Начало » Пазари » Зърно
07.04.2023 г.

Какво има в украинското зърно?

Фермерските протести в Европа продължават
Какво има в украинското зърно?

На 5 април Президентът на Украйна Володимир Зеленски след среща с министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки заяви, че Украйна и Полша скоро ще решат проблемите с износа на украинско зърно. „Обсъдихме проблемите на нашите фермери - полски и украински. Намерихме изход. Вярвам, че в следващите дни, седмици най-накрая ще разрешим всички въпроси, защото не може да има трудности между такива близки партньори и истински приятели като Полша и Украйна“, каза В. Зеленски. Засега не се дават никакви подробности по въпроса, а междувременно фермерските протести в Европа срещу вноса на дъмпингово украинско зърно продължават.

Вниманието обаче е насочено към Полша, тъй като полските фермери са пример в безкомпромисната битка за своите права и икономически просперитет на аграрния сектор. Премиерът на Полша Матеуш Моравецки заяви  в края на март, че е поискал от Европейската комисия  за вземане на  "радикални решения”  и дори да  издигне отново митническите бариери пред вноса на украинско зърно, но полските фермери твърдят, че нищо не е направено.  Полските фермери дори заплашиха да провалят визитата на Зеленски в страната, но все пак до крайности не се стигна. Междувременно полският министър на земеделието Хенрик Ковалчик подаде оставка от поста си в сряда на фона на нарастващия гняв сред фермерите относно въздействието на украинския внос на зърно върху цените в страната.  Журналистите припомнят, че само една седмица преди това  министърът  Ковалчик беше замерян с яйца по време на дискусия с еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски. Мислехме, че министърът ни взе насериозно, но се оказа друго", заяви Марчин Собчук, ръководител на Асоциацията на фермерите в Замошч, в интервю за полския новинарски сайт Interia. "Варшава трябва да обмисли нещата",добави той.

Вероятно поляка е прав, но за разрешаване на проблемите с украинския дъмпингов внос трябва да мисли не само Варшава.

Володимир Зеленски обещава скорошно решение на проблема, но междувременно научаваме, че Еврокомисията е внесла в Европейския парламент и страните членки искане за поредно удължаване с една година на митническите облекчения за украинския внос, важно е да се отбележи, че този път предлаганите от Европейската комися облекчения засягат дори и стоките, които не са били обект на безмитната търговия досега.  Сериозно безпокойство предизвикват и мненията на водещи украински експерти, които демонстрират неблагоприятните за европейските фермери нагласи. За пример в това отношение може да послужи мнението на вицепрезидента по икономическо образование на Киевското училище по икономика Олег Нивевски публикувано вчера във водещ украински аграрно аналитичен сайт  „АПК – Информ”.

Ниевси коментира ситуацията в Полша, но неговите думи засягат зърнопроизводителите и в други източноевропейски страни, в това число и българските фермери. Украинският експерт е на мнение, че обикновените фермери не са много запознати с това как се формира цената. „Те виждат, че цената пада, че това е лошо за тях и веднага търсят причината. А „причината” се намира лесно, тя е много ясна – украинското зърно, защо да мислим за световните пазари и т.н. За политиците е лесно да вкарат такава история в ушите на хората…  Това е по-скоро  е чисто политическа история и използването на фактора внос на зърно във вътрешнополитическата борба и получаване на допълнителни средства от Европейската комисия - смята Ниевски.

Фермерите в засегнатите от украинския дъмпингов внос страни едва ли са съгласни с него.

„Фактът, че евтиното зърно, внесено от Украйна (главно пшеница и царевица), не само наводни полския и европейския пазар, причинявайки криза в селското стопанство, но също така - непроверено - се озова във фуражните заводи, мелниците и производителите на тестени изделия”, цитира полските фермери едно от най-авторитетните  полски издания ежедневника  „Жечпосполита“ (Rzeczpospolita). На фона на визитата на Владимир Зеленски вестникът  публикува голяма статия  „Какво има в украинското зърно?” (Co jest w ukraińskim zbożu?), в която се доказва, че държавните институции имат пряка вина за кризисната ситуация на пазара. 

Зърното на границата не е тествано за наличие на тежки метали или пестициди, потвърждава правителствена проверка. Около 3 милиона тона зърно от Украйна, което остана в Полша, вместо да отиде в Африка, не беше проверено дали е безопасно за здравето и не съдържа вредни вещества. Инспекцията по качеството на земеделието и храните (IJHARS), която извършва граничен контрол на качеството на продуктите, внесени от държави извън Европейския съюз, проверява само съответствието им с декларацията на производителя. Проверката на Rzeczpospolita показа също така, че зърно от Украйна дори не беше изпращано до държавните институти в Пулави или Познан за изследване за наличие на остатъци от продукти за растителна защита. 

Според опозицията уволнението на Хенрик Ковалчик и назначаването на нов министър на този пост са игра за време, която няма да донесе успех на управляващите.

Ръководителите на полската фермерска организация за земеделска солидарност „NZSS Individual Farmers Solidarność” Томаш Обшански разкрива начина, по който украинското зърно заобикаля задължителния контрол. Според него „около 3 милиона тона зърно от Украйна бяха внесени миналата година като "техническо", благодарение на което избегнаха необходимия   контрол, тъй като не бяха предназначени за консумация”. След преминаване на полската граница, това така наречено  „техническо зърно“  беше насочено не само към фуражните заводи, но и към мелниците за производство на брашно за човешка консумация.  „Никой не контролираше това и въпреки обещанието, дадено ни, правителството все още не прави нищо по въпроса - казва Ришард Напиерала, фермер от Великополска.

Междувременно още през декември 2022 г. министърът на земеделието Хенрик Ковалчик увери, че зърното, внесено отвъд източната граница, ще бъде тествано още „на входа"  за остатъци от пестициди.  Според земеделския съюз обаче такива  изследвания и до момента няма. А тези, които сe представят, не дават информация дали във внесените количества зърно има остатъци от препарати за растителна защита, тежки метали или токсини, произведени от някои видове гъбички (мухъл).

Проверката на  Жечпосполита показа, че ”контролът е много ограничен по обхват” и не е известно, какво има в украинското зърно”

София, 7 април 2023 г. 

Какво има в украинското зърно?
9037
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини