Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.06.2023 г.

Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер

Втора част
Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер

sinor.bg

Темата за биологичното земеделие винаги е привличала млади фермери (а и не само тях), които искат да отглеждат чиста земеделска продукция за българския пазар. За фермерите е важно да знаят какъв е преходът от общоприетото (конвенционалното) към биологично отглеждане на културите. Във втората част Синор.бг ще представим подробности за възможните средства за растителна защита.

Първата част за биоземеделието 

Преходът към този тип производство изисква поне три години - време, през което изчезва влиянието на употребените пестициди и изкуствените торове върху естествените кръговрати и биологичното разнообразие в почвите и на територията на фермата. През този период стопаните могат да продават произведеното от тях на пазара, но без да го обозначават като биопродукция. При това трябва да трябва да бъде отчетен и количественият спад поради отказа от минералните торове и възможните повреди от неприятели.

Според специализирани източници намаляването в добивите може да достигне 20%. Ето защо в преходния период много важен е растителният имунитет, изразяващ се в устойчивост или толерантност към причинителите на болести и неприятелите.

Преходният период за едногодишните култури 2 години, а за трайните насаждения 3 г. Когато с биологично производство се заеме стопанство, осъществяващо растениевъдство и животновъдство, тогава земята за производство на фураж и пасищата също влизат в преходния период с продължителност две години. За пчеларството, чиято продукция е мед, клей, прашец и восък, срокът е една година. При това восъкът за питите трябва да бъде от биологично производство. 

Отчитането на времето започва от датата на последната употреба на изкуствени (минерални) торове и пестициди. Това производителят трябва да докаже пред сертифициращата организация, с която е сключил договор. При новозакупени или наети земи доказателствен материал може да бъде предоставен от предишния собственик или местната власт (кметство, община). Като такъв служат дневниците, технологичните карти и историята на полетата. Това не означава, че сертифициращата организация няма да направи съответните изследвания за чистота на почвата от пестицидни остатъци и изкуствени торове.

Стопанинът може да подаде молба за съкращаване на преходния период. Тя постъпва заедно със становището на сертификатора в земеделското министерство. Срокът може да бъде намален с една година за съответния културен вид (посев или насаждение).

Възможно ли е да има стопанства, осъществяващи едновременно конвенционално и биологично земеделие?

Двата вида производство е възможно да се съчетават, но трябва да бъдат спазени редица условия като пространствена изолация между нивите и градините, разграничаване на културните растителни видове. При животните също се извършва разграничаване, предназначени за съответното направление. Това разграничаване трябва да се документира в книгите, които фермерите задължително водят. Всички изискуеми документи се представя при сключването на договора със сертфикатора на биологична продукция.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер
12229
 

Последни материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
МЗХ ще продължи да подкрепя животновъдството, увери замминистър
За втория транш от украинската помощ ще трябва актуализиране на бюджета
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Свързани материали
Виж
Християнски календар
С Антоновден и Атанасовден приключват зимните празници!
Втора част
Химическият метод при растителната защита
Практика
Стерилност при овощните насаждения
Християнски празници
Свети Антоний е доживял до 105 години!
Институтът по почвознение
Ново издание за здравеопазването на културите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини