Начало » Новини » Страната
19.03.2023 г.

Инспекцията по труда започва засилени проверки в селското стопанство

По традиция в началото на активния сезон
Инспекцията по труда започва засилени проверки в селското стопанство

Със започването на активния селскостопански сезон Изпълнителна агенция  „Главна инспекцията по труда“ (ИА ГИТ) традиционно засилва контрола в селското стопанство, съобщиха от ведомството. Секторът ежегодно е сред приоритетните в контролната дейност на агенцията, защото е установен като рисков по отношение използването на различни форми на недеклариран труд. И през тази година проверките в селското стопанство отново ще обхващат основно растениевъдството и животновъдството.

От инспекцията по труда напомнят, че работодателите трябва да сключват трудови договори с наетите от тях работници. Договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа са възможност за регистрираните земеделски стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн, да наемат законосъобразно работна ръка по облекчена процедура. Еднодневните трудови договори не се регистрират в НАП, като земеделските стопани нямат задължение да издават заповеди за прекратяването им и да оформят трудови книжки. При този вид договори наетите не губят право на социално подпомагане и не се спират обезщетенията им за безработица. Така те получават допълнителен доход от труд заедно със социалните помощи и обезщетения.

През 2022 г. контролните органи на инспекцията по труда са извършили 4039 проверки в селското стопанство, при които са установени 13 551 нарушения. Случаите на работа без трудов договор в сектора са 228. Предоставени 260 826 образци на еднодневни трудови договори на 3714 бр. земеделски стопани. Те се предоставят след предварително заплатени осигурителни вноски за здраве, пенсия и професионална болест и трудова злополука в размера, който е за сметка на работодателя.

С цел да облекчи администрирането еднодневните договори, ИА ГИТ създаде онлайн система за предоставяне на образците им. Чрез нея земеделските стопани могат да получат образците по всяко време, дори в извънработното.

По проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, са назначени помощник-инспектори, които могат да предоставят на земеделските стопани достъп до системата и насоки за работата с нея. Софтуерът позволява автоматично генериране на образци на договори, в които да фигурират данните на работниците, които веднъж вече са наемани от даден производител. Той разполага и с калкулатор, който автоматично генерира в разписката към договора дължимите за сметка на наетото лице данъци и осигуровки и чистата сума, която трябва да му бъде изплатена. Калкулатор изчислява и броя образци на договори, които земеделският стопанин може да получи срещу заплатената за осигуровки сума за съответния месец.

Инспекцията по труда започва засилени проверки в селското стопанство
5595
 

Последни материали
Виж
Черно море
Отпада забраната за улов на бели пясъчни миди
Полезно и практично
Съвети за най-лесния начин, по който да засадите лук през май
Case IH представи мобилното приложение FieldOps за управление на земеделските дейности
Дълго очакваните компенсации
На 9 и 10 май украинската помощ ще бъде по сметките на фермерите
Онлайн кандидатстване
До 12 май кандидатствайте за европейските награди за най-добрите биохрани!
Контрол
БАБХ затвори безименен обект за продажба на прясно месо
Свързани материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
В базата има 283 лопатара и 44 муфлона
Фиданки от дива круша и киселица бяха залесени в ДЛС
Иззети са камионът и дървата
Арестуваха трима за нерегламентиран превоз на дървесина в Горнооряховско
Предстоят разговори за разпределяне на финансирането
Средствата за селското стопанство през 2024 година са с 500 милиона лева повече
МС одобри проект на меморандум за разбирателство между ресорните министерства
Ще си сътрудничим с Косово в областта на земеделието и селските райони
В лично стопанство с 220 птици в източната провинция Агра
Турция регистрира първи от 16 години случай на Нюкасълска болест
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини