Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
18.04.2017 г.

Как да предпазите градините от огнен пригор

Читатели на Синор.БГ съветват

sinor

До неотдавна агрономите смятаха, че огненият пригор по костилковите насаждения не се лекува, затова препоръчваха превантивни мерки срещу неговата поява. Наскоро читателят на Синор.БГ Гено Димитров сподели ценен опит, който е заимствал от руски фермери и който се оказва изключително ефикасен срещу тази опасна болест по ябълките, крушите, дюлите и мушмулите.

Само да припомним, че огненият пригор се причинява от бактерията Еrwinia amylovora, която е от семейството на Enterobacteriaceae, подобно на други болести като Escherichia и Shigella, Salmonella и Yersinia, които при хората предизвикват стомашни разстройства.

Опитът показва, че ако пръскате дърветата с антибиотици срещу тези болести, то вие успешно ще се справите с огнения пригор. За целта читателят Димитров съветва да купите тези антибиотици от ветеринарната аптека, тъй като цената е приемлива, а на вас ще ви трябват и по-големи количества.

Как да разпознаете, че дръвчетата са заразени? Обикновено бактерията тръгва от първо короната на дърветата, като после обхваща клоните, стъблата, кореновата шийка и корените на овошките. Листата започват да покафеняват, а после и да падат.

Тази зараза се развива обикновено при цъфтежа пролетно време, когато температурата е над 18 градуса по Целзий и при висока атмосферна влажност. При цъфтежа болните цветове и техните дръжки покафеняват, изсъхват и в повечето случаи остават прикрепени към клоните.

Некрозата бързо обхваща съседните цветове откъм дръжките и прилежащите леторасти. Другата основна проява на огнения пригор е загиването на леторастите, което се характеризира с некроза и завиване на върховете им като кука във вид на “овчарска гега”.

При крушата и дюлята некротиралите участъци почерняват, а при ябълка и мушмула са тъмнокафяви. При това развитие на болестта некротират и листните дръжки и част от листната тъкан, като листата се завиват ладиевидно навътре и изсъхват. Те не окапват дори и след есенния листопад. Крайната фаза на болестта е изсъхване на целите дървета, които поради наличие на неокапалите цветове, листа и завръзи имат вид на опожарени.

Това карантинно заболяване е широко срещано още в Канада, САЩ, Нова Зеландия, Австралия, Япония, страни от Западна Европа, а в последните години – в Украйна и Литва.

Антибиотиците срещу стомашна болест са започнали активно да се прилагат в Русия и Украйна въпреки твърденията на официалните власти, че тази болест не се лекува.

Данните показват, че още преди 27 години японски специалисти в областта на семковите овошки стигнали до откритието, че огненият пригор се лекува с антибиотици и хората там не отсичат дърветата, каквито са били указанията.

Как да предпазите градините от огнен пригор
66551
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини