Начало » Хоби земеделие » Малката градина
31.05.2023 г.

Ето какво е важно след засаждането на пипера!

Практика
Ето какво е важно след засаждането на пипера!

sinor.bg

Пиперът е популярна зеленчукова култура, отличаваща се с високи изисквания към условията на отглеждане. Само доброто познаване на тези особености и спазване на всички правила може да помогне за успешното вкореняване, развитие и плододаване на растенията, така че да ни радват с богата реколта.

Особености и причини за появата на върхово гниене при доматите

Основните изисквания за добро вкореняване и бързо адаптиране на пипера са следните:

– засаждането на постоянно място се извършва тогава, когато земята е достатъчно затоплена и ниски температури или резки температурни колебания не заплашват растенията;

– за отглеждане на пипера се избира слънчево, открито и проветриво място;

– разсадът се засажда така, че кореновата шийка да остане над повърхността на почвата, защото дълбокото засаждане може само да навреди;

– почвата трябва да е добре обработена и обогатена с угнил оборски тор, компост, суперфосфат и торф за добра коренова система;

– правилното поливане е залог за добро вкореняване и адаптиране на пипера, като всяко растение се нуждае от поне половин литър вода, а след пресаждането не се полива 4-5 дни;

– растенията се засаждат на разстояние 25-45 см едно от друго, в зависимост от сорта, а между редовете 60-80 см;

– разсадът се засажда заедно с почвата от контейнерчето на разсада, като много важно е да не се повредят корените, които са много нежни и уязвими;

– за повечето високорасли хибридни сортове са необходими подходящи опори;

– мулчирането на почвата ще помогне да се предпази кореновата система не само от преохлаждане, но и от прегряване.

Важно е да знаем, че пипер не трябва да се засажда там, където предишната година са отглеждани домати, картофи, патладжан, тиквички и тикви.

Добри предшественици са: зеле, моркови, бобови (без фасул) и лук.

Пиперът може да се подхранва кореново и листно. Когато хранителните вещества са в твърдо състояние, усвояването от кореновата система е по-бавно, а разтворените ускоряват ефекта.

Листното подхранване повишава усвояемостта на торовете през критичния период на растеж и развитие, но не може да замени основното. По този начин се компенсира бързо дефицита на макро- и микроелементи, подобрява се ефективността на торене (повишава достъпността до други хранителни елементи, особено при внасяне на азот).

Подхранването се прави редовно и по определени схеми. Повечето градинари се придържат към торене, което е съобразено с фазите на развитие на пипера. Накратко, преди цъфтеж – повече азот, по време на цъфтеж (особено, ако температурите са високи) – бор, по време на формиране на завръзите – калций, а по време на плододаване – по-малко азот, малко фосфор и повече калий.

Първото подхранване на пипера се прави 10-14 дни след засаждането му на постоянно място. Препоръчва се при това подхранване да се използват азотни торове за стимулиране на зелената маса и израстването на растенията. Може да се използват чисто азотни торове или комплексни, съдържащи и други макро- и микроелементи, но с преобладаващ дял на азота. Количествата са по указание на производителя.

Пиперът е култура, която се нуждае от повече азот от доматите. В същото време той не забавя узряването, но е много необходим, заедно с калия, в периода на наливане на плодовете.

Като азотен минерален тор за подхранване могат да се използват:

– амониева селитра (30-40 г на 10 л вода);

– карбамид (20-30 г на 10 л вода).

Подхранването се прави след поливане.

Ако сте любител на екологичното земеделие, тогава в качеството на азотен тор  за първо подхранване може да използвате:

– водна инфузия на оборски тор  в съотношение 1:10;

– водна инфузия на птичи тор в съотношение 1:20.

– зелен тор в съотношение 1:10.

Пиперът е влаголюбиво растение, но същевременно не понася преполиване. До укрепване на растенията трябва да внимаваме много с количеството вода, а и след това също – поливаме често и по малко. Ако прекалим с водата, тогава цветовете и завръзите окапват, както и при засушаване.

Разрохкването на почвата след поливане е полезно за задържане на влагата, но дълбокото прекопаване крие опасности от нараняване на кореновата система, която е нежна и уязвима. Това води до опадане на цветовете и завръзите, а понякога и до загуба на растения.

Ето какво е важно след засаждането на пипера!
335367

Последни материали
Виж
Ставката е увеличена до 79,51 лева на хектар
Платиха 3 дни предсрочно над 65 милиона лева по извънредната помощ за слънчогледа
От земеделските производители зависи качеството на подадените данни
Новият лозарски регистър ще помага за управлението на интервенциите в сектора
Ще се инвестира в рибарски пристанища и кейове, покрити лодкостоянки и рибни борси
Пренасрочват средства в старата морска програма към компенсаторни мерки и изпълними проекти
Въведен с временната рамка за държавна помощ след нападението на Русия срещу Украйна
България ще иска от ЕК да отпадне таванът от 250 000 евро за субсидии на едно стопанство
От 27 до 29 септември в Познан
Български производители на консерви се представят на изложение в Полша
Министерството започва поредица от инициативи в страната за популяризиране на биологичното земеделие
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Втори шанс за пипера в края на сезона
За добра реколта
Можем да ускорим съзряването на пипера
Ароматите на пипера
Защо плодовете на пипера са дребни и деформирани?
Практично
Ето как да решите проблемите с пипера и патладжана
Основни причини за изсъхване на пипера
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам