Краставиците са сред най-разпространените градински култури, а за получаване на по-ранна реколта е необходимо да отгледаме разсад. Важно е той да бъде здрав и добре развит преди засаждането му на постоянно място. Често срещан проблем е пожълтяването на разсада и причините за това могат да бъдат различни, а установяването им е ключът към осигуряване на здравословен растеж и добра реколта в бъдеще.
Основни изисквания при отглеждане на разсада за предотвратяване на пожълтяването
1. Краставиците са култура, чиято коренова система не понася никакви външни вмешателства, а това налага семената да се засяват в единични контейнери. Те трябва да бъдат достатъчно големи, за да поберат кореновата система на растенията по време на растежа им. Като правило се приема, че контейнер с диаметър и дълбочина около 9-10 см ще осигури достатъчно обем за всяко растение. Малките обеми пречат на правилното развитие, а ако сме избързали със засяването, тогава кореновата система се разраства, листата започват да пожълтяват, сигнализирайки за създадения проблем.
Контейнерите трябва да имат добри дренажни отвори, а материалът да не позволява силно нагрявне от слънцето, което бързо ще изсушава почвата. Честото поливане води до загниване на корените и съответно до пожълтяване на разсада.
Торфените контейнери са добра алтернатива, но не трябва да са нито много малки, нито твърде големи. В малките корените ще започнат бързо да прилепват към стените, а в големите ще се събира излишна влага. И при този избор е добре да се придържаме към размер от 10 см. Не трябва да забравяме, че при засаждане на постоянно място торфените контейнери се разрязват странично и се отрязва дъното.
2. Почвата трябва да бъде добре дренирана и богата на органични вещества с рН 6,0-7,0.
3. Семената не трябва да се поставят твърде дълбоко, защото това ще затрудни поникването.
4. Краставиците се нуждаят от много светлина (14 часа в денонощие) от ранна възраст. Ако има недостиг разсадът задължително трябва се доосветява.
5. Разсадът за краставици е чувствителен към температурните колебания. Контролирането на топлината насърчава правилния растеж на кореновата система и предотвратява стреса, който в много случаи е причина за пожълтяване на разсада.
Непосредствени причини за пожълтяване на разсада за краставици
Непосредствените причини възникват в процеса на отглеждане и се дължат на нарушаване на правилата.
Недостиг на хранителни вещества
Азотът, магнезият и желязото са важни хранителни вещества за краставиците и недостигът на някое от тях ще доведе до пожълтяване на листата. За бърза корекция на състоянието се използват листни торове, съдържащи съответните вещества в необходимите количества. При кореновото подхранване промяната е забележима след няколко дни, а дозите сасъобразени с указанията на производителя.
Прекомерно поливане
Прекомерно влажната почва причинява загниване на кореновата система и развитие на различни гъбични инфекции, а това води до пожълтяване и увяхване на листата. Поливайте само тогава, когато повърхността на почвата е суха на дълбочина 2,0-2,5 см.
Недостатъчно поливане
Разсадът може да пожълтява и поради засушаване. В този случай не е редно да се преполива, което ще доведе до образуване на почвена кора. Добре е контейнерите да се поставят в съд с вода до достигане на желаното съдържание на влага, като във водата може да се добави малко течен тор.
Изгаряне
Получава се по две причини: ако при използване на допълнително осветление фитолампата е поставена много близо продължително време или интензивно слънчево облъчване. И в двата случая листата на разсада започват да пожълтяват.
Вредители
Пожълтяването на разсада за краставици, отглеждан в закрити пространства, може да бъде причинено от листни въшки, паяжинообразуващи акари, белокрилки или трипси. Трябва да бъдем много внимателни с внасяне на други растения за периода на отглеждане, защото трудно се организира карантинна зона. Разсадът трябва да се обработва с подходящ препарат до отстраняване на проблема.