Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.10.2022 г.

Химическият метод при растителната защита

Втора част
Химическият метод при растителната защита

Варосване на дръвчетата Снимка: sinor.bg

Синор БГ започна поредица от практически материали под заглавие „Растителната защита не означава само борба с вредителите”, представяща методологията за опазване на растителното здраве и осигуряването на високи добиви качествена растителна продукция. Първата част беше посветена на агротехническия метод, осигуряващ условия за оптималното развитие и плододаване на растенията в агроекосистемите.

Днес ще ви представим химическия метод, при който унищожаването на вредителите или предпазването на растенията от тях става чрез употребата на химически вещества.

Употребата на химически вещества и съединения за растителна защита е вековна практика. Медният сулфат, познат като син камък, вероятно е най-известното средство с над повече от век употреба срещу гъбната болест мана по лозата. Други средства са сярата, също прилагана от стопаните за борба не само с болести, но и срещу вредители, арсеновите съединения и т. н. Натрупването на все нови и нови химически средства (прости вещества и съединения, някои от които са продукт на изкуствен синтез, т. е. непознати са в природата) налага систематика на средствата и организация за тяхната ефикасна и безопасна употреба.

Химическите вещества, превърнати в продукти за растителна защита (ПРЗ), могат да бъдат систематизирани по различни начини. Първият начин е според вредителите, срещу които ПРЗ са предназначени, а именно зооциди, фунгициди и хербициди.

Фунгицидите са предназначени за борба с болестите, най-вече гъбните, но по традиция към тях са отнесени и други причинители на болести (патогени), например бактерии. Друга група са зооцидите, употребявани срещу животински организми, най-често насекоми (инсектициди), акари (акарициди), нематоди (нематоциди) и др. Срещу нежеланата растителност в агроекосистемите (посеви и насаждения) ПРЗ са известни като хербициди.

Ливадната пеперуда по слънчогледа унищожи маса посеви

Общата съставка „циди” във всяко едно определение означава убийствено действие, т. е. продуктът убива вредителя (пестицид), но това е условно. В цялостната растителнозащитна схема могат да бъдат включени средства с предпазно или системно действие по отношение на патогените. Към животинските организми приложение намират т. нар. репеленти, които отблъскват насекомите. Други ПРЗ нарушават техния жизнен цикъл. Във втория случай са такива, които не позволяват насекомото да премине от една фаза в друга, например от ларва във възрастно. Има и други продукти, които привличат насекомите, но те ще бъдат представени в друга част, посветена на биометода.

Галова нематода по доматите

Пестицидите могат да бъдат употребени в работни разтвори за пръскане, като прахове за прашене, като гранули, освобождаващи активното вещество в почвата, като газове и др. Посочените начини на употреба изискват съответна техника (пръскачки, прашалки и др.), квалифицирани работници и специалисти, които да осъществят растителнозащитната технология.

Изискванията към всяка растителнозащитна дейност обхващат не само растителното здраве. Тя трябва да бъде безопасна за хората, селскостопанските животни и полезната фауна. Пестицидите и пестицидните остатъци не трябва да се задържат дълго, още повече да се натрупват в природната среда.

Във връзка с това има определени нормативи, които непрекъснато са допълвани и обновявани. Тази нормативна основа се разпростира не само в рамките на дадена държава, предвид засилената международната интеграция.

(Следва продължение)

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита 

Химическият метод при растителната защита
5887
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Борба с болестите и вредителите по домати, краставици и пипер през август
Владимир Аврамов, търговски представител за Североизточна България в отдел „Растителна защита”
Corteva Agriscience™ с точните предложения за есенната сеитба
Първото издание на „Байер Агро Арена“ 2023 г. се проведе в землището на село Горна Митрополия
„Байер“ показа утвърдени формули за успешна защита на пшеница
БАСФ с иновативна серия от интегрирани решения за устойчиво земеделие
Методология
Растителната защита не означава само борба с вредителите
Растителна защита през месец май при овошки и зеленчуци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини