Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
12.08.2022 г.

Стерилност при овощните насаждения

Практика
Стерилност при овощните насаждения

sinor.bg

В поредица от текстове за безплодието при лозята и овощните насаждения представихме и обяснихме причините за явленията, които влияят отрицателно върху добива от лозовите насаждения. Синор.БГ продължава темата с безплодието при овощните видове.

Има много неприятели и причинители на болести, които в ранни фази от развитието на овощните видове през вегетацията нападат и повреждат възпроизводствените (генеративните) органи на растенията и така частично или напълно провалят очаквания добив. Мероприятията, предвидени в растителнозащитната програма, опазват добива. Съобразяването с агробиологичните характеристики на сортовете също е гаранция за успешна реколта. Чрез избора на място и районирането на сортимента за растенията ще бъдат осигурени подходящите условия за процесите, които предопределят плододаването. От съществено значение са температурата и валежите по време на цъфтежа (измиване на прашеца от близалцата, измръзване на завръзите и пр.).

Агротехническите мероприятия като торене, напояване и резитба осигуряват правилно разпределяне на генеративните органи на растението и изравняване на плододаването, като по този начин се преодолява алтернативното плододаване.

В настоящия материал е обърнато внимание на важни анатомични и физиологични особености, които предопределят плододаването на овощните.

Голямото разнообразие от сортове е гаранция за успех на стопаните, заети в овощарството, но при условие, че те са запознати добре със сортовите особености. Възможно е при някои сортове да има уродливост на цветовете. Например при прасковения сорт „Хале” има тичинки и прашници, но няма прашец (полен - това е проява на мъжка стерилност. Затова при сортове с такава стерилност е наложително чуждо опрашване.

Възможна е уродливост и на женския апарат, което определя безплодие на растенията. От практическа гледна точка те са подходящи само за украсни цели.

Прашецът на някои крушови и ябълкови сортове е с ниска кълняемост. Поради това те не са годни за опрашители. Проследяването на възпроизводствения процес може да установи аномалии още на ниво яйцеклетка и зародиш. Жизнеността на прашеца и дължината на прашниковата тръбичка също са от съществено значение за успешното оплождане.

Специалистите разграничават сортовете като интерстерилни и самостерилни. В първия случай има несъвместимост между цветовете на растенията от различни сортове, а във втория - на цветовете на растения от един и същи сорт. Самостерилен сорт не може да се самоопложда. Интерстерилните сортове при взаимно опрашване остават безплодни. При тях прашецът и на двата сорта е взаимно негоден.

Какво е положението при семковите овощни видове? В схемите за създаването на крушови и ябълкови градини трябва да бъдат предвидени опрашители, защото сортовете от гледна точка на практиката са самостерилни. Самостерилитет има и при някои дюлеви сортове. 

При костилковите овощни самостерилни са бадемът и черешата. При повечето вишневи  и кайсиеви сортове самоопрашването е възможно, т.е. те са самоплодни (самофертилни). Самофертилни са много прасковени сортове, както и европейски сливови сортове. (Край)

Д-р Антоний Стоев – агроном по раститнелна защита

Стерилност при овощните насаждения
10050
 

Последни материали
Виж
При изключително слаба реколта
В южна Сърбия изкупуват черешите между 60 и 73 евроцента килото
Закупени са само 22 500 тона от планирани 40 000 тона
Слънчогледовото и соевото масло поскъпнаха на търга в Египет
Голяма част от зърното ще бъде доставено още през юни
Ливан купи евтино 62 500 тона украинска хлебна пшеница
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
Свързани материали
Виж
Спешни мерки след градушка при лозя и овошки
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини