Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
12.08.2022 г.

Стерилност при овощните насаждения

Практика
Стерилност при овощните насаждения

sinor.bg

В поредица от текстове за безплодието при лозята и овощните насаждения представихме и обяснихме причините за явленията, които влияят отрицателно върху добива от лозовите насаждения. Синор.БГ продължава темата с безплодието при овощните видове.

Има много неприятели и причинители на болести, които в ранни фази от развитието на овощните видове през вегетацията нападат и повреждат възпроизводствените (генеративните) органи на растенията и така частично или напълно провалят очаквания добив. Мероприятията, предвидени в растителнозащитната програма, опазват добива. Съобразяването с агробиологичните характеристики на сортовете също е гаранция за успешна реколта. Чрез избора на място и районирането на сортимента за растенията ще бъдат осигурени подходящите условия за процесите, които предопределят плододаването. От съществено значение са температурата и валежите по време на цъфтежа (измиване на прашеца от близалцата, измръзване на завръзите и пр.).

Агротехническите мероприятия като торене, напояване и резитба осигуряват правилно разпределяне на генеративните органи на растението и изравняване на плододаването, като по този начин се преодолява алтернативното плододаване.

В настоящия материал е обърнато внимание на важни анатомични и физиологични особености, които предопределят плододаването на овощните.

Голямото разнообразие от сортове е гаранция за успех на стопаните, заети в овощарството, но при условие, че те са запознати добре със сортовите особености. Възможно е при някои сортове да има уродливост на цветовете. Например при прасковения сорт „Хале” има тичинки и прашници, но няма прашец (полен - това е проява на мъжка стерилност. Затова при сортове с такава стерилност е наложително чуждо опрашване.

Възможна е уродливост и на женския апарат, което определя безплодие на растенията. От практическа гледна точка те са подходящи само за украсни цели.

Прашецът на някои крушови и ябълкови сортове е с ниска кълняемост. Поради това те не са годни за опрашители. Проследяването на възпроизводствения процес може да установи аномалии още на ниво яйцеклетка и зародиш. Жизнеността на прашеца и дължината на прашниковата тръбичка също са от съществено значение за успешното оплождане.

Специалистите разграничават сортовете като интерстерилни и самостерилни. В първия случай има несъвместимост между цветовете на растенията от различни сортове, а във втория - на цветовете на растения от един и същи сорт. Самостерилен сорт не може да се самоопложда. Интерстерилните сортове при взаимно опрашване остават безплодни. При тях прашецът и на двата сорта е взаимно негоден.

Какво е положението при семковите овощни видове? В схемите за създаването на крушови и ябълкови градини трябва да бъдат предвидени опрашители, защото сортовете от гледна точка на практиката са самостерилни. Самостерилитет има и при някои дюлеви сортове. 

При костилковите овощни самостерилни са бадемът и черешата. При повечето вишневи  и кайсиеви сортове самоопрашването е възможно, т.е. те са самоплодни (самофертилни). Самофертилни са много прасковени сортове, както и европейски сливови сортове. (Край)

Д-р Антоний Стоев – агроном по раститнелна защита

Стерилност при овощните насаждения
9605
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини