Съюзът по хранителна промишленост за седемнадесети път организира Национален бизнес – форум, който ще се проведе на 24 юни под мотото „Храните – вкус, качество или реалност“. Той ще се проведе в Дома на науката и техниката в София (ул. „Г. С Раковски“108) с начален час 10, в зала 3 , ІІ етаж, съобщиха от съюза.
Ще се дискутират актуалните проблеми в областта на качеството на храните от гледна точка на производители, пререботватели, търговци и потребители, както и на контролните и сертифициращи органи в страната. Обект на дискусията ще бъде и взаимодействието между отделните звена в хранителната верига с компетентните власти, ролята на държавните институции за стимулиране на производството на български храни и напитки, за защитата на добросъвестните производители и борбата с нелегалните производители и вносители на храни и напитки.
В кръглата маса ще вземат участие експерти от съответните министерства и държавни ведомства, специалисти от научни институти, браншови организации, ръководители на големи фирми, потребителски и работодателски организации, депутати и представители на медиите.
Участието Ви в кръглата маса ще даде възможност да представите своята позиция, да формулирате проблемите си и да зададете актуални въпроси към експертите. След това форума ще обсъди общата визия и какво е необходимо за решаване на реалните проблеми по отношение качеството на храните предлагани на българския пазар.
Тематични направления - в панел А. „Устойчиво развитие – за бизнеса, за храната, за хората и за земята“:
* Най- важното, което можем да направим за устойчиво развитие;
* Методи и обучение за устойчиво развитие;
* Качеството на храните – отговорност към потребителя или начин за увеличаване на продажбите;
* Връзката между производителите и потребителите на храни;
* Ролята на държавните институции в борбата с фалшификациите и измамите;
Поканени да участват:МЗХ, БАБХ, МИИ, УХТ, Кирил Вътев – експерт по храни и земеделие,бивш Министър на ЗХ ,проф.Донка Байкова - Специалист по Хранене и диететика, проф. Веселка Дулева- НЦООЗ, проф. Елка Василева, доц. Нина Типова ,проф. Даниела Иванова -УНСС; инж. Константин КръстевТЮФ Рейнланд България , Андрей Велчев и др.
Панел В . Фермерските и занаятчийските храни:
* Законодателство и нови наредби
* Качество на фермерските и занаятчийски III. Предизвикателствата и нови тенденции в развитието на занаятите
* Сътрудничество между занаятчии и големи производители - възможности и предизвикателства
* Първа пилотна програма за обучение по Занаятчийско сиренарство на авторски екип: HRC Culinary Academy, инж.Гергана Кабаиванова, Цветан Димитров и MasterChef Мария Жекова;
Поканени да участват: МЗХ, БАБХ,УХТ, Яна Иванова – изп. Директор на „Храни и напитки -България“,инж. Гергана Кабаиванова от „Фондация Пендара”, Сдружение за модерна търговия, HRC Culinary Academy и Цветан Димитров (експерт по занаятчийски сирена), представители на бизнеса, Андрей Велчев ,Яна Иванова и др.
Всички мнения и предложения от форума ще бъдат обобщени и изпратени официално до ведомствата, които имат отношение към проблема с качеството на храните.