Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.06.2023 г.

Рецепта против изкривяване на краставиците

Важно за фермерите!
Рецепта против изкривяване на краставиците

sinor.bg

Краставиците са култура, която предявява високи изисквания към плодородието и структурата на почвата. Те потребяват голямо количество хранителни вещества от нея, но в същото време не понасят високи концентрации в почвения разтвор. Кореновата система на краставиците е разположена главно в горния почвен слой и практически не абсорбират хранителни елементи от долните слоеве. И понеже често отглеждаме и криви краставици, трябва да знаем какви са причините за това. Важното е хранителните вещества да са достъпни до зеленчуците. Единственото правилно решение е внасяне на част от тях с основното торене и редовно подхранване по време на целия вегетационен период.

От зеленчуковите култури краставиците са най-отзивчиви към подхранването със свеж оборски тор. От него растенията получават не само необходимите основни хранителни елементи, но и почти всички микроелементи, както и въглероден диоксид. С внасянето на оборски тор физическите свойства на почвата се подобряват значително. Най-високи добиви и качество се получават при комбинирано подхранване с органични и минерални торове.

Оборският тор се внася при основното обогатяване на почвата през есента или пролетта. Необходимото количество е една кофа на 1 м/2, като задължително се вгражда в повърхностния почвен слой. При липса на оборски тор може да се използва компост. През есента се внасят и минерални торове – по 15 г суперфосфат и калиев сулфат на 1/м2. Оптималната киселинност на почвата за пълноценно развитие и растеж на краставиците е рН 6,5-7,0. Киселите почви трябва да се варуват през есента, за да се оптимизира усвояването на хранителните вещества.

Какво е характерно за подхранването на краставиците?

В началния етап на растеж и развитие краставиците се нуждаят от по-високо съдържание на азот и в по-малка степен на фосфор и калий в почвата.

В период на цъфтеж се увеличава нуждата от фосфор и калий. По време на активно плододаване краставиците потребяват основно азот и калий – ролята им се повишава за растежа на стъблата, листата и наливане на плодовете. Основното усвояване на хранителни вещества при краставиците – до 80% се случва по време на плододаване.

Първото подхранване може да се направи още при появата на първите истински листа на растенията, като оборският тор се разрежда в съотношение 1:8, а птичият 1:20. Подхранването може да се извърши с комплексен минерален тор (NPK), при който съдържанието на азот е по-високо.

Второто подхранване се прави при появата на завръзи, като се използват фосфорно-калиеви торове. Добър естествен тор, съдържащ фосфор и калий в достъпна форма е дървесната пепел, като 1 чаена чаша се разрежда в 10 л вода, разбърква се и се полива. При това подхранване може също да се използва комплексен тор, но вече в равно съотношение между компонентите (NPK 15:15 :15 или друг подходящ), а количествата са по указание на производителя.

В периода на наливане на плодовете нуждата от азот отново се увеличава. Следващото подхранване може да се направи след 2-3 седмици, като се използва комбиниран тор (15-20 г/м2) или по 10 г/м2 карбамид и калиев сулфат. Торовете се внасят в почвата при разхлабване или се приготвят разтвори и се полива върху влажна почва.

При благоприятен сезон краставиците могат да плододават и през септеври, като подхранването трябва да продължи. Дозите хранителни вещества се коригират в зависимост от плодородието на почвата, внесените количества при основното подхранване (есенно или пролетно), както от вида и подхранването на предшестващата култура.

В случай на дефицит или излишък на някое хранително вещество, растенията сигнализират за това. При недостиг на азот растежът на краставиците се забавя, листата стават светлозелени, а долните пожълтяват, връхната част на плодовете се стеснява постепенно и става заострена, като в повечето случаи се изкривява.

При липса на калий периферията на листата се оцветява в жълто, плодовете се стесняват към дръжката, а върховете придобиват сферична форма – приличат на круша. Такава форма се наблюдава най-често в края на сезона, а причината не винаги е недостиг на калий. Факт е, че при ниски температури растенията не абсорбират добре калия и листното торене може да бъде по-полезно и да достави необходимия калий.

Важно е да знаем, че симптомите на гладуване се появяват много по-късно от действителното начало на гладуване и внасянето на подхорящия хранителен елемент може само частично да коригира ситуацията.

Не само недостигът на хранителни елементи е причина за деформацията на краставиците. В някои случаи се наблюдава стеснение на плодовете и изтъняване в средата, като най-честата причина е разликата между дневните и нощни температури или поливането със студена вода.

Пресушаването на почвата също води до изкривяване на плодовете, като придобиват дъгообразна форма.

Рецепта против изкривяване на краставиците
182800
 

Последни материали
Виж
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Плащанията ще станат още днес
Плащат протеиновите култури с по-висока ставка от 2022 г.
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Защо стволовете на овощните дървета се покриват с лишеи и мъхове?
Свързани материали
Виж
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Колко време е необходимо за отглеждане на разсад за краставици?
Съвети към градинаря
Нематоди по оранжерийните краставици
Испания спечели рекордните 1 млрд. евро от износа на краставици
Полезно за градинарите
Реанимация за краставиците
Причините
Краставиците, които все още трябва да са зелени, изведнъж пожълтяват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини