Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.03.2023 г.

Да отгледаме разсад за ранна реколта от краставици

Практика
Да отгледаме разсад за ранна реколта от краставици

sinor.bg

Ако искаме да получим богата реколта от краставици възможно най-рано, тогава трябва да отгледаме разсада тка че да може да се засява и директно в почвата. От друга страна искаме да премине опасността от слани и рязко понижаване на температурите, което означава, че зеленчуците ще узреят по-късно. Затова и често се питаме кога да сеем краставиците, за да избегнем така нареченото прерастване. Защото е важно те да достигнат оптималния си размер за засаждане на постоянно място - в противен случай боледуват и се прихващат трудно.

Краставиците са топлолюбива култура и дори лека слана или повратни студове могат да унищожат разсада. Проливните пролетни дъждове също представляват проблем за младите растения. Периодът за отглеждане на разсад с оптимални размери – от сеитбата до засаждане в земята е приблизително 25-30 дни. Оптималният размер на разсада за засаждане на постоянно място е височина 20-25 см и от 4 до 6 същински листа. Корените на краставиците се разрастват много бързо. Те запълват целия обем на контейнера и започват да стареят, а това води до бавно възстановяване след пресаждане, боледуване и пожълтяване на листата поради настъпилото физиологично разстройство.

Подходяща почва за разсада

Важна роля при отглеждане на разсад играе почвата. Тя трябва да бъде обеззаразена, влаго- и въздухопропусклива. Почва, съдържаща голямо количество торф, както и плътната почва не са подходящи за краставиците. Ако за възрастните растения рН не е прекалено важен и успяват да се адаптират при леко повишена киселинност, то разсадът реагира болезнено – необходима е неутрална почва (рН 6,0-7,0).

Подготовка на семената

Обеззаразените и обработени със стимулатори за растеж семена се засяват директно. Необработените се дезинфекцират, като най-често се използва 1-процентен калиев перманганат, в който семената се държат 30 минути, измиват се обилно с вода и се засяват. За ускоряване процеса на поникване след промиването се завиват във влажна тъкан или салфетка, където престояват 2-3 денонощия при температура 25-30 градуса. Когато се появят кълнове (не по-дълги от 3-4 мм), те са готови за сеитба.

Температурният диапазон за покълване на семената е голям, но оптималната температура на въздуха е 25-26 градуса по Целзий. След поникване трябва да се понижи до 20 градуса за няколко дни, което ще предотврати издължаването на стъблата до семеделите.

Засяване на семената

Културите от сем. Тиквови не понасят добре пикирането, поради което е добре да се засяват в отделни контейнери, като могат да се използват пластмасови или торфени саксии за разсад. Поставя се по едно покълнало или две непокълнали семена във всеки обем на дълбочина 1,5-2 мм. Добре е почвата да бъде напоена предварително, за да не попаднат по-дълбоко след поливане. Покриват се със стъкло или полиетилен до поникване при температура 23-28 градуса, а ако се налага, почвата се овлажнява чрез пръскане.

Засяването в торфени таблетки е добра възможност, но те трябва да бъдат с диаметър не по-малък от 41 мм. Предимството им е в това, че имат неутрална киселинност рН, добра водо- и въздухопропускливост, съставени са от торф и хранителни вещества, които се освобождават постепенно и не се налага подхранване, а външната обвивка съдържа фунгицид, който предпазва разсада от гъбични заболявания. В началния етап от развитие таблетките заемат малко място, което позволява да се осигури оптимална среда, а при преместването им в по-голям контейнер корените не се травмират.

За отглеждане на качествен разсад при слънчево време дневните температури трябва да бъдат 21-23 градуса, а при облачно – 19-20 градуса. Ако нямаме възможност за регулиране на температурата, тогава трябва да се опитаме да създаден условия, при които през деня тя да не надвишава 25 градуса, а през нощта да не пада под 15 градуса.

Поливане на разсада

Препоръчително е веднага след поникване на разсада, субстратът да се овлажнява малко, защото горният слой изсъхва бързо, но да не се допуска преполиване. При такива условия растенията ще развият силна коренова система. Интервалите между напояването зависят от условията. Температурата на водата не трябва да е по-ниска от 22 градуса, защото в противен случай разсадът може да пострада. Водата за напояване не трябва и да се преварява, защото когато заври, кислородът излиза от нея. При поливане е важно листата да не се мокрят.

Влажността на въздуха за разсада е добре да бъде 75-80%, като за целта се пръска с вода със стайна температура.

Ако в един контейнер или торфена таблетка са поникнали повече от едно растение, тогава се оставя по-силното, но не се изскубва, а се отрязва, за да не се повреди кореновата система.

Да отгледаме разсад за ранна реколта от краставици
9905
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Колко време е необходимо за отглеждане на разсад за краставици?
Съвети към градинаря
Нематоди по оранжерийните краставици
Испания спечели рекордните 1 млрд. евро от износа на краставици
Полезно за градинарите
Реанимация за краставиците
Причините
Краставиците, които все още трябва да са зелени, изведнъж пожълтяват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини