Фуражни смески накиснати с цвик (суроватка), която можете да вземете изгодно от близката мандра са прекрасна храна за птиците и прасетата. Суроватката има по-малко мазнини, но пък съдържат лесно смилаем протеин. Тя е богата и на витамини от група В. Запомнете: цвика не трябва да се съхраняват в поцинковани съдове. Цинкът взаимодейства с млечната киселина и може да доведе до тежки отравяния на домашните птици.
Суроватка (цвик) се нарича течността, която се отделя от млечния коагулат при производството на сирене, сиренови продукти и кисело мляко. Тя е естествен млеченсерум, който съдържа лактоалбумини, лактоглобулини, лактоза и минерални соли, но не съдържа казеин. В суроватката няма сол, а млечната мазнина и лецитинитеса малко.