Начало » Новини » Страната
16.05.2023 г.

Кампания подкрепя информираните решения при избора на храни

Под егидата на Европейския орган за безопасност на храните
Кампания подкрепя информираните решения при избора на храни

Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) предприе нова комуникационна кампания в подкрепа на информираните решения при избора на храни в България. Целта на кампанията EUChooseSafeFood е да помогне на гражданите да мислят критично, когато всекидневно решават какви продукти да консумират. Проектът предоставя практична и лесно достъпна информация за потребителите ― от помощ при четене и разбиране на етикетите на храните до съвети за приготвяне и съхранение на храни. В България ударението ще бъде поставено върху добрата хигиена на храните и здравето на пчелите, но кампанията обхваща много и различни теми като намаляване на загубата на храни, алергените, хранителните добавки, болести, свързани с храненето, замърсители, новите храни, опаковките, добавките и благосъстоянието на животните.

Европейските граждани са едни от най-добре защитените и информирани потребители в света по отношение на храната, която консумират. Чрез системата на Европейския съюз за безопасност на храните се гарантира правото на всеки европейски гражданин да знае как се произвежда, преработва, опакова, етикетира и продава консумираната от него храна. Като част от тази система учени от целия ЕС правят преглед на научните данни и изследвания, за да оценяват рисковете, свързани с храните. Това гарантира, че продуктите на европейските пазари и в магазините са безопасни.

Системата на ЕС за безопасност на храните е изградена въз основа на научни становища, предоставени от ЕОБХ в тясно сътрудничество с националните органи за безопасност на храните в цяла Европа. ЕОБХ работи с водещи учени от ЕС и извън него, които правят анализи и оценки и изготвят становища въз основа на последните доказателства за безопасността на отделните храни и дали представляват риск за потребителите.

Освен по отношение на безопасността на потребителите, тази научна дейност е изключително важна и за предпазване на животните и околната среда от всякакви рискове, свързани с хранителната верига. ЕОБХ, държавите членки и лицата, отговорни за вземането на решения в институциите на ЕС, работят в тясно сътрудничество с други национални партньори, международни организации, производители, потребителски организации и други групи на гражданското общество, за да имат възможност европейските граждани да направят информиран избор относно храните и спокойно да се наслаждават на храната.

16 държави от Европа участват в третото издание на проекта EUChooseSafeFood през 2023 г.: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Северна Македония.

„Много се радвам, че кампанията все повече се засилва, като тази година за участие се регистрират повече национални партньори от всякога“, сподели Бернард Урл, изпълнителен директор на ЕОБХ.

През първите две години кампанията EUChooseSafeFood имаше положително отражение върху информираността и познанията на потребителите относно безопасността на храните в ЕС. Делът на хората в досег с посланията на кампанията, които са си припомнили, че решенията относно безопасността на храните се вземат въз основа на науката, е нараснал от 20% през 2021 г. до 40% през 2022 г. Увеличили са се нивата на доверие в системата на ЕС за безопасност на храните сред хората, които са имали контакт с кампанията. През 2022 г. 70% от гражданите съобщават, че имат доверие в ЕС и националните правителства по въпроса за безопасността на храните, което представлява увеличение с 10% в сравнение с 2021 г.

Кампанията е насочена предимно към европейски граждани на възраст между 25 и 45 години, като се съсредоточава върху младите родители и хората с интерес към безопасността на храните и науката. В нея се акцентира върху ролята на европейските учени, които работят заедно, за да предпазят потребителите от рискове, свързани с храните.

Стартът на кампанията EUChooseSafeFood днес е отправната точка за инициативи, които ще бъдат разгърнати на ниво ЕС и на национално равнище в 16 държави в Европа. През следващите седмици и месеци правителствата и органите за безопасност на храните в целия ЕС ще дадат ход на целенасочени дейности и събития за националните си аудитории в рамките на EUChooseSafeFood.

Желаещите да подкрепят кампанията се приканват да посетят официалния уебсайт на EUChooseSafeFood, който съдържа подробна информация, преведена на всички официални езици на ЕС, по различни теми, свързани с безопасността на храните. От уебсайта може също да изтеглите набор от материали за кампанията, който включва визуални елементи, видеа и текстове за социалните мрежи на различни езици, които да споделяте на собствените си канали.

Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) е агенция на Европейския съюз, създадена през 2002 г., за да служи като независим източник на научни становища за лицата, отговарящи за управлението на риска, и да съобщава за рисковете, свързани с хранителната верига. Той си сътрудничи със заинтересовани страни с цел насърчаване на съгласуваността на научните становища в ЕС и осигурява научна база за законови и подзаконови разпоредби за защита на европейските потребители от рискове, свързани с храните ― от фермата до трапезата. 

Кампания подкрепя информираните решения при избора на храни
2438
 

Последни материали
Виж
Информационни срещи
Фермери към администрацията: Вашите грешки от Кампания 2023 година ни струват много пари!
Средствата за останалите 177 стопани ще бъдат преведени след края на административните проверки
3 192 стопани получиха общо над 5,1 млн. лева за зимни пръскания
Хитра измама
Трима италианци регистрирали земята на военновъздушната база Сигонела за субсидии
Мелиоративните мрежи в Украйна станаха със статут на недвижим имот
„Оптиком“ поема продажбите на австрийския лидер в износа на техника APV
Предстоящо
Официалното начало на жътвата ще се даде на 11 юни в Пловдивско
Свързани материали
Виж
Възбранени са близо 200 000 яйца и над тон и половина други храни
БАБХ най-накрая свърши нещо по празниците
Онлайн кандидатстване
До 12 май кандидатствайте за европейските награди за най-добрите биохрани!
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини