Начало » Новини » Страната
06.04.2023 г.

Джиков призна, че кризата с доставките е провалила редица проекти по ПРСР

Комитет по наблюдение на програмата
Джиков призна, че кризата с доставките е провалила редица проекти по ПРСР

Зам. министрите Тодор Джиков (вляво) и Георги Събев sinor.bg

На вчерашното заседание на Комитета за наблюдение на ПРСР 2014-2020 е обсъждано 16-то предложение за изменение на програмата, при което са предложени поредни прехвърляния на средства, но този път не толкова към частните инвестиционни мерки, съобщиха участници в консултациите.

В прессъобщението на ведомството липсва всякаква конкретика за това какви бюджети не са усвоени. Набляга се основно на изказването на зам. министъра на земеделието Тодор Джиков, според когото „разглеждането и одобрението на шестнадесетото й изменение е важно, за да може в кратък срок да бъде изпратено в Европейската комисия (ЕК)”. За целта трябвало да се постигне балансирано разпределение на средствата, като се приложи справедлив държавнически подход и правилно инвестиционно мислене.

„Икономическата обстановка е много динамична. Сблъскваме се не само с висока инфлация, но и с увеличение на цените на активите. Забавянето на доставките и изпълнението на проектите наложи изключително сериозен натиск върху работата на Държавен фонд „Земеделие“, коментира Джиков.

Прехвърлянето на средства между мерките и подмерките, както и дългоочакваната от публичните бенефициери възможност за индексация на разходите, бе друга важна тема на 20-я мониторингов комитет. В дневния ред на заседанието бе и разглеждането на критериите за оценка на подмярка 6.4.1 за неземеделски дейности, с оглед предстоящото стартиране на прием на проектни предложения по нея, както и Индикативната годишна работна програма на ПРСР за 2023 г. „Най-важното за служебния кабинет е да не позволим тази година загуба или връщане на средства“, подчерта Тодор Джиков. И уточни, че в края на програмния период при разпределяне на средствата следва да се водим от две неща –  належащи нужди от финансиране в сектора и сфери, които не са получавали такова.

Участниците в комитета одобриха по-голямата част от предложеното 16-то изменение на ПРСР, като това ще позволи включително средства в размер на 83,4 млн. евро да бъдат насочени към бюджета по подмярка 7.2. По този начин ще се обезпечи финансово стартиралия през 2022 г. прием на проектни предложения по подмярката. Към същата подмярка се прехвърлят и 17 млн. евро, които са предназначени за обявяване на целеви прием за общините Марица и Карлово, пострадали от наводненията през 2022 г. По информация на местната власт, индикативната стойност на щетите, които могат да бъдат финансирани по ПРСР е в размер на 7 млн. евро. Оставащите 10 млн. евро са предвидени за индексация на разходите, която ще се случи в следващите месеци.

С изменението се  предвижда 10 млн. евро да бъдат насочени и към бюджета на мярка 20 за техническа помощ, с цел закупуване на GPS устройства, необходими за осъществяване на контрола, заложен в интервенциите по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. Това ще осигури разписаните в изискванията на Стратегическия план проследяващи устройства за стада от над 50 животни. По данни на Министерството на земеделието  с финансирането ще бъдат обхванати над 1,3 млн. едри и дребни преживни животни. 

С писмена процедура предстои одобрение и на пренасочване на други 20 млн. евро към подмярка 4.3 „Инвестиции в инфраструктура“,  необходими за обявяване на целеви прием с бенефициент „Напоителни системи” ЕАД за извършване на дейности, включително закупуване на техника, насочена към превантивни мерки и действия за ограничаване на природни бедствия и други събития.

На заседанието също така стана ясно, че средства в размер на 16,6 млн. евро ще бъдат насочени към финансиране на всички одобрени проектни предложения с равен брой точки по процедурата за енергийна ефективност.

По подмярка 1.2 „Демонстрационни дейности“ се предлага увеличение в размера на разходите на инвестициите от 100 хил. евро в едно проектно предложение на 350 хил. евро във връзка с планиран нов прием на проектни предложения през 2023 г.

По време на заседанието на Комитета по наблюдение, Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) представи общия напредък на изпълнението на ПРСР. Разплатените средства до момента са над 2,3 млрд. евро, което е над 61% от общия бюджет. „През 2022 г. бяха договорени 5 200 проекта, с което постигнахме добри темпове на договарянето” заяви заместник-изпълнителният директор на ДФЗ Ива Иванова. Представители на ЕК коментираха, че оценяват високо съвместните  усилия на Министерството на земеделието, като Управляващ орган на програмата,  и на ДФЗ, като Разплащателна агенция, да не се допуска загуба на средства.

Джиков призна, че кризата с доставките е провалила редица проекти по ПРСР
3664
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Не е ясно какви критерии са приети за напояването по 4,1
Със 17-то изменение на ПРСР 2014-2020 ще се преразпределят още 100 млн. лв.
Днес е заседанието на мониторинговия комитет
Комитетът по наблюдение ще зачерква лобистки текстове от критериите за новия прием по подмярка 4.1
Започват преговори по новата ОСП
България и още 16 държави в ЕС искат преразглеждане на мониторинга на площите
Не става ясно какво е прието
Първите промени по Стратегическия план се обсъждат от мониторинговия комитет
Предстоящо
На 14 септември мониторинговият комитет ще гледа промените в Стратегическия план
Обява
До 14 юли ще се набират нови участици в мониторинговия комитет по Стратегическия план
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини