Начало » Важно за фермера » Гори и екология
21.04.2023 г.

В Месеца на Земята WWF отчита направеното в Драгоманското блато

Проект
В Месеца на Земята WWF отчита направеното в Драгоманското блато

sinor.bg

Блата, мочурища, торфища, заливни низини и езера – над 90% от влажните зони в Европа днес са пресушени. В резултат редица екосистеми деградират, а много растителни и животински видове са изложени на сериозен риск. Застрашени са и хората, защото загубата на природа води до влошаване качеството на екосистемните услуги, на които сме свикнали да разчитаме. Най-видимите последици от това са по-големият брой наводнения, слягането на почвата и влошаването качеството на водата. Учените предупреждават още, че тези промени ще ускорят измененията в климата в ущърб на природата и на всички нас. Именно затова и природозащитната организация WWF започна дейности по защитата на Драгоманското блато.

Разположено на 35 км от София, през миналия век Драгоманското блато е почти напълно пресушено за земеделски цели след изграждането на отводнителни канали и помпена станция. През януари 2020 г. мащабен горски пожар унищожи над 80% от неговата растителност. Днес блатото е изправено пред заплахи като замърсяване, еутрофикация, засушавания и загуба на местообитания. Засегнати са редица животински и растителни видове, сред които алдровандата, големият воден бик, голямата бяла чапла, белооката потапница, европейската видра и др.

През последните 30 години Драгоманското блато бавно възвръща своя хидрологичен режим, но след десетилетия на деградация процесът на възстановяване на природното местообитание продължава и досега. Днес то е част от европейската екологична мрежа „Натура 2000“, както и от Европейския зелен пояс. През 2011 г. е обявено за влажна зона с международно значение съгласно Рамсарската конвенция.

„Съставени от разнообразни екосистеми като торфища, блата и крайбрежни естуари, влажните зони са дом на 40% от видовете в света. Те улавят и съхраняват въглерод, премахват замърсителите на околната среда и предпазват местните хора от наводнения. Поради сложния си състав, те са особено уязвими, поради което са на път да изчезнат в Европа. Това би довело до загуба на екосистемни услуги, свързани с регулиране на местната температура, задържане на парникови газове и осигуряване на местообитания.“, коментира експертът от програма „Води“ на WWF Иван Христов.

В рамките на проекта WaterLANDS WWF работи съвместно със Сдружение за дива природа „БАЛКАНИ”, чиито специалисти имат богат опит на територията на Драгоманското блато.

В следващите четири години двете организации ще проведат дейности на терен, които допринасят към процеса на възстановяване на влажната зона. Планира се отстраняването на част от растителната маса (тръстика, папур), както и проучване на начини за оползотворяването ѝ в селското стопанство. С цел намаляване замърсяването с торове, използвани върху съседните обработваеми земи, ще се изградят три буферни зони. Чрез мониторинг ще се проследява нивото, температурата и мътността на водата, както и местообитанията на рибите и водолюбивите птици. Възстановяването и разширяването на туристическата инфраструктура, разрушена от пожара през 2020 г., също е сред планираните дейности.

Възраждането на Драгоманското блато ще бъде увековечено от талантлив визуален артист, който ще пресъздаде процеса, смесвайки в произведенията си природозащитните, социалните и икономическите аспекти на възстановителната дейност. Творбите, обединяващи изкуство, наука и теренна дейност, ще бъдат представени през 2026 г. в Драгоман и София. Ангажирането на местните общности и заинтересованите страни в процеса на възстановяване е изключително важно, тъй като той цели да постигне не само съживяване на природата, но и бъдещи социално-икономически ползи за населението.

Всеки може да стане част от каузата на WWF да опазва дома на дивите животни в България, като се включи в кампанията „Общ дом. Общо бъдеще“. 

В Месеца на Земята WWF отчита направеното в Драгоманското блато
2568
 

Последни материали
Виж
Държавно горско стопанство-Смилян има разрешение да отстрани кафявата мечка, която напада добитъка в Смолянско
Следващата седмица със заповед определят цените на позволителното за ползване
Шестте държавни горски предприятия ще издават позволителните за бране на гъби и трюфели
Сравнителна статистика за зърнените запаси
Февруарските запаси от пшеница се топят най-бързо, при слънчогледа износът не помръдва
Обсъждане на Стратегическия план
Животновъди искат точна методика при доказване на продаденото мляко
Йордания взе още толкова фуражен ечемик при минимален ръст в цената
Тайланд закупи 60 000 тона фуражна пшеница от ЕС, може да е и българска
Обзор на Софийска стокова борса за периода 27 февруари – 1 март 2024 година
Котировките за зърното на борсата не помръдват и логично няма и търговия
Свързани материали
Виж
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
Семинар на Panda labs
Семинар за нови решения за пестене на водата
Panda Labs
Излъчен е победителят в младежката програма на WWF за бъдещето на храната
Инициатива
Защитена зона пази есетрите по Дунав
Часът на Земята тази година е на 25 март
WWF се стреми да върне риса обратно в българската гора
Инициатива на две екосдружения в Деня на влажните зони
Европейци помагат за възстановяване на влажни зони в България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини