Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.05.2023 г.

Същинско бедствие при овошките тази пролет!

Студената и влажна пролет
Същинско бедствие при овошките тази пролет!

На снимката загиване на завързите при дюля

Синор. БГ предупреди стопаните на градини с костилкови овощни видове за опасността от провал на реколтата поради болести, причинявани от гъби и бактерии. Още в началото на вегетацията стана ясно, че при кайсиите има условия за т. нар. „опожаряване на цветовете“. Тази болест застрашава също вишните, черешите и прасковите.

Новите прегледи установяват при прасковите опасното съчетание между гъбната болест „ранно кафяво гниене“ с причинител Monilia laxa, унищожаваща цветовете, и друга гъбна болест - къдравостта по прасковата (Taphrina deformans), която засяга листата. По тях се виждат червени подутини, наподобяващи пришки или брадавици с белезникав или розовочервен цвят. Листата окапват преждевременно, когато е засегната голяма част от листната петура.

На снимката: опожаряване и къдравост по прасковата

Вредата е двойна, защото с напредването на вегетацията в началото на юни част от недохранените завръзи падат, а други остават дребни и като плод са с лошо качество. Още по-тежки са последиците за леторастите, които обезлистени съхнат. Короната на дърветата става прозирна, стърчат оголени клонки и скелетни разклонения.   

При семковите овощни видове в хладното и дъждовно време дюлите са застрашени от гъбния патоген Monilia cydoniae. Той е родствен на причинителя на ранното кафяво гниене при косилковите. Болестта е известна като „загиване на завръзите“. Първите признаци се явяват по млазите листа като светлокафяви петна. Те се разрастват покрай листните жилки и обхващат изцяло петурата. Върху нападнатата част от горната страна на листа се развива сив плесенов налеп, издаващ мириса на бадем. По-късно през дръжките гъбата преминава в леторастите. След цъфтежа стават ясни признаците, дали името на болестта. Плодчетата са кафяви, изсъхват, мумифицират се и остават по клонките след приключването на вегетацията.

Опасно за семковите овощни видове, най-вече за дюлята и крушата, е бактериозата, известна като „огнен пригор“. Причинител е бактерията Erwinia amylovora. Най-ясни са признаците по върховете на клонките, където връхната част на леторастите почернява като опламенена и се извива като кукичка надолу. Болестта е много опасна при производсвото на посадъчен материал, защото проникналата в  младите дръвчета бактерия се разпространява системно и води до загиването им.

Неблагоприятните последици от метеорологичната обстановка, попречила на физиологични процеси в началото на вегетацията, а именно опрашването и оплождането, но благоприятствала появата и разпространяването на инфекциозни болести в градините, налага осъществяването на спешни мерки за подобряване на хигиената на овощните дървета, за засилването и възстановяването на техния организъм.

Резитбените операции през вегетацията стават неотложни. Заразените леторасти и клонки подлежат на изрязване. Отрезът става на около 20 см под болната тъкан. Инструментите за резитба трябва да бъдат дезинфекцирани след отреза. Подходящи дезинфектанти са спиртът за горене или 10% разтвор на белина. Внимателно събраните растителните отпадъци трябва да бъдат изгорени. За замазване на отрезите има подходящи балсами с добавка на мед. След резитбата трябва да бъде направено пръскане с медсъдържащи фунгициди, регистрирани при съответната култура (шампион ВП, фунгуран и др.).

Важно е торенето да е балансирано, защото предозирането на азотните торове „изнежва“ тъканите на леторастите и благоприятства осъществяването на зараза.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Същинско бедствие при овошките тази пролет!
10533
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Направете есенно пръскане срещу огнен пригор
Важно за градинаря
Ценни съвети как да предпазите семковите овошки от огнения пригор
Традиционни растения ще превърнат мястото в нетрадиционен оазис
Оцветете терасата в огнени краски
Семената запазват кълняемостта си до 3 години
Огнената латинка
Читатели на Синор.БГ съветват
Как да предпазите градините от огнен пригор
Само профилактичните мерки ограничават бързото му разпространяване
Огненият пригор по ябълки и круши не се лекува
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини