домат

„Мами пинк” е леко оребрен домат, с тънка ципа и превъзходен вкус. Хибридът има устойчивост срещу нематоди и бронзовост по доматите, а трайността му е по-добра от тази на старите български сортове селски домати. Заради перфектния му вкус го ориентираме повече към бутиковото производство, което според нас е незаета ниша. Доматите се предлагат на бройка, защото потребителят не иска купеното от него да гние в хладилника. За този вид зеленчуци пакетажът е по-различен – плодовете се продават по два-три в опаковка. Именно затова и по време на сегашните дни на открито за първи път поканихме да присъства и друг наш партньор - компанията за рециклирани опаковки DS Smith.  

Вторият предложен от нас сорт също е на розов домат „Вермиленза”, който може да се прилага от земеделците за „дълго производство”. На едно стъбло той ражда минимум осем китки, а плодовете не издребняват до 14та – 15та киткиа. Това се дължи на добрата устойчивост и силния ратеж. Друг голям плюс е, че този сорт може да се гледа и на хидропоника. Разбира се, професионалните градинари трябва да знаят как правилно да повеждат стъблото, за да издържат тежестта на плодовете.

Има ли търсене на розови сортове, защото се знае, че поради по-слабата си трайност градинарите все още не наблягат много на тях?

Като нова селекция добивите от розовите домати не са така високи както при червените сортове – те зависят от броя на китките при даден сорт. При розовите селекции добивите са с около 20-на процента по-ниски отколкото при червените сортове. В опитната ни оранжерия имаме стратегията да разделяме сортовете за професионално производство – интересът основно е към зеленчуците, търсени за оранжерии и хидропоника. Затова и розовите домати намират доста голямо приложение -  и не само те.

Кои са предложенията Ви на чери сортовете за следващия сезон?

Тази година показваме два сорта чери домати – „Сакура”, притежаващ балансиран сладкокисел вкус, и „Сантиплъм” – нов сорт сливово чери, който се отличава с висока сладост. И към двата интересът е много голям. „Енза Заден“ е създател на първия сорт „Кампари”, който по своята същност е коктейлен сорт сладък домат със средно тегло на плода от около 35 грама. На китката тези домати стоят като рибена кост, подредени са много красиво и се отличават с висок добив. 

Патентът за сорта „Кампари” се държи само от нидерландската компания, затова и всички останали фирми, които не могат да си позволят да гледат истинското „Кампари”, казват че тяхните са „вкусни като Кампари”, затова и през годините името вече е станала нарицателно за вкусен домат.

Кампари

В оранжериите тази година отглеждате и два нови сорта пипер – какви са предимствата на тези сортове?

Изборът ни падна върху белия сорт пипер „Амарета” и черната капия „Мешур”, първият от които може да се отлежда и в оранжерия, и на полето, докато вторият е за конструкции и на закрито. Ще започна с класическата капия „Мешур”, който е изключително добивен и това се дължи на голямата чушка, която се получава от едно растение.  Не е ранен сорт, препоръчва се за оранжерии, защото прави много мощен храст. Затова е препоръчително да се отглежда на конструкция или колове. На цвят пиперът е тъмнозелен до тъмночервен, когато узрее.

Вторият сорт „Амарета” е светло зелен пипер, с широка месеста чушка, подходяща за пълнене. Светла капия, може да се отглежда без конструкция и на открито. В разговори със земеделските производители винаги съветваме, когато купуват определен сорт, да прилагат правилните технологии на оглеждане.  Например, ако не използваш почвения или листния тор в правилния момент и в точната доза, тогава може да се получи брак, аборти или гниене. Затова и само с амониева селитра добиви от тези сортове не можеш  да имаш. Не е редно от скъпия сорт, който си купил, да получаваш второ или трето качество домати или пипер, защото няма да излезе сметката.

Семе зеленчук

С всяка година посещаемостта на вашите открити дни се увеличава. Ще организирате ли подобно представяне и през есента?

Наистина, преди 7 години започнахме събитието с посещаемост средно от 100 души на ден. Сега дневно при нас идват по 200 души - и не само фермери, но и търговци, колеги от целия бранш. От едно година имаме помощници, студенти от „Аграрния университет” в Пловдив, които работят при нас по стажантски програми. За тях това е превъзходна практика, която е от взаимен интерес.

През есента планираме още един открит ден, който ще се проведе след втората половина на септември. Тогава ще покажем как са се представили всички полски култури – тиквички, дини, пъпеши, тикви, физалис, полски домати, люти пипери. Така че, каня производителите на нова среща и им желая успешна реколта!

Интервюто взе: Екатерина Стоилова 

Новата селекция на „Енза Заден” удивително наподобява вкуса на родния розов домат
13769
 

Последни материали
Виж
От 1 май отпаднаха такси и разрешителни при превоз на кошерите
Разходите за подвижно пчеларство в Сърбия намаляват с над 100 евро
Яйцата са изключение от тенденцията
Млечните продукти поевтиняват рязко в Естония, следвани от брашното
Доказано е, че вирусът се предава от бозайник на бозайник със сурово мляко
Котки умряха в САЩ, след като пиха мляко с птичи грип
Християнски празници
Да поздравим слънцето на Гергьовден и на светлий понеделник!
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Свързани материали
Виж
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Отличен доматен разсад само за 22 дни
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини