Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.04.2023 г.

Защо разсадът за краставици пожълтява?

Защо разсадът за краставици пожълтява?

Краставиците са сред най-разпространените градински култури, а за получаване на по-ранна реколта е необходимо да отгледаме разсад. Важно е той да бъде здрав и добре развит преди засаждането му на постоянно място. Често срещан проблем е пожълтяването на разсада и причините за това могат да бъдат различни, а установяването им е ключът към осигуряване на здравословен растеж и добра реколта в бъдеще.

Основни изисквания при отглеждане на разсада за предотвратяване на пожълтяването

1. Краставиците са култура, чиято коренова система не понася никакви външни вмешателства, а това налага семената да се засяват в единични контейнери. Те трябва да бъдат достатъчно големи, за да поберат кореновата система на растенията по време на растежа им. Като правило се приема, че контейнер с диаметър и дълбочина около 9-10 см ще осигури достатъчно обем за всяко растение. Малките обеми пречат на правилното развитие, а ако сме избързали със засяването, тогава кореновата система се разраства, листата започват да пожълтяват, сигнализирайки за създадения проблем.

Контейнерите трябва да имат добри дренажни отвори, а материалът да не позволява силно нагрявне от слънцето, което бързо ще изсушава почвата. Честото поливане води до загниване на корените и съответно до пожълтяване на разсада.

Торфените контейнери са добра алтернатива, но не трябва да са нито много малки, нито твърде големи. В малките корените ще започнат бързо да прилепват към стените, а в големите ще се събира излишна влага. И при този избор е добре да се придържаме към размер от 10 см. Не трябва да забравяме, че при засаждане на постоянно място торфените контейнери се разрязват странично и се отрязва дъното.

2. Почвата трябва да бъде добре дренирана и богата на органични вещества с рН 6,0-7,0.

3. Семената не трябва да се поставят твърде дълбоко, защото това ще затрудни поникването.

4. Краставиците се нуждаят от много светлина (14 часа в денонощие) от ранна възраст. Ако има недостиг разсадът задължително трябва се доосветява.

5. Разсадът за краставици е чувствителен към температурните колебания. Контролирането на топлината насърчава правилния растеж на кореновата система и предотвратява стреса, който в много случаи е причина за пожълтяване на разсада.

Непосредствени причини за пожълтяване на разсада за краставици

Непосредствените причини възникват в процеса на отглеждане и се дължат на нарушаване на правилата.

Недостиг на хранителни вещества

Азотът, магнезият и желязото са важни хранителни вещества за краставиците и недостигът на някое от тях ще доведе до пожълтяване на листата. За бърза корекция на състоянието се използват листни торове, съдържащи съответните вещества в необходимите количества. При кореновото подхранване промяната е забележима след няколко дни, а дозите сасъобразени с указанията на производителя.

Прекомерно поливане

Прекомерно влажната почва причинява загниване на кореновата система и развитие на различни гъбични инфекции, а това води до пожълтяване и увяхване на листата. Поливайте само тогава, когато повърхността на почвата е суха на дълбочина 2,0-2,5 см.

Недостатъчно поливане

Разсадът може да пожълтява и поради засушаване. В този случай не е редно да се преполива, което ще доведе до образуване на почвена кора. Добре е контейнерите да се поставят в съд с вода до достигане на желаното съдържание на влага, като във водата може да се добави малко течен тор.

Изгаряне

Получава се по две причини: ако при използване на допълнително осветление фитолампата е поставена много близо продължително време или интензивно слънчево облъчване. И в двата случая листата на разсада започват да пожълтяват.

Вредители

Пожълтяването на разсада за краставици, отглеждан в закрити пространства, може да бъде причинено от листни въшки, паяжинообразуващи акари, белокрилки или трипси. Трябва да бъдем много внимателни с внасяне на други растения за периода на отглеждане, защото трудно се организира карантинна зона. Разсадът трябва да се обработва с подходящ препарат до отстраняване на проблема.

 

Защо разсадът за краставици пожълтява?
101772
 

Последни материали
Виж
Обсъждат се възможности за подкрепа на физически лица, които не са регистрирани като фермери
160 заявления за обезщетения заради пожарите са подали стопаните в община Свиленград
Преговори по време на суша
Държавници преговарят с Турция за изпускане на вода от българските язовири
На декар трябва да се отпускат по 130 лв. за презасаждане
Градинари и овощари искат помощ заради изгорялата от горещините реколта
БАК подкрепя искането за оставка на зам. министър Георгиева
Костадинов: Социалната условност влиза в сила от 2025 г., а с бранша не е проведена и една среща
Съвети за градинря
Особености при използването на калиеви торове за доматите
Супа от фасул и коприва
Свързани материали
Виж
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Алтернативи
Засушаването може да изведе киваното като заместител на краставиците
Седмични ценови изменения на цените на едро на плодове и зеленчуци
Syngenta подпомага цялата верига на доставките
Fruit Logisitca 2024: Syngenta с нови ключови решени за производителите и търговците на зеленчукови култури
Иновативни сортове от Синджента обещават успешна реколта в зеленчукопроизводството през 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини