Синор. БГ предупреди стопаните на градини с костилкови овощни видове за опасността от провал на реколтата поради болести, причинявани от гъби и бактерии. Още в началото на вегетацията стана ясно, че при кайсиите има условия за т. нар. „опожаряване на цветовете“. Тази болест застрашава също вишните, черешите и прасковите.
Новите прегледи установяват при прасковите опасното съчетание между гъбната болест „ранно кафяво гниене“ с причинител Monilia laxa, унищожаваща цветовете, и друга гъбна болест - къдравостта по прасковата (Taphrina deformans), която засяга листата. По тях се виждат червени подутини, наподобяващи пришки или брадавици с белезникав или розовочервен цвят. Листата окапват преждевременно, когато е засегната голяма част от листната петура.
На снимката: опожаряване и къдравост по прасковата
Вредата е двойна, защото с напредването на вегетацията в началото на юни част от недохранените завръзи падат, а други остават дребни и като плод са с лошо качество. Още по-тежки са последиците за леторастите, които обезлистени съхнат. Короната на дърветата става прозирна, стърчат оголени клонки и скелетни разклонения.
При семковите овощни видове в хладното и дъждовно време дюлите са застрашени от гъбния патоген Monilia cydoniae. Той е родствен на причинителя на ранното кафяво гниене при косилковите. Болестта е известна като „загиване на завръзите“. Първите признаци се явяват по млазите листа като светлокафяви петна. Те се разрастват покрай листните жилки и обхващат изцяло петурата. Върху нападнатата част от горната страна на листа се развива сив плесенов налеп, издаващ мириса на бадем. По-късно през дръжките гъбата преминава в леторастите. След цъфтежа стават ясни признаците, дали името на болестта. Плодчетата са кафяви, изсъхват, мумифицират се и остават по клонките след приключването на вегетацията.
Опасно за семковите овощни видове, най-вече за дюлята и крушата, е бактериозата, известна като „огнен пригор“. Причинител е бактерията Erwinia amylovora. Най-ясни са признаците по върховете на клонките, където връхната част на леторастите почернява като опламенена и се извива като кукичка надолу. Болестта е много опасна при производсвото на посадъчен материал, защото проникналата в младите дръвчета бактерия се разпространява системно и води до загиването им.
Неблагоприятните последици от метеорологичната обстановка, попречила на физиологични процеси в началото на вегетацията, а именно опрашването и оплождането, но благоприятствала появата и разпространяването на инфекциозни болести в градините, налага осъществяването на спешни мерки за подобряване на хигиената на овощните дървета, за засилването и възстановяването на техния организъм.
Резитбените операции през вегетацията стават неотложни. Заразените леторасти и клонки подлежат на изрязване. Отрезът става на около 20 см под болната тъкан. Инструментите за резитба трябва да бъдат дезинфекцирани след отреза. Подходящи дезинфектанти са спиртът за горене или 10% разтвор на белина. Внимателно събраните растителните отпадъци трябва да бъдат изгорени. За замазване на отрезите има подходящи балсами с добавка на мед. След резитбата трябва да бъде направено пръскане с медсъдържащи фунгициди, регистрирани при съответната култура (шампион ВП, фунгуран и др.).
Важно е торенето да е балансирано, защото предозирането на азотните торове „изнежва“ тъканите на леторастите и благоприятства осъществяването на зараза.
Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита