Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.08.2024 г.

Август е, а растенията са в шок и молят за помощ

Август е, а растенията са в шок и молят за помощ

Природните “капризи” не спират и този месец. Екстремните и продължителни дневни горещини не намаляват, но нощите вече се характеризират с рязко понижаване на градусите. Разликата между дневните и нощни температури достига 12-15 градуса по Целзий, а понякога и повече.

При тези резки температурни колебания културите изпитват силен стрес, а това е период на активно плододаване и е необходимо да се погрижим за качеството и количеството на реколтата, като предприемем незабавни мерки – растенията просто отправят “зов за помощ”.

Бързата смяна на температурите е рай за всякакви гъбични и бактериални инфекции както при отглеждане в закрити съоръжения, така и на открито. Резките температурни разлики водят до образуване на конденз върху листата, което е идеална среда за бързо развитие на фитофтората, а тя тази година настъпи твърде рано.

Вредителите, усещайки наближаването на есента, започват да се размножават и да се хранят по-интензивно. Важно е постоянно да наблюдаваме градинските растения и да ги обработваме при необходимост на всеки 5-7 дни.

Фитоверм е контактен биоинсектицид и може да се използва при всички видове цветя и зеленчуци (2-5 мл на 1 л вода). Валмек е локално системен инсектицид, който действа чрез контакт и поглъщане, а максималното ниво на действие се постига 3-5 дни след третиране на растенията. Карантинният срок е 3-14 дни за различните култури, а оптималните дози са според препоръките на производителя за всеки вид.

Може да се третира и с резервоарни смеси, като към разтворите се добавят стимулиращи препарати: НВ-101 е универсален японски органичен стимулатор, подходящ за всички видове градински култури; Epin-Extra е растителен биостимулатор, който активира растежа и развитието, засилва процеса на фотосинтеза, повишава устойчивостта на гъбични и бактериални заболявания, повишава ефективността на препаратите за растителна защита, има антистресово действие. Могат да се използват всички подходящи препарати за вече плододаващите културни растения.

Срещу бактериални, вирусни и гъбични заболявания към резервоарните смеси за подхранване може да се добавя йодна тинктура или Фитоверм с профилактична цел. Това е много необходимо, защото съдовата бактериоза, която е силно вредоносна при някои култури (оранжерийни зеленчуци и средно ранни домати полско производство) продължава да се развива в топло време и нанася сериозни щети.

Ако при третирането вредителите вече са налични, тогава е целесъобразно йодната тинктура или Фитоверм в смесите да бъдат в максимално допустимите количества.

Важно е да не се превишават препоръчителните концентрации за плододаващите култури и младите растения.

Август е, а растенията са в шок и молят за помощ
3457
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
Над 80 млн. лева директни плащания са изплатени на стопаните в област Ямбол
Ново! Всеки месец фермерски пазар в Плевен
Министерски съвет
Подговен и одобрен е документът с искане за спиране на вноса на яйца от Украйна
Министерството осигури дървесина
Животновъдът Николай Добрев, чиято ферма пострада от пожарите, утре ще получи едра строителна дървесина
Къде и какви сидерати трябва да се сеят в края на лятото
Атанас Урджанов е новият председател на Националния съвет по храните
Свързани материали
Виж
Продукцията е върната на собственика, тече досъдебно производство
Разкриха кражба на 230 кила домати от зеленчукова градина в Кюстендилско
Полезни съвети за борба с нашествениците
Леопардовият гол охлюв е нов враг в градината
Често допускани грешки при отглеждане на пипер
Полезни съвети за борба с гъбичното заболяване
Алтернарията е основна болест по растенията в началото на лятото
Как да поливаме тиквичките при отглеждане на открито?
ДФЗ изплати 76,5 млн. лева обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини