Начало » Важно за фермера » Гори и екология
01.06.2023 г.

Артисти и учени се включват в проекта за защита на Драгоманското блато

WWF и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ
Артисти и учени се включват в проекта за защита на Драгоманското блато

sinor.bg

За първи път в България учени и артисти обединяват усилия в дългосрочна научно-творческа резиденция в името на опазването на Драгоманското блато, най-голямата влажна зона във вътрешността на страната. В рамките на четири години визуалният артист Мария Налбантова ще работи рамо до рамо с екипите на WWF и Сдружение за дива природа „БАЛКАНИ” по международния проект WaterLANDS.

Целта на нейното участие е чрез инструментите на изкуството да изследва природозащитните дейности, тяхното въздействие и значение за хората и природата. Като част от международната инициатива Налбантова ще обменя опит и идеи с още петима европейски артисти, избрани след отворена покана, които проследяват работата по възстановяване на деградирали водни екосистеми във Великобритания, Естония, Ирландия, Италия и Нидерландия.

Макар в последните 30 години Драгоманското блато да се възстановява по естествен път, то все още е изправено пред заплахи като замърсяване, еутрофикация, засушавания и загуба на местообитания.

„За мен е изключително вълнение и радост, че имам възможност да се включа в дейностите по възстановяването на Драгоманското блато“, споделя визуалният артист Мария Налбантова. В артистичната си практика тя изследва екологични, социални и политически теми, които пресътворява творчески.

В дейността си на Драгоманското блато Налбантова планира да работи по проекта „Карстови взаимовръзки“, който ще изследва съвместния живот в Драгоманското блато и околността. Работата ще включва изследване на определени растителни и животински видове, участие във възстановителните дейности на терен, научни консултации с природозащитници.

Чрез художествените средства на рисунка, колаж, фотография, видео, аудио записи и скулптура ще бъдат изградени инсталации, потапящи зрителя в многопластова история на съвместен живот. В тази екосистема, през перспективата на растителните видове, ще научим повече за водата, почвата, за карстовите блата, за животинските видове, за проблемите в миналото, предизвикателствата на настоящето и възможностите в бъдещето.

Историята на Драгоманското блато

Разположено на 35 км от София, през миналия век Драгоманското блато е почти напълно пресушено за земеделски цели след изграждането на отводнителни канали и помпена станция. След приключване на отводнителните мероприятия влажната зона започва постепенно да се възстановява, а ценни видове като големия воден бик, голямата бяла чапла, белооката потапница и европейската видра намират своя дом тук. Благодарение на усилията на СДП БАЛКАНИ се реинтродуцира хищното растение алдрованда и се изгражда посетителска инфраструктура. През януари 2020 г. мащабен горски пожар унищожи над 80% от неговата растителност и изградените дървени пътеки и наблюдателна кула. Днес Драгоманското блато е част от европейската екологична мрежа „Натура 2000“, както и от Европейския зелен пояс, а през 2011 г. е обявено за влажна зона с международно значение съгласно Рамсарската конвенция.

Съставени от разнообразни екосистеми като торфища, блата и крайбрежни естуари, влажните зони като Драгоманското блато са дом на 40% от видовете в света. Те улавят и съхраняват въглерод, премахват замърсителите на околната среда и предпазват местните хора от наводнения. Поради сложния си състав, те са особено уязвими, поради което са на път да изчезнат в Европа. Това би довело до загуба на екосистемни услуги, свързани с регулиране на местната температура, задържане на парникови газове и осигуряване на местообитания.

Мария Налбантова работи в областта на съвременните визуални изкуства. Експериментира с различни медии и техники като рисунка, колаж, намерени обекти, инсталация, видео и фотография. През пролетта на 2022 г.  като носител на наградата БАЗА за съвременно изкуство, връчена й през 2020 г., тя е избрана за резидентна художничка в Ню Йорк.

Самият проект WaterLANDS (www.waterlands.eu) е петгодишен и в него участват 32 партньора от 14 държави, финансиран от програмата на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“.

Артисти и учени се включват в проекта за защита на Драгоманското блато
5848
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Драгоманското блато отново е негов дом
Сивият жерав се завърна като гнездящ вид в България
Проект
В Месеца на Земята WWF отчита направеното в Драгоманското блато
Инициатива на две екосдружения в Деня на влажните зони
Европейци помагат за възстановяване на влажни зони в България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини