Начало » Новини » Страната
11.06.2023 г.

Инспекцията по труда засилва още повече контрола в селското стопанство

По традиция с настъпването на активния земеделски сезон
Инспекцията по труда засилва още повече контрола в селското стопанство

С активизирането на земеделския сезон Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) традиционно засилва контрола в селското стопанство, съобщиха от ведомството. Проверките ще бъдат насочени към законосъобразното възникване на трудовите правоотношения.

През първите 5 месеца на 2023 г. контролните органи на инспекцията по труда са извършили 1324 проверки в икономическа дейност „Растениевъдство и животновъдство“, при които са констатирани 5413 нарушения. Случаите на наети без трудов договор са 75. Благодарение на усилията на инспекцията по труда за по-ефективен анализ на контролната дейност, включително чрез въвеждане на методика за оценка на риска с цел насочване на ограничения човешки ресурс към най-рисковите работодатели, броят на засечените лица без трудов договор е увеличен с почти 75% спрямо същия период на 2022 г. Методиката и създаденият на база на нея регистър за нивото на рисковия потенциал на обектите на контрол са разработени по проект  „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

От ИА ГИТ напомнят, че законосъобразното наемане на работната сила е от полза както за работещите, които не губят трудови и осигурителни права, така и за работодателите, тъй като за тях няма риск да бъдат санкционирани за използване на недеклариран труд. Работодател, който използва недеклариран труд, подлежи на санкция от минимум 1500 лв., като това нарушение е основание за отстраняване от участие в процедури за обществени поръчки.

Заради спецификата на работата в растениевъдството, която налага наемане на много хора за кратко време, в Кодекса на труда е предоставена възможност за сключване на специален вид трудови договори – за краткотрайна сезонна селскостопанска работа с продължителност от 1 ден (чл. 114а от Кодекса на труда). Т.нар. еднодневни договори могат да бъдат използвани за наемане на работници за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн.

От началото на годината до момента са предоставени 98 552 образеца на еднодневни трудови договори на 758 земеделски стопани. От тях най-много са за отглеждане на лозя винени, маслодайна роза, ягоди, череши и ябълки. Наетите с еднодневни договори запазват правото си на социално подпомагане и обезщетения. Облекчения са предвидени и за земеделските стопани и тютюнопроизводителите, които нямат задължение да регистрират този вид договори в Националната агенция за приходите, да оформят трудови книжки и др.

На разположение на земеделските стопани е и специален софтуер, който позволява образците на еднодневни трудови договори да бъдат заявявани онлайн, по всяко време и дори в извънработното за администрацията. За целта той беше надграден по проект  „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“. На официалния уебсайт на ИА ГИТ в рубриката „За работодатели и работещи“, подрубрика  „Трудови договори по чл. 114а от КТ“ може да бъде намерена повече информация за еднодневните договори и предоставянето на образци https://www.gli.government.bg/bg/taxonomy/list/401.

За осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд земеделските стопани могат да използват и онлайн инструмента за интерактивна оценка на риска в сектор „Селско стопанство“, също разработен от ИА ГИТ по проект „Превенция за безопасност и здраве при работа“. Той е свободно достъпен само срещу регистрация и освен за оценка на риска може да се използва за обучения и инструктажи http://projects.gli.government.bg/index.php?mod=content&show=17

Инспекцията по труда засилва още повече контрола в селското стопанство
2609
 

Последни материали
Виж
Председателят на НАЗ посочи практиките в други държави от ЕС
Поне 1-2 години са нужни за взаимоизгодно държавно регулиране на рентите
Засетите там азотфиксиращи култури ще могат да се реализират на пазара
Само протеиновите култури могат да се заявяват като основни вместо угарите
След напускането на общия пазар на общността
Бюрокрацията сви износа на храни от Великобритания за ЕС
Огънят вероятно е тръгнал от експлозия на пропан-бутан
Мъж пострада при пожар в оранжерия край Сандански
Според най-проспериращия млад пчелар у нас
Българският мед е най-добрият в света
В обект с 9500 птици в село Стефаново
Открито е ново огнище на птичи грип при патици мюлари в Добричко
Свързани материали
Виж
Прогнозният спад за ЕС е 7 процента през 2023 г.
За година производителността на труда в родния агросектор е спаднала с близо 30 на сто
Според предварителни данни на Евростат за 2023 година
България е сред лидерите по спад на производителността на труда в ЕС
Хоум офис
Променят трудовите договори за работа от разстояние
Промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица
Работодатели ще наемат лица и без да сключват трудови договори
Китай се интересува от обмяната на опит в областта на селското стопанство и практиките на Европейския съюз
България е водеща страна в земеделското сътрудничество между Китай и ЦИЕ
За по-ефективно използване на водата била нужна национална стратегия
МЗХ се надява на сътрудничество със Световната банка в областта на напояването
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини